Millaisen netin pelaaja tarvitsee?

Netti on yksi nykypelaamisen välttämättömimmistä työkaluista. Peliharrastaminen on siirtynyt vähitellen lähes kokonaan verkkoon ja kilpapelaamisessa se on jo käytännössä välttämättömyys. Vaikka välineillä on merkitystä myös nettipelaamisessa, ei nettiyhteyden merkitystä kannata unohtaa. Kysymys kuuluukin, millainen netti pelaajan kannattaa valita?

Yllättävää kyllä, varsinainen pelaaminen on nettiyhteydelle huomattavasti kevyempää kuin kuvittelisi. Verkkopelien datamäärät vaihtelevat noin 200 megatavusta muutamaan kymmeneen megatavuun per tunti. Tämä on vähemmän kuin vaikkapa Netflixin katselussa. Yhteyden ei siis tarvitse olla huippunopea, mutta verkon laadulla ja luotettavuudella on iso merkitys. Hidas netti saattaa tiputtaa pois pelistä kesken kaiken tai viive pelihahmon toiminnassa tekee pelaamisesta muuten hankalaa. Yhteydellä on merkitystä!

Netin nopeudella on sen sijaan suurempi merkitys silloin, kun kyse on pelien lataamisesta. Tällöin verkkoyhteyden nopeus määrittää sen, kuinka nopeasti pelin saa käyttöönsä. Huippurealistisen grafiikan aikakautena pelien koot ovat kasvaneet varsin suuriksi, joskus jopa useisiin satoihin gigatavuihin. Jos siis kokee itsensä pelien suurkuluttajaksi, kannattaa miettiä, kumpaan haluaa käyttää aikansa: pelien lataamiseen vai pelaamiseen.

WiFi vai kaapeli?

Pelaajalla on yleensä valittavana joko langaton yhteys tai pelaaminen kiinteässä verkossa, verkkojohdolla. Nettiyhteyttä verkkojohdolla pidetään usein kaikkein luotettavimpana ja laadultaan parhaimpana, mutta tällöin tietokoneen tai konsolin sijaintia rajoittaa verkkojohdon sijainti asunnossa. WiFi eli langaton verkko mahdollistaa pelaamisen helposti esimerkiksi usealla koneella, vapaasti eri puolilla taloa; läppärillä tai muulla kannettavalla laitteella. WiFi-yhteyttä hankkiessa kannattaa kuitenkin varmistaa, että pöytäkoneessa on erillinen WiFi-vastaanotin.

Moni hyödyntää nykyään myös kännykän nettiyhteyttä ja käyttää sitä tietokoneen tukiasemana.

Uuden ajan 5G

Perinteisen 4G-netin lisäksi DNA tarjoaa esimerkiksi erillistä DNA Koti 5G -liittymää omakoti-, pari- ja rivitaloihin. Koti 5G -ratkaisussa kodin käyttöön varataan oma kaista, joka ei ruuhkaudu vaikka koko naapurusto käyttäisi verkkoa samaan aikaan. Parhaimmillaan se tarjoaa jopa 1000 megabitin latausnopeuden, eli esimerkiksi PUBGin kaltainen peli latautuisi koneelle noin puolessa minuutissa.

Nettiä hankkiessa kannattaa miettiä myös sen käyttöönotto: onko netti parasta asentaa itse vai ammattilaisen avustuksella? Useimmissa tapauksissa tietotekniikkaan paneutunut peliharrastaja varmastikin selviää asennusprojektista, mutta harmailta hiuksilta säästyy takuuvarmasti asennuspalvelun avulla. Esimerkiksi DNA 5G Koti -palveluun kuuluu kätevästi ammattiasentaja, joka tulee muutaman viikon päästä tilauksesta paikan päälle mittaamaan 5G-ulkovastaanottimelle parhaan paikan, asentamaan sen ja vetämään verkkopiuhan sisään taloon. Tämän lisäksi asentaja varmistaa, että kaikki talon laitteet liitetään uuteen verkkoon.

 

Tällä DNA:n nopeustestillä voit tarkistaa oman nettisi nopeuden.

Avainsanat:

Teknologiaa ja yhteyksiä

Kommentit (1)

Bende
08.10.2020 16:37
Jaa, että jossakin pystyy valitsemaan netin nopeuden?