DNA:n vuosittaiseen, digitaalisia elämäntapoja selvittävään tutkimukseen osallistui tänä vuonna yli tuhat 16–74-vuotiasta suomalaista. Olisitko arvannut, että 39 prosenttia suomalaisista kertoo sosiaalisen median käyttönsä lisääntyneen? Lue lisää tutkimuksessa esille nousseista ilmiöistä ja trendeistä.
Nämä asiat nousivat esille tutkimuksessa
Puhelimenkäyttöä halutaan rajoittaa
Vaikka vapaa-ajalla onkin kiva selailla uutisia, sosiaalista mediaa ja katsella videoita, yhä useampi on halunnut myös rajoittaa puhelimen parissa vietettyä aikaa. Suomalaisista 22 prosenttia kertoo rajoittaneensa puhelimenkäyttöä. Osuus on kasvanut erityisesti 35–44-vuotiaiden joukossa, kun rajoittavien määrä nousi viime vuoden 16 prosentista 24 prosenttiin. Eniten puhelimenkäyttöä rajoittivat 16–34-vuotiaat (30 %).
Lue myös DNA:n vuosittain teettämän koululaistutkimuksen tuloksista: Näin lapsi oppii turvallisempaa ja kehittävämpää puhelimenkäyttöä
Sosiaalisen median käyttö on kasvussa
Suomalaisista huomattavan moni kertoo sosiaalisen median käyttönsä lisääntyneen (39 %), ja some-kanavista TikTok on ollut selkeimmässä kasvussa; viikoittainen käyttö on noussut viime vuoden yhdeksästä prosentista jopa 23 prosenttiin. Käytetyimpien some-kanavien joukossa ei kuitenkaan ole tapahtunut suuria muutoksia.
Koronavirustilanteella selkeä vaikutus arkeen
Vaikka koronatilanne onkin muuttanut ihmisten toimintatapoja, herättää etätyöskentely suomalaisissa useammin helpotuksen ja huolettomuuden kuin turhautumisen tunteita. Tutkimus osoittaa myös, että suomalaisille on ollut tärkeää pitää huolta ihmissuhteista – tämä on näkynyt esimerkiksi lisääntyneenä viestittelynä läheisten kanssa (44 %), virtuaalitapaamisten pitämisenä (42 %) ja videopuheluiden soittamisena (33 %). Lisäksi yli puolten vastaajien (51 %) uutisten seuraaminen on lisääntynyt.
Lisääntyneen kotona vietetyn ajan myötä suomalaiset arvostavat myös entistä enemmän nopeaa ja toimintavarmaa nettiä (57 %). Tulevaisuudessa netin toimintavarmuutta odotetaan erityisesti 5G:ltä, jota yli puolet (53 %) suomalaisista uskoo käyttävänsä lähitulevaisuudessa. DNA:n 5G-verkko löytyy jo 98 paikkakunnalta ja verkon väestöpeitto on jo yli 2,2 miljoona, kattaen 40 % suomalaisista. Lisää DNA:n 5G:stä täältä.
Turvallisuus kiinnostaa
Turvallinen digilaitteiden käyttäminen on huolettomampaa, ja suomalaisista 62 % uskookin käyttävänsä tietoturvallisuussovellusta seuraavan kahden vuoden aikana. Vaikka turvallisuusasioita pidetäänkin tärkeinä, nuorten ja vanhempien välisten asenteiden välillä on myös eroja. Tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret kokevat omaavansa riittävät tiedot verkkoturvallisuuteen liittyvistä uhista, sillä 25–34-vuotiaista 72 prosenttia kertoi tietävänsä tarpeeksi erilaisista digitaalisen turvallisuuden sudenkuopista, kuten haittaohjelmista, hakkeroinnista tai datan katoamisesta. Vastaavasti sama osuus 55–64-vuotiailla oli ainoastaan 49 prosenttia. Myös DNA tarjoaa apua tietoturva-asioissa – pääset tutustumaan tietoturvapalveluumme täältä.
Unta ja liikkumista seurataan yhä enemmän
Aamulla on kiva saada palautetta yöunen laadusta ja lenkkipolulla on kätevä seurata omaa sykettä, vauhtia sekä tarkistaa lopuksi juostun matkan pituus. Oman kehon mittaukseen liittyvät teknologiat kiinnostavatkin yli puolta suomalaisista (57 %), ja kiinnostus on selkeästi kasvanut vuodesta 2020 (47 %). Tutkimus osoittaa myös älykellojen suosion olevan yhä kasvussa; noin kolmanneksella (30 %) vastaajista on käytössä älykello. Sovelluksia unen tai liikkumisen seurantaan käytetään useammin nuorten joukossa, mutta myös vanhemmat ikäluokat ovat kiinnostuneita asiasta.
Lisätietoa DNA:n tietoturvapalvelusta
Lue lisää vinkkejä ja tietoa tietoturvasta