Blogit

Kasvavat datamäärät vievät paljon sähköä – 5G tarjoaa silti myös ratkaisua nousevaan ilmastokuormaan

Mobiiliverkkojen tuottama datamäärä kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Tämä kasvattaa tarvetta lisäenergialle, mikä kuormittaa ympäristöä ja asettaa operaattorit uudenlaisen haasteen eteen. Mobiilidatan käyttömäärä oli vuonna 2020 DNA:n verkossa kaikkiaan 30 % edellisvuotta korkeammalla, kun vuonna 2019 kasvua edellisvuoteen oli vain 23 %. Kasvu on jatkunut edelleen vuonna 2021. DNA:lla onkin otettu käyttöön useita toimenpiteitä, joilla energiankulutuksen kasvua pyritään hidastamaan.

DNA:n yritysvastuupäällikkö Tuuli Nummelin korostaa, että kuluttajien, yritysten ja yhteiskunnan vauhdilla kasvavat datamäärät johtavat väistämättä teleoperaattorien sähkönkulutuksen kasvamiseen. Tilanne tuo operaattorit uuden haasteen äärelle.

Miten vastata datan kasvavaan tarpeeseen ja samalla pitää huolta ilmastosta, kun energiankulutus kasvaa?

Eräs tärkeimmistä työkaluista energian säästämiseksi on Nummelinin mukaan uuden teknologian käyttöönotto vanhentuneen energiasyöpön teknologian tilalle.

”Tässä 5G:llä on tulevaisuudessa iso rooli. Vaikka tällä hetkellä 5G-verkon kehittäminen ja käyttöönotto lisäävät päästöjä, liikkuu data 5G-nopeuksilla huomattavasti energiatehokkaammin vanhaan teknologiaan verrattuna. Näin ollen 5G lisää päästövähennyksiä pitkällä aikavälillä. 5G:n käyttöönotto poistaa myös painetta kasvattaa 4G:n kapasiteettia tulevaisuudessa. Tämä omalta osaltaan auttaa päästöjen kaitsemisessa, sillä 5G-verkossa samalla energiamäärällä voidaan välittää enemmän dataa kuin 4G-verkossa. Esimerkiksi tällä hetkellä 5G-verkon datamäärä on yli nelinkertaistunut lyhyellä aikavälillä, mutta sähkönkulutuksemme ei ole juuri kasvanut”, Nummelin toteaa.

Radioverkon datamäärään suhteutetut päästöt ovat laskeneet merkittävästi 2015–2020:

 

Vuosi DNA:n radioverkon päästöt, tCO2/Ttavu)
2020 0,01
2019 0,01
2018 0,02
2017 0,03
2016 0,04
2015 0,04

 

Data ylös, päästöt alas – kaikki energia vihreänä

Nummelinin mukaan operaattoreiden pitää nyt keskittyä turvaamaan fossiilittoman energian riittävä saanti ja kehittämään omaa energiatehokkuuttaan.

”Tässä tilanteessa ei ICT-alalla ole realistista tavoitella energiankulutuksen vähentämistä, sillä yhteiskunnassa täysvaltaisesti toimiminen vaatii ihmisiä käyttämään dataa enemmän ja haluammekin tukea digitaalista yhdenvertaisuutta ja ihmisten toimijuutta digitaalisessa maailmassa. Samaan aikaan se kuitenkin tarkoittaa sitä, että kaikki käyttämämme energia täytyy tuottaa ilmastoystävällisesti. Olemmekin ylpeitä siitä, että kaikki itse ostamamme energia on vihreää.” 

Lisäksi uusi teknologia tarjoaa energiatehokkuutta. Nummelinin mukaan nyt jo muun muassa tekoälyratkaisujen avulla on mahdollista optimoida verkon energiasäästötoiminnallisuuksien tehokkuutta. Lisäksi laitteiston sijoittamisella oikeanlaiseen paikkaan voidaan vähentää esimerkiksi lämpöhukkaa.

Näitä toimenpiteitä DNA tekee ilmastohaasteeseen vastaamiseksi

DNA:lla on viime vuosina otettu käyttöön useita tapoja hillitä kasvavien datamäärien aiheuttamaa energiankulutusta. Toimenpiteet ovat:

•    Pyrkimys määrätietoisesti eroon kaikesta lämpöhukasta DNA:n toiminnassa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tukiasemalaitteita sijoitetaan ulkotiloihin, jossa ne viilentyvät luonnostaan, eikä erillistä laitetilan jäähdytysratkaisua tarvita.

•    DNA ottaa laajamittaisesti käyttöön tekoälyä hyödyntäviä energiansäästöteknologioita radioverkoissaan vielä tämän vuoden aikana. Säästöt ovat käytännön kenttäkokeilujen perusteella merkittäviä alusta alkaen ja odotettavissa on vähintään vuosittaisia kehitysaskelia tehokkuuden parantumisessa jatkossakin. Tekoäly mahdollistaa muun muassa energiankulutuksen laskemisen hiljaisen liikenteen aikaan. Aiemmin laskut on tehty geneeristen verkkoalgoritmien toimesta, mutta tekoäly tuo uusia mahdollisuuksia tehdä sitä vielä tehokkaammin ja tarkemmin.

•    DNA pyrkii eroon myös vanhenevasta ja energiasyöpöstä teknologiasta mahdollisimman nopeasti ja korvaa esimerkiksi 3G-radioverkkoon ja puhelinkupariverkkoon pohjautuvat palvelunsa lähivuosina uusilla 5G- ja kuituteknologioita hyödyntävillä ratkaisuilla.

•    DNA ostaa kaiken ostamansa sähkön vihreänä.

Lue täältä lisää DNA:n ilmastotavoitteista 
 

Avainsanat:

vastuullisuus teknologia Vastuullisuutta ja huolenpitoa Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta