Blogit

5 vinkkiä pelitietokoneen hankintaan

Pelitietokoneissa valikoimaa on laidasta laitaan, myös hinnan suhteen. Samankin hintaluokan tietokoneissa on kuitenkin paljon eroja eri tietokoneiden välillä. Tässä muutama vinkki, jotka kannattaa pitää mielessä pelitietokonetta valitessa.

1. Ennen kuin aloitat

Ennen uuden tietokoneen ostamista kannattaa tuleva käyttötarkoitus miettiä tarkkaan. Mihin tarkoitukseen tietokone on ensisijaisesti tulossa? Pelaamiseen vai kouluhommiin, töihin tai vapaa-aikaan? Vai ainoastaan pelikoneeksi? Tätä on hyvä pohtia, ettei uusi tietokone tuota pettymystä.

Peleistä on moneksi ja niiden vaatimukset tietokoneelta vaihtelevat laajalti. Jos tarkoituksenasi on pelata pääasiassa esimerkiksi Fortnitea, sen pyörittämiseen riittää halvempikin pelikone. Mikäli taas haluaisit tahkoa uusinta Call of Duty: Warzonea parhailla mahdollisilla grafiikoilla, koneeseen kannattaa ehdottomasti sijoittaa vähän enemmän.

Uuden pelikoneen budjetti kannattaa miettiä etukäteen valmiiksi. Selvä budjetti helpottaa valintaa, nopeuttaa itse ostoprosessia ja säästää samalla aikaa.

2. Ei se pelkkä ulkonäkö, vaan mitä on kuoren alla!

On tietenkin mukavaa, jos tietokone miellyttää silmää, mutta vielä oleellisempaa on tietää mistä se on tehty. Tietokoneet koostuvat osista, joilla on merkitystä mm. tehokkuuteen, grafiikan laatuun ja nopeuteen. Pelitietokoneiden tehokkuutta arvioitaessa eniten huomiota kiinnitetään näytönohjaimeen (vrt. GPU) sekä prosessoriin (vrt. CPU). Näytönohjain on usein se, joka vaikuttaa nostattavalla tavalla kalliimman pelitietokoneen hintaan. Mitä parempi näytönohjain tietokoneessa on, sitä sujuvampia ja parempia grafiikoita voit peliltäsi odottaa.

Prosessori eli tietokoneen suoritin määrittelee sen, kuinka nopea tietokone yleisesti on. Prosessoriin liittyy tiukasti myös tietokoneen keskusmuisti (vrt. RAM), joka kertoo tietokoneen käyttömuistin määrän. Mitä enemmän keskusmuistia, sitä useampia asioita voit tietokoneella yhtäaikaisesti tehdä (esim. pelata, selata internetiä, katsoa lempistriimaajaasi yms.).

Tietokoneen sisäinen muisti (vrt. kiintolevy) on myös asia, johon valitsemassasi pelitietokoneessa kannattaa kiinnittää huomiota. SSD-kiintolevy on normaalia kiintolevyä tehokkaampi, mutta sen muisti on myös kalliimpaa. Ei kannata ostaa liian pienellä SSD-kiintolevyllä (<128Gt) varustettua tietokonetta, ettei tallennustila lopu hetkessä.

3. Kannettava vai pöytäkone?

Yksi suurimmista päätöksistä pelitietokonetta hankittaessa on, päädytkö valitsemaan pöytäkoneen vai kannettavan tietokoneen. Valintapäätös riippuu paljolti siitä, mitä pelitietokoneeltasi odotat hinnan ja laadun osalta.

Nykypäivänä kannettavat ovat paljon aiempia tehokkaampia ja kykenevät pyörittämään myös raskaampia pelejä hyvillä grafiikoilla. Niiden käyttöikä on kuitenkin pöytäkoneita lyhyempi ja ne ovat suhteessa vastaavia pöytäkoneita kalliimpia.

Mikäli suosit helppoa ja valmista pakettia tai pidät tärkeänä sitä, että voit siirtää tietokonettasi aika ajoin paikasta toiseen, kannettava tietokone on selkeä ja helppo valinta. Jos taas tietokonetta ei ole tarpeen siirrellä paikasta toiseen, valitse pöytäkone. Pöytäkoneita on myös helpompi myöhemmin päivittää – halutessasi voit panostaa myöhemmin esimerkiksi uuteen näytönohjaimeen. Pöytäkoneiden jälleenmyyminen osissa tai kokonaan on myös helpompaa.

