Mikä muuttuu, kun 4G vaihtuu 5G:ksi? Opas liittymän päivittäjälle 

5G-aikakausi on täällä! Valtaosa myydyistä puhelimista on jo 5G-puhelimia, ja samalla 5G-verkko laajenee huimaa vauhtia. Mutta miksi 5G-liittymä kannattaa hankkia ja mitä 4G:stä 5G:hen siirtyminen käytännössä tarkoittaa? Kokosimme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin 5G-liittymistä ja -puhelimista.

Onko taskussasi uusi 5G-puhelin, mutta liittymä vielä 4G-ajassa? Tai onko sinulla ehkä uusi nopea 5G-liittymä, mutta puhelimesta tämä ominaisuus vielä puuttuu? Oli miten oli, 5G-aikaan siirtymiseen on monta hyvää syytä.

1. Kenen kannattaa hankkia 5G-puhelin?

5G-puhelin on fiksu valinta ihan kaikille. 5G alkaa olla jo vakio-ominaisuus myynnissä olevissa puhelimissa, kertoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnassa mobiililiittymistä vastaava johtaja Mikko Valtonen.

”Viime aikoina DNA:n myydyimpien puhelimien listalla on ollut top 15:ssä vain muutamia puhelimia, joista puuttuu 5G”, Valtonen kertoo.

Hänen mukaansa enää ei kannata ostaa puhelinta, josta 5G-ominaisuus puuttuu.

2. Mitkä ovat 5G:n suurimmat hyödyt?

5G-verkko on ruuhkattomampi, toimintavarmempi ja nopeampi kuin 4G-verkko. Kaikki tapahtuu nopeammin: sovellusten lataaminen, kuvien ja videoiden lähettäminen, videoiden käynnistyminen. 5G:llä voit katsoa TV-sarjoja parhaalla kuvanlaadulla, ilman häiriöitä. Isotkin tiedostot siirtyvät ilman ongelmia, ja videopuhelut sujuvat sulavasti ilman yhteyden pätkimistä.

”Kun 5G-kokemukseen tottuu, kaikki muu tuntuu hiukan vanhanaikaiselta”, Mikko Valtonen toteaa.

”Muutamia vuosia sitten samanlaisia kysymyksiä esitettiin 4G:stä. Nyt 4G on käytännössä kaikilla, ja 3G-liittymän käyttäminen tuntuisi useimpien mielestä melko tahmealta.”

Valtonen arvelee, että 5G-verkon lyhyet viiveet ja nopea tiedonsiirto tuovat lähitulevaisuudessa mukanaan myös kokonaan uudenlaisia palveluita.

Täältä voit lukea lisää 5G:n hyödyistä.

3. Miten laaja 5G-verkko Suomessa on tällä hetkellä?

DNA:n 5G-verkko kattaa jo yli 53 prosenttia suomalaisten asuinpaikoista. Verkon alueella asuu siis lähes 3 miljoonaa ihmistä, yhteensä 124 eri paikkakunnalla.

Verkkoa rakennetaan jatkuvasti, ja peittoalue kasvaa koko ajan huimaa vauhtia.

Täältä löydät kartan, josta näet DNA:n 5G-verkon ajankohtaisen peittoalueen.

4. Miten hyödyn 5G-liittymästä, jos en asu 5G-verkon alueella?

5G-verkko laajenee koko ajan. Vaikka 5G:tä ei vielä olisi tarjolla asuinalueellasi, tilanne voi olla toinen lähitulevaisuudessa.

Kaikki DNA:n nopeimmat liittymät ovat jo 5G-liittymiä, ja sellaisella pääsee tietysti myös DNA:n nopeaan 4G-verkkoon. Jos siis haluat päivittää liittymääsi lisää nopeutta, kannattaa ehdottomasti valita 5G-liittymä, jonka tarjoama yhteys on entistä nopeampi myös 4G-verkon alueella.

”Moni valitseekin 5G-liittymän, vaikka taskussa olisi vielä 4G-puhelin. Tähän voi olla monia syitä, kuten nopeampi yhteys, isompi EU-datapaketti tai WiFi-puhelut, joita voi soittaa ja vastaanottaa, vaikka ei olisi mobiiliverkon kuuluvuusalueella”, Mikko Valtonen sanoo.

5. Mitä kannattaa ottaa huomioon 5G-puhelimen valinnassa?

5G-puhelin kannattaa valita omien tarpeiden mukaan, aivan kuten puhelin yleensäkin. Valikoima on laaja, ja malleja löytyy eri hintaluokista.

Mieti, mihin tarvitset puhelinta omassa arjessasi. Onko sinulle tärkeintä esimerkiksi huippulaatuinen kamera, iso näyttö vai vaikkapa hyvä suorituskyky?

Ja lopuksi vielä tärkein vinkki: jos haluat kaiken ilon irti uudesta 5G-puhelimestasi, muista päivittää samalla myös liittymä 5G:hen!

Tutustu DNA:n valikoimista löytyviin 5G-puhelimiin tästä.

Löytyykö sinulta jo 5G:tä tukeva puhelin, mutta liittymä vielä uupuu? Täällä voit tutustua DNA:n 5G-liittymiin.

Avainsanat:

Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

6/2022 Tuuli Nummelin

Ilman naamiota – jokaisen tulisi saada olla oma itsensä myös työpaikalla

DNA on jo neljättä vuotta Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani.
6/2022 Samu Malmelin

Huijausviestejä liikkeellä – kuusi vinkkiä suojautumiseen

Opi tunnistamaan yleiset huijausviestejä yhdistävät tekijät.
6/2022 Helena Vartiainen

Hyvä ilmastotyö ei käytä oikoteitä

Ilmastonmuutos on onnistuttava hillitsemään, vaikka liiketoiminta kasvaa ja energiankulutus lisääntyy.
6/2022 Susanna Silvander-Rosti

”Kuulumisten vaihto oli viikon ahdistavin hetki” – monimuotoisuuteen on korkea aika herätä työpaikoilla

Rento kuulumisten vaihto oli eräässä aiemmassa työpaikassani viikon ahdistavin hetki.