Blogit

Uusia temppuja vanhalle konttorikoiralle

Viisikymppinen on uusi kolmekymppinen. En veisi enää 50-vuotisjuhliin sitä klassista kalalautasta ja seuran viiriä, vaan vaikka benjihyppy-lahjakortin. Olen itse keski-ikäinen ja iloinen tästä trendistä. Ehtii sitä sitten kiikkustuoliin myöhemminkin.

Tätä taustaa vasten yllätyin, kun luin lehtijutun siitä, miten 45-vuotiaat alkavat olla jo liian vanhoja työmarkkinoille. Olemme siihen ikään mennessä hädin tuskin aikuistuneet! Eläkkeeseenkin on vielä matkaa vähintään se reilut 20 vuotta. Joku ristiriita tässä nyt on.

Ilmiö ei kaiketi liity fysiikkaan. Monet tuon ikäiset ovat vielä erittäin hyvässä kunnossa. Kysymys onkin asenteista ­– sekä työntekijöiden että työnantajien puolella.

Ehdotan, että muutamme asennettamme työnhakijoiden ikää kohtaan. Muutoksen on lähdettävä meistä keski-ikäisistä ja senioreista itsestämme.

Miten keski-ikäinen ja seniori voivat pitää markkina-arvonsa tapissa?

Mielestäni olennaisinta on huolehtia omasta osaamisestamme ja kehittää sitä jatkuvasti työnantajan ja työmarkkinoiden muuttuvia tarpeita vasten.

Koulun penkillä opitut derivoinnit eivät enää yksinään riitä, vaan uuden oppimisen tulee kestää läpi koko työuran. Sen tulee olla yhtä luonnollista kuin hengittämisen.

Oikean asenteen lisäksi tarvitsemme myös uskoa omaan tekemiseen ja oppimiskykyymme.

Harrastin nuorempana vesilautailua ja opettelimme kaveriporukassa erilaisia temppuja. Vaikeimmat niistä oppi meistä se kaveri, jolla oli lahjakkuuden ja motivaation lisäksi myös hyvin myönteinen suhtautuminen tekemiseensä. Hän näki mielessään, miten vaikea temppu onnistuu ja ylipäätään osasi ajatella isosti. Hän ei asettanut rajoituksia mahdollisuuksilleen.

Tulevaisuuden työ tulee olemaan muutoksia täynnä.

Vanha koira oppii kyllä uusia temppuja, jos asenne ja motivaatio ovat kohdillaan.

Monet muutoksista tuovat työtehtäviimme lisää mielekkyyttä ja monipuolisuutta, kun rutiinitehtäviä automatisoidaan. Työtehtäviemme vaativuustaso tulee siis todennäköisesti monella kasvamaan.

Kokemus yhdistettynä intoon oppia uutta tulee olemaan näissä muutoksissa erinomaista valuuttaa. Oppiminen kun ei katso ikää vaan asennetta.

DNA Business on tuottanut viisiosaisen dokumenttisarjan työn tulevaisuudesta. Suomen johtavat asiantuntijat keskustelevat digitalisaation murroksesta sekä esittävät rohkeita näkemyksiä eri toimialojen tulevaisuudesta.

Kolmas jakso on nimeltään Tulevaisuuden oppiminen.  Tutustu tarkemmin sivustollamme!

 

Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kauppalehdessä 6.4.2016.

Avainsanat:

Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
2/2024 DNA Yrityksille

Näin viet tekstiviestihuijareilta tehokkaan keinon esiintyä yrityksesi nimissä

Artikkeli
2/2024 DNA Yrityksille

”Apua, työntekijäni haluaa työskennellä ulkomailla” – Mitä jokaisen yrityksen tulisi tietää diginomadismista?

Artikkeli
2/2024 DNA Yrityksille

Omnitelen tutkimus: Suomen suurimmissa kaupungeissa nautitaan laadukkaasta mobiilidatapalvelusta

Artikkeli
2/2024 DNA Yrityksille

Reunalaskenta, yksityisverkot ja autonomiset droonit – millaisia keinoja moderni teknologia tarjoaa liiketoimintasi turvaksi?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.