Pöytäkonetta ostaessasi kannattaa muistaa, että ne myydään yleisesti pelkkinä keskusyksikköinä. Keskusyksikkö vaatii rinnalleen näytön, näppäimistön ja hiiren, jotta sitä voidaan käyttää.

4. Näytöt, näppäimistöt ja muut oheislaitteet

Pelitietokoneesta saa ilon irti hankkimalla sen rinnalle sopivat lisätarvikkeet. Kannettavien pelikoneiden rinnalle suositellaan hankkimaan erilliset kuulokkeet sekä hiiri. Pöytäkoneet puolestaan vaativat erillisen näytön, näppäimistön ja pelihiiren, jotta niitä voidaan ylipäätään käyttää.

Mikäli olet uuden pelinäytön tarpeessa, on valintasi ASUS VG248QE. Tämä 24 tuuman näyttö on kuorrutettu 144 Hz:n virkistystaajuudella, joka mahdollistaa pelillesi silmiä hivelevät grafiikat. Hinta kyseiselle Full HD -näytölle on vain 259 €.

ASUS VG248QE -monitori on loistava valinta pelikoneellesi.

5. Vaihtoehtoja jokaiselle kukkarolle

Löytääksesi mieleisesi pelikoneen, budjetin ei tarvitse olla nelinumeroinen. Äärimmäisen hyvä hinta-laatu-suhde löytyy esimerkiksi ASUS M509 -tehokannettavasta.

Kannettavaa itsessään ei ole tehty pelaamiseen, mutta se suoriutuu silti kunnioitettavasti tiettyjen pelien pyörittämisestä. Tyylikkään muotoilun omaavasta koneesta löytyy AMD Athlton Gold 3150U-tuplaydinsuoritin ja 8 Gt:n verran tehokasta DDR4-keskusmuistia.

ASUS M509 -kannettava on hyvä valinta aloittelevalle pelaajalle.

Nopeaa SSD-tallennustilaa löytyy kattavasti, jopa 512 Gt:n verran. Tila ei hetkessä lopu ja voitkin tallentaa kannettavalle halutessasi useita eri pelejä yhtäaikaisesti. Kone on varusteltu 15,6 tuuman Full HD -näytöllä sekä pikaladattavalla ja kestävällä akulla.

ASUS M509 on hyvä valinta, mikäli kyseessä on ensimmäinen pelikone tai olet vasta tutustumassa pelaamisen ihmeelliseen maailmaan. Tarjolla on valmis paketti, joka ei tarvitse rinnalleen muuta kuin mahdollisen pelihiiren ja kuulokkeet.

Hinta: 499,00€

Etsitkö tulevaisuuden kannettavaa?

Jos odotat pelitietokoneeltasi enemmän, täydellinen vaihtoehto on Lenovon Legion Y540.

Tässä kannettavassa pelikoneessa kiteytyy kaikki mitä tarvitset haluamiesi pelien sujuvaan pyörittämiseen. GeForce RTX 2060 -näytönohjain takaa pelillesi uskomattomat grafiikat, jota tukee tehokas Intel i7-suoritin. Koneesta ei tila lopu, sillä nopeaa SSD-tallennustilaa löytyy jopa 1000 Gt:n verran.

Lenovo Legion Y540:stä löytyy kaikki mitä pelikoneeltasi voit toivoa.

17.3 tuuman näytöllä varustettu Y540 on helppo valinta sinulle, joka vaalit pelaamiskokemuksiasi ja etsit valmista tehopakettia. Kannettava on heti pelivalmis eikä vaadi rinnalleen optimaalisen pelikokemuksen saamiseksi muuta kuin kuulokkeet ja mahdollisen pelihiiren.

Hinta: 1699,00€

 

Tutustu ja vertaile kaikkia myynnissä olevia tietokoneita DNA:n nettikaupassa. Tuotevalikoimasta löydät myös sopivat laitteet valmistujaislahjaksi nuorelle pelaajalle.

Avainsanat:

Viihdettä ja penkkiurheilua Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

7/2024 Artikkelien toimitus

Mihin kahden gigan kaapelikaistaa tarvitaan? Yli 100 000 kotitaloutta voi jo nauttia DNA:n huippunopeasta netistä

Artikkeli
6/2024 Julia Arko

DNA:laiset saivat suunnitella oman toimistonsa: ”Mielipiteitämme kysyttiin alusta asti”

6/2024 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Artikkeli
5/2024 Artikkelien toimitus

Huoli lasten älylaitteiden käytöstä on kasvanut