Blogit

Näin DNA:n verkot toimivat energiatehokkaasti ja kriisitilanteissa

Nykyinen digitaalinen elämämme rakentuu verkkojen ympärille. Niiden laatu, luotettavuus, kehitys ja energiatehokkuus ei siis ole yhdentekevää. Panostamme verkoissamme hyvän laadun ja luotettavuuden lisäksi myös energiatehokkuuteen – ja olemme varautuneet erilaisiin kriisitilanteisiin.

Miksi DNA:n verkot ovat energiatehokkaita sekä nopeita?

DNA käyttää huipputeknologiaa. DNA:n verkot ovat tehokkuudessaan maailmanluokkaa, sillä niissä siirtyy liittymää kohden eniten dataa koko Euroopassa, mikä selviää muun muassa Teffiencen tuoreesta tutkimuksesta*. DNA:n verkot käyttävät kaikkein tehokkainta verkkoteknologiaa, jolloin ne kuluttavat vähiten energiaa ja antaa asiakkaille parhaan mahdollisen palvelutason.

Niissä on tekoälyä. DNA käyttää tekoälyä hyödyntäviä energiansäästöteknologioita radioverkoissaan. Tekoäly mahdollistaa muun muassa energiankulutuksen laskemisen hiljaisen liikenteen aikaan.

Uudistamme teknologiaamme. DNA pyrkii eroon myös vanhenevasta ja energiasyöpöstä teknologiasta mahdollisimman nopeasti ja korvaa esimerkiksi 3G-radioverkkoon ja puhelinkupariverkkoon pohjautuvat palvelunsa lähivuosina uusilla 5G - ja kuituteknologioita hyödyntävillä ratkaisuilla.

Teemme yhteistyötä. Yhteistyössä on voimaa ja yhteiset toiminnot säästävät energiaa. Rakennamme, suunnittelemme ja kehitämme Pohjois- ja Itä-Suomessa Telian kanssa yhteistä verkkoa. Tämä tarkoittaa, että myös energiakulutus on merkittävästi pienempi, kun monilla harvaan asutuilla alueilla on vain yksi verkko kahden sijaan.

Minimoimme ja hyödynnämme hukkaenergiaa. Tukiasemalaitteiden sijoittelulla on merkitystä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tukiasemalaitteita sijoitetaan ulkotiloihin, jossa ne viilentyvät luonnostaan, eikä erillistä laitetilan jäähdytysratkaisua tarvita. Hyödynnämme hukkaenergiaa myös kiinteistöjen lämmitykseen ja uusia laitetiloja suunniteltaessa kartoitamme aina hukkaenergian käyttömahdollisuudet.

Lisäksi käytämme vihreää sähköä. DNA ostaa kaiken ostamansa sähkön vihreänä.

Onko tietoliikennetoimiala varautunut kriisitilanteisiin?

Tietoliikennetoimiala on varautunut hyvin erilaisiin kriisitilanteisiin. Vuosien varrella toimiala on ehtinyt kohdata ja varautua erilaisiin tilanteisiin – myrskyt ovat yksi hyvä esimerkki. Tukiasemia on akkuvarmennettu ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on jatkuvaa ja saumatonta. Verkon infrastruktuuri on rakennettu siten, että mitä kriittisimpiin kohteisiin mennään, sitä enemmän varautumista on.

Laki ja Traficomin määräykset asettavat teleyrityksille velvoitteet viestintäverkkojen ja -palvelujen tehonsyötön varmistamiselle. DNA on varmistanut verkkojensa keskeytymättömän virransyötön määräyksen mukaisesti. Varateholähteiden vaadittu varmistusaika vaihtelee 15 minuutista 12 tuntiin viestintäverkkojen ja -palveluiden tärkeysluokan mukaan. Kriittisten kohteiden sähkönsaanti on turvattu useiksi päiviksi. Normaalitilanteessa tavalliset sähkökatkokset ja häiriöt ovat hyvin lyhyitä, kestoltaan alle 15 minuuttia.

Miten vähentää energiankulutusta itse?

Omien laitteiden sähkönkulutusta kannattaa tarkkailla. Artikkelistamme löydät hyödyllisiä vinkkejä, miten voit vähentää sähkölaitteiden energiankulutusta itse.

Lisäksi oppivaan tekoälyyn perustuva DNA:n Wattinen-palvelu säätelee taloyhtiöiden lämmitysenergiakulutusta. Palvelun avulla taloyhtiö voi säästää lämmitysenergiassa jopa 20 prosenttia ja pienentää kasvihuonekaasupäästöjä saman verran.

Lue lisää DNA:n ilmastoystävällisestä liiketoiminnasta.

* Lähde: Tefficientin raportti, Tefficient Industry Analysis #2 2022. DNA sponsoroi raportin tekemistä. Tefficient on itsenäinen kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys, jonka raportit ovat ladattavissa osoitteessa: https://tefficient.com/mobile-data-operators-1h-2022/ 

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Teknologiaa ja tekoälyä Tietoturvallisia yhteyksiä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen