Blogit

Pikaopas liittymän päivittäjälle: 4G vaihtuu 5G:ksi

Kuutamolla digiasioissa? Mikä ihmeen 5G? Valtaosa myydyistä puhelimista on jo 5G-puhelimia ja 5G-verkko laajenee huimaa vauhtia. Miksi 5G-liittymä kannattaa hankkia ja mitä 4G:stä 5G:hen siirtyminen käytännössä tarkoittaa? Täällä ei puhuta lampaan latinaa tai siansaksaa, vaan DNA Apuri vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin 5G-liittymistä ja -puhelimista.

Onko taskussasi uusi 5G-puhelin, mutta liittymä vielä 4G-ajassa? Vai onko sinulla uusi nopea 5G-liittymä, mutta puhelimestasi ominaisuus vielä puuttuu? Niin tai näin, 5G-aikaan siirtymiseen on monta hyvää syytä.

1. Kenen kannattaa hankkia 5G-puhelin?

5G-puhelin on fiksu valinta jokaiselle, sillä 5G on vakio-ominaisuus suurimmassa osassa myynnissä olevissa puhelimissa.

”Viime aikoina DNA:n myydyimpien puhelimien listalla on ollut top 15:ssä vain muutamia puhelimia, joista puuttuu 5G”,  kertoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnassa mobiililiittymistä vastaava johtaja Mikko Valtonen.

Valtosen mukaan enää ei kannata ostaa puhelinta, josta 5G-ominaisuus puuttuu.

2. Mitkä ovat 5G:n suurimmat hyödyt?

5G-verkko päihittää 4G-verkon mennen tullen – se on ruuhkattomampi, toimintavarmempi ja nopeampi. Kaikki toiminnot vaativat vähemmän aikaa, kuten sovellusten lataaminen, videoiden käynnistyminen sekä kuvien ja videoiden lähettäminen. 5G:llä katsot TV-sarjoja parhaalla kuvanlaadulla, häiriöttä. Isotkin tiedostot siirtyvät ongelmitta ja puhut videopuhelut ilman yhteyden pätkimistä.

”Kun 5G-kokemukseen tottuu, kaikki muu tuntuu vanhanaikaiselta”, Valtonen toteaa.

”Muutamia vuosia sitten samanlaisia kysymyksiä esitettiin 4G:stä. Nyt 4G on käytännössä kaikilla, ja 3G-liittymän käyttäminen tuntuisi useimpien mielestä melko tahmealta.”

Valtonen arvelee, että 5G-verkon lyhyet viiveet ja nopea tiedonsiirto tuovat lähitulevaisuudessa mukanaan myös kokonaan uudenlaisia palveluita.

Täältä voit lukea lisää 5G:n hyödyistä.

3. Miten laaja 5G-verkko Suomessa on tällä hetkellä?

DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 53 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista. Verkon alueella asuu lähes 3 miljoonaa ihmistä, 124 paikkakunnassa.

Verkkoa rakennetaan jatkuvasti ja peittoalue kasvaa alati huimaa vauhtia.

Täältä löydät kartan, josta näet DNA:n 5G-verkon ajankohtaisen peittoalueen.

4. Miten hyödyn 5G-liittymästä, jos en asu 5G-verkon alueella?

5G-verkko laajenee koko ajan. Vaikka 5G:tä ei tarjottaisi asuinalueellasi juuri nyt, tilanne voi olla toinen lähitulevaisuudessa.

Kaikki DNA:n nopeimmat liittymät ovat jo 5G-liittymiä ja pääset niillä tietysti myös DNA:n nopeaan 4G-verkkoon. Jos haluat päivittää liittymääsi lisää nopeutta, kannattaa ehdottomasti valita 5G-liittymä, jonka tarjoama yhteys on entistä nopeampi myös 4G-verkon alueella.

”Moni valitseekin 5G-liittymän, vaikka taskussa olisi vielä 4G-puhelin. Tähän voi olla monia syitä, kuten nopeampi yhteys, isompi EU-datapaketti tai WiFi-puhelut, joita voi soittaa ja vastaanottaa, vaikka ei olisi mobiiliverkon kuuluvuusalueella”, Mikko Valtonen listaa.

5. Mitä kannattaa ottaa huomioon 5G-puhelimen valinnassa?

5G-puhelin kannattaa valita omien tarpeiden mukaan. Valikoima on laaja, ja malleja löytyy eri hintaluokista. Puntaroi, mihin tarvitset puhelinta omassa arjessasi? Onko sinulle tärkeintä esimerkiksi huippulaatuinen kamera, iso näyttö vai tehokas suorituskyky?

Meneekö jo yli hilseen? Lopuksi tärkein vinkki: Mikäli haluat kaiken ilon irti uudesta 5G-puhelimestasi, muista päivittää samalla myös liittymä 5G:hen!

Löytyykö sinulta jo 5G:tä tukeva puhelin, mutta liittymä uupuu? Täällä voit tutustua DNA:n 5G-liittymiin tai syötä numerosi ja katso henkilökohtainen liittymätarjous sinulle. Tutustu DNA:n 5G-puhelimiin tästä.

Mistä apua älylaitteisiin ja liittymähommiin? DNA Apuri auttaa kaikissa kysymyksissä.

Avainsanat:

Tietoturvallisia yhteyksiä

Avainsanat:

Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä