Blogit

Ylimääräinen harhailu ja etsiskely esimerkiksi kauppakeskuksissa vähenee älypuhelimissa toimivan UWB-teknologian ansiosta.

Tulevaisuuden paikannusteknologia on jo täällä – Älypuhelimen sijainnin paikantaminen sisätiloissa luo uusia bisnesmahdollisuuksia

DNA ja Noccela tarjoavat ensimmäisenä Suomessa tarkkoja sisäpaikannuspalveluita, joissa paikannus toteutetaan älypuhelimen sijainnin avulla. Uusi teknologia luo täysin uusia liiketoimintamalleja ja palveluita, tehostaa jo olemassa olevaa toimintaa sekä parantaa turvallisuutta.

Ultra wideband (UWB) -teknologia on jo entuudestaan tuttu asia esimerkiksi monelle teollisuuden alan yritykselle, jotka ovat hyödyntäneet sitä eri työvaiheiden saattamisessa läpinäkyväksi ja johdolle raportoinnin helpottamisessa.

UWB-teknologia mahdollistaa erittäin tarkan kohteiden paikantamisen sisätiloissa langattoman tiedonsiirron avulla. UWB käyttää eri taajuutta kuin muut laitteet, minkä ansiosta sen signaali ei kärsi häiriöistä. Lisäksi se on teknologiana hyvin tietoturvallinen, sillä sen radiotietä ei voi kuunnella.

Älypuhelin mullistaa perinteisen tageihin perustuvan paikannuslogiikan

Aiemmin tarkan sisäpaikannuksen ovat mahdollistaneet seurattaviin kohteisiin asetettavat tagit, mutta nyt ratkaisu on viety merkittävä askel pidemmälle. DNA ja Noccela tuovat markkinoille yhdessä uuden palvelun, joka mahdollistaa tarkan sisäpaikannuksen älypuhelimen avulla.

”UWB-teknologiamme hyödyntää älypuhelimen omaa laskentakapasiteettia, kun taas tagin avulla toteutetussa paikannuksessa käytetään pilven laskentakapasiteettia. Puhelin pystyy navigoimaan ilman, että kukaan muu tietää sen sijaintia. Idea on siis sama kuin GPS:ssä”, DNA:n business manager Ville Kantola kertoo.

Tulevaisuudessa UWB-teknologian käyttökohteet monipuolistuvat entisestään

Vielä vuosikymmen sitten emme olisi osanneet aavistaa, että pian lähetit toimittavat ruoan kotiovellemme ja taksit löytävät luoksemme GPS-sijainnin perusteella. Nyt tämä kaikki on jo arkipäivää, emmekä edes muista aikaa ennen sitä. Uudet paikannusteknologiaratkaisut mahdollistavat täysin uusia tapoja tehdä liiketoimintaa.

”Olemme olleet jo vuosia edelläkävijöitä tarkan sisäpaikannuksen ratkaisuissa suljetuissa yksityistiloissa. Esimerkiksi tehtaat ja sairaalat ovat ottaneet reippaita kehitysaskeleita toimintansa digitalisoinnissa. Tulevaisuudessa palvelu voidaan ottaa käyttöön myös julkisissa tiloissa, kuten kauppakeskuksissa, messukeskuksissa ja urheiluhalleissa”, Noccelan toimitusjohtaja Tuukka Tarkiainen kertoo.

Kävijämääriltään suurten tilojen ylläpitäjät pohtivat usein, miten ihmiset saataisiin opastettua helpommin oikeaan paikkaan. Kun ylimääräinen harhailu ja etsiskely vähenee älypuhelimissa toimivan UWB-teknologian ansiosta, palvelukin tehostuu – aivan kuten GPS:n kanssa kävi ulkotiloissa. Tiloista saadaan turvallisempia ja tehokkaampia, kun kävijöiden liikkumista pystytään seuraamaan ja kehittämään kerätyn tiedon pohjalta.

”UWB-teknologian uusi aluevaltaus on kuluttajapalvelut. Tulevaisuudessa palvelut löytävätkin kuluttajan luokse eikä päinvastoin. Esimerkiksi jonotus isoissa tapahtumissa saattaa jäädä pian historiaan. Palveluntarjoaja paikantaa kätevästi ostajan ja pystyy toimittamaan tuotteen suoraan hänen luokseen. Palveluiden hankkimisesta tulee aiempaa dynaamisempaa, mikä johtaa parempaan asiakaskokemukseen. Lisäksi UWB tulee mahdollistamaan sujuvan ja turvallisen maksamisen”, Tarkiainen kertoo.

”Myös esimerkiksi lentokentälle voidaan luoda yksityisverkko, jonka kautta asiakkaalle tarjotaan sisänavigointipalvelu vaikkapa kaikkien Helsinki-Vantaan sähköpotkulautojen paikantamiseen. Suurissa ruokakaupoissa taas eri tuotekategorioiden paikannustagit auttaisivat asiakasta löytämään suoraan oikeaan hyllyväliin”, Kantola jatkaa käyttökohteiden ideointia.

Älypuhelinten UWB-teknologian käyttökohteiden repertuaari laajenee jatkuvasti. Jatkossa avaamme niin automme, työpaikkamme kuin kotiovemme lukon taskussa olevan älypuhelimen avulla. UWB-teknologia mahdollistaa myös luotettavan välittömän tiedonsiirron yhteensopivien älylaitteiden välillä, ja onpa virtapihin teknologian huhuttu tuovan helpotusta kevyempien oheislaitteiden valmistukseenkin.

Merkkejä tulevaisuuden paikannusteknologioista on siis jo vahvasti ilmassa. Seuraavaksi jäämmekin odottamaan, mitkä ratkaisuista vakiinnuttavat jalansijansa bisneskentällä. 

 

Noccelan ja DNA:n pitkä kokemus ja vahva osaaminen UWB-teknologiasta monimutkaisissakin asiakasympäristöissä mahdollistaa juuri sinun yrityksesi tarpeisiin sopivan ratkaisun räätälöinnin. Tutustu mahdollisuuksiin ja ole yhteydessä myyntiimme! 

Avainsanat:

IoT Digitalisaatio Teknologia Pilvipalvelut

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.