Lämpimät kesäsäät houkuttelevat monia lomalaisia mökille tai muualle kotisohvan ulottumattomiin. Vaikka tietty askeettisuus ja yksinkertaisuus ovatkin mökkeilyn suurimpia valtteja, ei arvokkaita lomapäiviä ole pakko viettää peliharrastuksesta erossa. Pelaajille on tarjolla monia vaihtoehtoja, joiden avulla oma pelikirjasto kulkee tarvittaessa mukana vaikkapa korpeen asti.
Kännykkäpelaaminen on mainettaan järeämpää
Kaikkein yksinkertaisin keino mökillä pelaamiseen on puhelin. Pelaaminen toki vaatii kännykältä tietynasteista tehoa, mutta mikään huippuvehje kyseessä ei tarvitse olla. Peliyhtiöt ovat etenkin viime vuosien aikana sovittaneet monia perinteisemmillä alustoilla julkaistuja pelejä myös puhelimille.
Taskussa kulkee nykyään esimerkiksi Fortniten ja PUBGin kaltaiset battle royale -räiskinnät, joiden kännykkäversioille on järjestetty tuhansien, jopa miljoonien dollarien palkintorahoilla varustettuja turnauksia. Muihin kilpamielisiin kännykkäpeleihin kuuluvat esimerkiksi virtuaalikorttipelien kuningas Hearthstone, moba-peli Arena of Valor ja taistelumäiskintä Brawlhalla.
Kännykkäpelaamisen suurimpana varjopuolena ovat kuitenkin täysin omanlaiset kontrollit, ja kosketusnäytöllä pelaaminen saattaakin vaatia runsaasti ylimääräistä harjoittelua. Onneksi erilaisia ohjaimia ja jopa pelaamiseen tarkoitettuja puhelimia on saatavilla.
Nintendo Switch – Puhtaasti pelaamista varten
Perinteisempää pelaamista kompaktissa koossa tarjoaa Nintendon Switch-konsoli. Kyseessä on markkinoiden ainoa yhä tuotannossa oleva käsikonsoli, jota on myös mahdollista pelata television kautta. Kannettavassa muodossaan Switchiin kuuluu sekä 6.2 tuuman näyttö että sen sivuihin kiinnittyvät perinteiset peliohjaimet. Vaikka Switch ei kykenekään samanlaiseen graafiseen näyttävyyteen kuin kilpailijansa Xbox tai Playstation, tarjoaa se silti kiistatta täysiä pelikokonaisuuksia missä tahansa. Suurena etuna on tietenkin myös se, että videopelialan titaani Nintendo tukee itse konsolia laatupeleillään.
Switch tarjoaakin huomattavasti kännykkäpelaamista laajemman pelitarjonnan, joista monet ovat konsoleilta ja tietokoneelta tuttuja. Näihin kuuluvat suuren luokan julkaisut kuten Overwatch, Rocket League, Fortnite ja Paladins. Lisäksi Switchillä on mahdollista pelata yksinoikeudella monia Nintendon palkittuja pelejä, kuten Super Smash Bros. Ultimatea, Splatoon 2:a, ARMS:ia, Mario Kart 8:aa sekä Pokemon Sword & Shieldiä.
Erillisen laitteen ostaminen ainoastaan pelaamista varten vaatii tietenkin rahallista panostusta, mutta jos mielenkiintoa löytyy, tarjoaa Switch varmasti vastinetta rahoille. Perusversion lisäksi saatavilla on myös ainoastaan kannettavana pelattava, halvempi Nintendo Switch Lite. Lite-versio maksaa hieman yli sata euroa perusversiota vähemmän ja kulkee kätevämmin mukana, kiitos sen kompaktimman 5.5 tuuman näytön.
Läppäristä on moneen
Kaikkein järein peliväline mukaan otettavaksi on tietenkin kannettava tietokone. Valmistajat ovatkin jo luoneet kokonaisia peliläppäreiden mallistoja, jotka tarjoavat lähestulkoon identtisen kokemuksen perinteiseen pöytäkoneeseen verrattuna. Suuri etu kannettavissa tietokoneissa on se, ettei niiden kanssa tarvitse tehdä merkittäviä kompromisseja niin pelitarjonnan kuin näyttävyydenkään suhteen. Suurin osa maailman pelikirjastosta on aina näppiesi ulottuvilla.
Merkittävä hankinnan kriteeri on tietenkin hinta. Kunnolliseen pelikannettavaan täytyy satsata lähemmäs tuhat euroa, usein jopa sen yli tai moninkertaisesti sen verran. Jos haluaa pysyä alati kehittyvän pelialan kyydissä, täytyy tietokone myös uusia säännöllisin väliajoin. Peliläppäriin on järkevintä satsata silloin, kun sille on myös muunlaista päivittäistä käyttöä. Lisää peliläppärin ja pöytäkoneen hankinnasta voit lukea aiemmasta artikkelistamme.
Google Stadia – Uusi tulokas
Kannettavan pelaamisen uusin tulokas on Googlen Stadia-konsoli. Stadia pyörittää pelejä pilven kautta; kaikki pelin vaatimat laskelmat tehdään Googlen servereillä, joiden pelikuva lähetetään pelaajan laitteelle. Samoin myös pelaajan kontrollit lähetetään verkon välityksellä Googlelle, joka ottaa ne huomioon itse pelissä. Tämä mahdollistaa varsin vaativienkin pelien pelaamisen vaikkapa kännykän tai tabletin näytöllä, jos se kuuluu Stadiaa tukeviin malleihin. Stadiaan kuuluu myös oma ohjaimensa, joka tuo kokemuksen yhä lähemmäs perinteistä konsolipelaamista.
Stadia on suuresta potentiaalistaan huolimatta saanut kuitenkin ristiriitaisen vastaanoton. Monet ovat valittaneet muun muassa merkittävästä viiveestä ja palvelun suppeasta pelivalikoimasta. Tämä kannattaa pitää mielessä!
Muista myös netti
Kun kyse on tien päällä tai mökillä pelaamisesta, on itse pelivälineiden lisäksi olennaista myös itse netti ja sen luotettavuus. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun kyse on verkon kautta pelattavista moninpeleistä. Tähän on tarjolla monenlaisia eri vaihtoehtoja, joista voit lukea lisää aiemmasta artikkelistamme.
Luotettava ja tehokas nettiyhteys mahdollistaa sekä uusien pelien sujuvan lataamisen että ongelmattoman pelaamisen muita pelaajia vastaan; viiveettömyys on pelaamisessa tärkeää. Tutustu DNA:n liikkuvan laajakaistan vaihtoehtoihin tai valitse käyttöösi sopivin netti puhelimeen. Kun netti kulkee mukanasi, pelaaminen ei ole paikasta kiinni!
Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Pelaajat.comin kanssa.