Kun vain paras kelpaa: Millainen netti kotiin?

Tuntuuko joskus siltä, että kotisi nettiyhteys ei tahdo riittää kaikkeen, mitä käytätte tai haluaisitte käyttää? Ei ihme, sillä tarpeet voivat kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka kehittyy, perheessä kasvaa uusia ja innokkaita netinkäyttäjiä, uusia näppäriä palveluita avautuu ja muutenkin tavat ottaa netistä ilo irti monipuolistuvat.

"Se mikä on joskus riittänyt, ei yhtenä päivänä enää ole ollenkaan tarpeeksi. Kotona voi olla entistä enemmän laitteita ja käyttäjiä. Yleensä videokuvan katsominen paljastaa, ettei nettiyhteys vastaa omia käyttötapoja. On todella ärsyttävää, jos videon katselu pätkii", sanoo Katri Perälä, DNA:n kodin laajakaistapalveluiden johtaja.

"Jo television katselussa nettiä tarvitaan nykyisin paljon, kun käytössä on vaikkapa Netflixin kaltainen viihteen runsaudensarvi. Töitäkin tehdään kotoa käsin yhä useammin. Nämä ovat kaikki hyviä syitä päivittää kodin nettiyhteys", Perälä muistuttaa.

Yhteyden pitää olla tehokas, jos yksi perheenjäsen haluaa katsoa urheilulähetystä 4K-teräväpiirtotarkkuudella ja toinen elokuvaa, kolmas puhuu videopuhelua ja neljäs pelaa nopeatempoista nettipeliä. Nopea netti on helpotus myös etätyössä, jos pitää toistuvasti ladata suuria tiedostoja.

Tutustu DNA Nettiin osoitteessa dna.fi/netti ja tarkista, millainen netti sinun kotiisi parhaiten sopii!

Miten sitten voi terästää kodin nettiyhteyksiä?

"Jos haluaa parhaan netin, siihen vaikuttaa useita eri asioita. Ensinnäkin se, missä asut, määrittää valinnanvaran yhteystavoissa ja nopeuksissa. Toiseksi pitää huolehtia, että nettiliittymän nopeus on käyttötarkoituksiin nähden riittävä. Kolmanneksi täytyy varmistaa, että kodin WiFi-modeemi ei ole yhteyden pullonkaula", Katri Perälä opastaa.

Hänen mukaansa pienin suositeltava nopeus tänä päivänä on 100 megabittiä – varsinkin, jos kodissa on useampia käyttäjiä ja jos he käyttävät videopalveluita.

Kiinteä netti riittää moniin tarpeisiin

Paras yhteystapa on yleensä nopea kiinteä nettiyhteys, jos sellainen vain on saatavilla. Etuna tässä on se, että operaattori voi taata kiinteälle yhteydelle tietyn nopeuden. Toinen etu on pieni viive, millä on merkitystä erityisesti pelatessa. Lisäksi yhteys on säältä suojassa maan alla ja talon rakenteissa, jolloin se toimii vakaasti olosuhteista riippumatta.

Useimmiten kiinteä yhteys on toteutettu valokuitu- tai kaapeliteknologialla. Näiden teknologioiden avulla voidaan koteihin tuoda nopean netiksi lisäksi myös laadukas ja laaja kaapeli-tv-valikoima.

"Sekä kaapeli- että valokuituyhteydet mahdollistavat tänä päivänä jo gigan nopeudet ja tulevaisuudessa vielä huomattavasti paljon enemmän. Molemmat ovat hyviä valintoja kodin netti ja tv-palveluiden toimivuuden kannalta!", Katri Perälä kertoo.

Mobiilinetti on hyvä vaihtoehtoa, jos kiinteä yhteys ei tule kotiin asti

Entä jos kiinteää nopeaa yhteyttä ei ole saatavissa? Silloin hyvä vaihtoehto on 4G-yhteys, joka toimii käytännössä kaikkialla Suomessa. Jos kuitenkin asuu ruuhkaisen tukiaseman alueella ja datasiirtotarve on iso, 4G-netti ei välttämättä riitä ainakaan kaiken aikaa. Onneksi DNA:n 5G-verkko kasvaa kovaa vauhtia.

"5G helpottaa tilannetta osassa kodeista ja se voi tuoda erittäin hyvän ratkaisun pientaloasujille, jolle ei kiinteää yhteyttä ole tarjolla. Se täytyy kuitenkin huomata, että 5G toimii korkeammilla taajuuksilla kuin 4G. Siksi se ei läpäise seiniä yhtä hyvin. Ulkoantennin avulla voimme tarjota toimivan 5G ratkaisun pientaloasukkaille", Katri Perälä sanoo. Tutustu DNA Koti 5G -yhteyteen 

Ulkoantennilla voi parantaa myös olemassa olevan 4G-yhteys toimivuutta. Antennin asennuksessa voi kääntyä tarvittaessa ammattilaisen puoleen.

