Mikä muuttuu, kun 4G vaihtuu 5G:ksi? Opas liittymän päivittäjälle 

5G-aikakausi on täällä! Valtaosa myydyistä puhelimista on jo 5G-puhelimia, ja samalla 5G-verkko laajenee huimaa vauhtia. Mutta miksi 5G-liittymä kannattaa hankkia ja mitä 4G:stä 5G:hen siirtyminen käytännössä tarkoittaa? Kokosimme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 5G-liittymistä ja -puhelimista.

Onko taskussasi uusi 5G-puhelin, mutta liittymä vielä 4G-ajassa? Tai onko sinulla ehkä uusi nopea 5G-liittymä, mutta puhelimesta tämä ominaisuus vielä puuttuu? Oli miten oli, 5G-aikaan siirtymiseen on monta hyvää syytä.

1. Kenen kannattaa hankkia 5G-puhelin?

5G-puhelin on fiksu valinta ihan kaikille. 5G alkaa olla jo vakio-ominaisuus myynnissä olevissa puhelimissa, kertoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnassa mobiililiittymistä vastaava johtaja Mikko Valtonen.

”Lokakuussa 2021 myydyimpien puhelimien listalla oli top 15:ssä vain kolme puhelinta, joista puuttuu 5G”, Valtonen kertoo.

Hänen mukaansa enää ei kannata ostaa puhelinta, josta 5G-ominaisuus puuttuu.

2. Mitkä ovat 5G:n suurimmat hyödyt?

5G-verkko on ruuhkattomampi, toimintavarmempi ja nopeampi kuin 4G-verkko. Kaikki tapahtuu nopeammin: sovellusten lataaminen, kuvien ja videoiden lähettäminen, videoiden käynnistyminen. 5G:llä voit katsoa TV-sarjoja parhaalla kuvanlaadulla, ilman häiriöitä. Isotkin tiedostot siirtyvät ilman ongelmia, ja videopuhelut sujuvat sulavasti ilman yhteyden pätkimistä.

”Kun 5G-kokemukseen tottuu, kaikki muu tuntuu hiukan vanhanaikaiselta”, Mikko Valtonen toteaa.

”Muutamia vuosia sitten samanlaisia kysymyksiä esitettiin 4G:stä. Nyt 4G on käytännössä kaikilla, ja 3G-liittymän käyttäminen tuntuisi useimpien mielestä melko tahmealta.”

Valtonen arvelee, että 5G-verkon lyhyet viiveet ja nopea tiedonsiirto tuovat lähitulevaisuudessa mukanaan myös kokonaan uudenlaisia palveluita.

3. Miten laaja 5G-verkko Suomessa on tällä hetkellä?

DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 53 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista. Verkon alueella asuu siis lähes 3 miljoonaa ihmistä, yhteensä 124 eri paikkakunnalla.

Verkkoa rakennetaan jatkuvasti, ja peittoalue kasvaa koko ajan huimaa vauhtia.

4. Miten hyödyn 5G-liittymästä, jos en asu 5G-verkon alueella?

5G-verkko laajenee koko ajan. Vaikka 5G:tä ei vielä olisi tarjolla asuinalueellasi, tilanne voi olla toinen lähitulevaisuudessa.

Kaikki DNA:n nopeimmat liittymät ovat jo 5G-liittymiä, ja sellaisella pääsee tietysti myös DNA:n nopeaan 4G-verkkoon. Jos siis haluat päivittää liittymääsi lisää nopeutta, kannattaa ehdottomasti valita 5G-liittymä, jonka tarjoama yhteys on entistä nopeampi myös 4G-verkon alueella.

”Moni valitseekin 5G-liittymän, vaikka taskussa olisi vielä 4G-puhelin. Tähän voi olla monia syitä, kuten nopeampi yhteys, isompi EU-datapaketti tai WiFi-puhelut, joita voi soittaa ja vastaanottaa, vaikka ei olisi mobiiliverkon kuuluvuusalueella”, Mikko Valtonen sanoo.

5. Mitä kannattaa ottaa huomioon 5G-puhelimen valinnassa?

5G-puhelin kannattaa valita omien tarpeiden mukaan, aivan kuten puhelin yleensäkin. Valikoima on laaja, ja malleja löytyy eri hintaluokista.

Mieti, mihin tarvitset puhelinta omassa arjessasi. Onko sinulle tärkeintä esimerkiksi huippulaatuinen kamera, iso näyttö vai vaikkapa hyvä suorituskyky?

Ja lopuksi vielä tärkein vinkki: jos haluat kaiken ilon irti uudesta 5G-puhelimestasi, muista päivittää samalla myös liittymä 5G:hen!

Avainsanat:

Tietoturvallisia yhteyksiä

Kommentit (2)

Mooses
19.11.2021 01:19
Paskapuhetta. Mulla on ollu 5G puhelin ja yhteys miltei heti ku niitä sai ja eioo ainakaa toistaseks ollu mitään eroa 4G:hen. Eli suunnillee samoilla nopeuksilla liikuta...
Paskapuhetta. Mulla on ollu 5G puhelin ja yhteys miltei heti ku niitä sai ja eioo ainakaa toistaseks ollu mitään eroa 4G:hen. Eli suunnillee samoilla nopeuksilla liikutaan ja pingit on tasan samat.

Näytä kokonaan

Jp
19.11.2021 21:54
Ei vaikutusta vaihdoin takaisin kun ei mastoista Eurassa tule 1.1-4.6m vaihtelu välillä silloin kun ihmiset on kotona. Aamulla kun töihin herää viideltä tulee jopa 17m. ...
Ei vaikutusta vaihdoin takaisin kun ei mastoista Eurassa tule 1.1-4.6m vaihtelu välillä silloin kun ihmiset on kotona. Aamulla kun töihin herää viideltä tulee jopa 17m. Työmaalla Raumalla 124m ihan mihin aikaan vaan. Ja olen ollut monta kertaa asiakas palveluun yhteydessä vuosien aikana. EI AUTA. Tietokoneelle 30m ulkoisella antennilla. Maalla asuu tois arvoisia ihmisiä. Kyllä kaupungin herrat saa.

Näytä kokonaan

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

1/2022 Artikkelien toimitus

10 vinkkiä, joilla puhelimen akku kestää pitempään

Suuri näyttö, nettiä ja sijaintia käyttävät sovellukset sekä 3D-grafiikkaa hyödyntävät pelit saattavat imeä akun tyhjäksi tunneissa
1/2022 Ville Halonen

DNA:n toimitusjohtaja: ”Perusteeton luottamuspula johtaa tarpeettomaan valvontaan” – työskentely DNA:lla on nyt vapaampaa kuin koskaan

Tapa tehdä töitä paikasta ja ajasta riippumatta on ollut yksi DNA:n menestystarinoista jo 10 vuoden ajan, siis vuodesta 2012 lähtien.
1/2022 Artikkelien toimitus

Sovellus, joka kantaa esimerkiksi sarjat, leffat ja urheilun mukanaan – katso milloin ja missä haluat

1/2022 Artikkelien toimitus

Netti taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

Taloyhtiönetti nousee monessa taloyhtiössä kevään yhtiökokouksen puheenaiheeksi. Päätöksenteko vaatii tietoa. Miksi netti taloyhtiösopimuksella on hyvä asia, mitä se merkitsee ja miten se hankitaan?