Blogit

DNA:n radioverkkojohtajan Jarkko Laarin mukaan 5G voi mullistaa yritys- ja yhteisömaailman. Siellä myös 5G:n aikaansaamat ympäristövaikutukset ovat suurimmat. 

Onko 5G vastuullinen valinta? Vihreä sähkö ja energiatehokkaat ratkaisut hillitsevät 5G-verkon ympäristövaikutuksia

5G on entistä tehokkaampi digitalisaatioalusta kaikelle, mikä toimii mobiiliteknologian päällä. 5G-verkot laajentuvat ja kehittyvät huimaa vauhtia juuri nyt. Uuden sukupolven yhteys mahdollistaakin paremman suorituskyvyn ja suuremman kapasiteetin. Mutta millaiset vaikutukset kasvavilla datamäärillä on ympäristölle?

Viestintäteknologian ympäristövaikutukset voi jakaa kahteen laariin: miten teknologia itse kuluttaa sähköä ja materiaalia ja toisaalta siihen, miten teknologia vaikuttaa muihin aloihin. 5G:n kehityksessä tilanne on juuri tämä. Painavin seuraus on se, mitä 5G tulee muuttamaan.

”Kuluttajien palveluissa ja laitteissa 5G on käytännössä evoluutiota 4G:stä, ja se lähinnä parantaa olemassa olevien yhteyksien nopeutta ja toimintaa. Mutta yritys- ja yhteisömaailman 5G voi mullistaa, ja siellä myös ympäristövaikutukset ovat suurimmat”, toteaa DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

5G-standardin avulla voidaan luoda kustannustehokas verkkoarkkitehtuuri, jossa yrityksen tai yhteisön käyttötarpeen perusteella valitaan tehokkain verkkoratkaisu.

”5G mahdollistaa hyvin erilaisia langattomia yhteyksiä ihmisten ja laitteiden välille, on se sitten yksinkertaisen mittatiedon keruuta kentällä olevilta antureilta tai nosturien etäohjaamista korkealaatuisen videoyhteyden avustuksella. Esimerkiksi tehtaaseen tai kaivokseen voi olla järkevää rakentaa tuotannonohjauskäyttöön paikallinen 5G-verkko, joka on eriytetty kokonaan julkisesta matkaviestinverkosta,” Laari kuvailee. 

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin selvityksessä todetaan, että 5G:n potentiaali tukea muiden digitaalisten teknologioiden käyttöönottoa teollisuudessa on merkittävä. 5G tuo teollisuuden toimijoiden ulottuville moninkertaisesti aiempaa tehokkaamman dataliikenteen alhaisella viiveellä ja korkealla luotettavuudella. 5G tuo pöytään niin sanotut kriittiset ja korkean käytettävyyden toteutukset.

”5G:n avulla voi esimerkiksi erilaisia tuotantolaitoksia automatisoida langattomasti. Tämä on valtava muutos. Tähän mennessä automaatio on perustunut suurelta osin kaapeloituihin ratkaisuihin, mikä ei ole mahdollista kaikissa tilanteissa. Tähän mennessä automaatio on perustunut kaapelointiin, joka ei ole mahdollista kaikissa tilanteissa. Nyt 5G:n myötä automaatio pääsee aidosti vauhtiin ja siitä voidaan ottaa suuremmat hyödyt irti”, Laari kuvailee.

Samalla liikenteen päästöt pienenevät, kun tarve kuljetuksille ja logistiikalle vähenee.

Suurin haaste: sähkönkulutus

5G:n vaikutus on siis iso. Mutta miten itse 5G-verkko ja sen rakentaminen vaikuttavat ympäristöön? Kaadetaanko sen takia lisää puita tai myllätäänkö maata?

"5G:n rakentaminen ei lisää juurikaan maankäyttöä. Tukiasemat ovat enimmäkseen jo olemassa, ja nyt päivitetään vain laitteistoa. Kaapelointejakaan ei tarvitse lisätä. 5G:n ympäristövaikutukset tulevat suurilta osin sähkön käytöstä”, DNA:n viestinnästä, vastuullisuudesta ja brändin kehityksestä vastaava johtaja Vilhelmiina Wahlbeck kertoo.

Kasvavan datamäärän liikuttelu kuluttaa luonnollisesti sähköä, vaikkakin energiatehokkaammin kuin aiemmin. Siksi myös sähkövalinnoilla on merkitystä.

”5G:n asennuksissa radioverkkotekniikka päivitetään uuden sukupolven laitteiksi, jotka ovat energiatehokkaampia. Vaikka kuluttajien käyttämä data edelleen kasvaa, niin energiatehokkaalla 5G:llä pystymme siirtämään yhden gigatavun huomattavasti pienemmällä sähkön kulutuksella kuin esimerkiksi 3G- tai 4G- verkolla. Samalla 5G-mobiiliverkko soveltuu entistä useamman palvelun alustaksi, mikä säästää energiaa välillisesti”, Wahlbeck toteaa. 

Laitetiloissa on useita erilaisia, tehokkaita sähkönsyöttöjärjestelmiä ja tehostettuja hukkalämmön hyödyntämismahdollisuuksia. Itse radioverkkosoftassa on paljon toiminnallisuuksia, jotka parantavat energiatehokkuutta. Tekoälykin auttaa.

”Algoritmit opettelevat tukiaseman liikennetrendejä. Ne tutkivat, miten palvelut käyttäytyvät ja seuraavat niiden laatua. Sitten ne säätävät energiankulutusta sen mukaisesti. Näin energiankulutusta voidaan tehokkaasti optimoida liikennemääräperusteisesti”, Jarkko Laari avaa. 

Kaikista toimista huolimatta verkon sähkönkulutus kasvaa 5G-teknologiaan siirtyessä. Toisaalta mobiilitekniikka voidaan hyödyntää entistä useammassa energiankulutusta hillitsevässä sovelluskohteessa.

”Lisäksi on merkityksellistä, että sähkö, jota käytetään, on vihreää. Ja se meillä toteutuu: kaikki suoraan ostamamme sähkö on tuulivoimalla tuotettua ja sen hiilijalanjälki on nolla. Olemme myös panostaneet uusiutuvan kotimaisen energian tuotantoon, sillä vuodesta 2025 alkaen yli 80 prosenttia sähköstä tulee suomalaisesta tuulivoimapuistosta”, Wahlbeck sanoo.  

 

Lue myös: 5G luo pohjaa automaatiolle ja digitalisaatiolle

 

Artikkeli päivitetty 7.12.2023. Alunperin artikkeli on julkaistu 9.5.2023.

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Mobiili Digitalisaatio Teknologia 5G

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.