Vaikka yhteys olisi paras mahdollinen, kodin verkko voi silti tökkiä. Mistä se voisi johtua?

"Monesti kyse on siitä, että modeemia ei ole päivitetty ja vanha modeemi ei pystykään välittämään asukkaiden käyttöön liittymän koko nopeutta. Jos nettiä käyttää langattomasti, on iso merkitys myös langattoman modeemin sijoittelussa etenkin, jos asunnossa on paksut seinät ja paljon neliöitä."

Lopuksi Katri Perälä muistuttaa, kuinka netillä on nykyisin huikean suuri merkitys arjessamme. Netin ansiosta pääsemme viestimään läheistemme kanssa, viihtymään ja tekemään töitä.

"Hyvään nettiyhteyteen kannattaa panostaa, koska sillä varmistat perheenjäsenten tyytyväisyyden ja viihtymisen kotona", hän summaa.

Kodin parhaan netin 5 vinkkiä:

  1. Valitse kiinteä nopea yhteys, valokuitu tai kaapeli, jos se on saatavilla.
  2. Jos nettiyhteytenä on 4G tai 5G, ulkoantennilla varmistat toimivimman yhteyden.
  3. Valitse netille nopeus, joka vastaa kodin käyttötarpeita. Nopeuden kannattaa olla vähintään 100 megabittiä, jos käyttää videopalveluita tai taloudessa on useita käyttäjiä.
  4. Varmista, että modeemi pysyy verkkoyhteytesi vauhdissa mukana.
  5. Sijoita modeemi kodissasi niin, että signaali yltää kaikkiin nettiä käyttäviin laitteisiin. Hanki tarvittaessa kuuluvuutta laajentava mesh-järjestelmä.

Omakotitalon, paritalon tai rivitalon uuden yhteyden hankkimisessa sinua auttaa DNA Pientalopalvelu! Lue lisää dna.fi/pientalot 

 

Avainsanat:

digitalisaatio yhteiskunta nopea verkko kattava verkko puheenaiheet 4G IoT Teknologiaa ja tekoälyä

Kommentit (4)

Kysyjä
29.05.2019 09:12
Millaisia ulkoantenneja on olemassa?
#BÖLLIS
29.05.2019 11:40
Monenlaisia.
Majoha
09.06.2019 06:45
Kun ei vaan toimi ja luvattu (maksettu) 4g tippuu yhtenään H tai jopa E nopeudelle, niin mitä teen??? Lisäantenni ei tuo lisäapua, niin turha on syyttää laitettani tai r...
Kun ei vaan toimi ja luvattu (maksettu) 4g tippuu yhtenään H tai jopa E nopeudelle, niin mitä teen??? Lisäantenni ei tuo lisäapua, niin turha on syyttää laitettani tai reititintäni, vai mitä? Kuitenkin aikaisemman operaattorin kanssa ei ollut ongelmia??? Nyt olen myyjän ansassa, kun en huomannut kuin allekirjoituksen jälkeen, että liittymä on vuoden sopimus??!
Näytä kokonaan
Jaa
31.10.2020 21:09
4g yhteyden kuuluvuus riippuu hyvin paljon tornin sijainnista joten lisäantenni...
4g yhteyden kuuluvuus riippuu hyvin paljon tornin sijainnista joten lisäantenni ei välttämättä tuo parempaa signaalia. Tässä tapauksessa varmaan toisen operaattorin masto on lähempänä johon et voi vaikuttaa itse. Kaikissa liittymissä on vähintään 14 päivän tyytyväisyystakuu jonka aikana sen pystyy testauksen jälkeen perumaan mikäli nopeudet eivät vastaa odotuksia.
Näytä kokonaan

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2021 Samu Malmelin

Helpot niksit – näin teet kotinetistäsi tietoturvallisemman

9/2021 Samu Malmelin

Ekoteko, josta saa rahallista korvausta ­­­– tuo vaihtolaite DNA Kauppaan

Monen lipaston laatikosta saattaa löytyä ylimääräinen puhelin.
9/2021 Helena Vartiainen

Digivinkkejä aloittelijoille ja harrastuneille

Whatsappista tietosuojaan ja videopiknikeihin!
9/2021 Samu Malmelin

Kodissani on DNA taloyhtiönetti – näin se toimii

Taloyhtiölaajakaista on erikseen räätälöity ratkaisu, jossa jokainen asukas voi valita itselleen sopivimman netin.