Telenor Nordicin Roger Johanssenin mukaan 5G:n tavoitteena on olla monikäyttöinen alusta, joka voidaan räätälöidä useille käyttötapauksille ja asiakkaille samanaikaisesti.

5G luo pohjaa automaatiolle ja digitalisaatiolle

Roger Johansen toimii pääverkkoarkkitehtina Telenor Nordicissa, jonka emoyhtiö Telenor on norjalainen monikansallinen televiestintäyritys. DNA on ollut osa Telenoria jo vuodesta 2019 lähtien yhdistäen näin Suomea yhä lähemmäs pohjoismaisia naapureitaan ja muuta maailmaa. 5G-verkot laajentuvat ja kehittyvät huimaa vauhtia juuri nyt. Pyysimme Johansenia antamaan syvällisen katsauksen siihen, miten 5G:n käyttöönotto etenee Pohjoismaissa. 

Nopeasti kerraten: 5G on viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen teknologiastandardi. Se tarjoaa nopeampia viestintäpalveluita sekä turvallisempia ja luotettavampia yhteyksiä, yhä suuremmalla kapasiteetilla. Roger Johansenin mukaan Pohjoismaat pärjäävät tällä saralla hyvin muuhun maailmaan verrattuna. Syy tähän löytyy vankasta 4G-verkkoinfrastruktuurista, ammattitaitoisesta työvoimasta ja pitkälle digitalisoituneista yhteiskunnista.  

”5G:n haasteena täällä Pohjoismaissa ovat korkea kustannustaso, suuret etäisyydet ja alhainen väestön määrä: verkkojen päivittäminen on kallista ja aikaa vievää. Kuluttajien ja teollisuuden voi olla vaikeampi ymmärtää tarvetta siirtyä 4G:stä 5G:hen kuin aiempaa siirtymää 3G:stä 4G:hen, Johansen selittää.   

5G verkko sietää enemmän kuormitusta, eli se mahdollistaa vaativampiakin toteutuksia 

Siirryttäessä 3G:stä 4G:hen verkkojen ero oli käsinkosketeltava: 4G tarjosi jopa viisisataakertaisen nopeuden verrattuna edeltäjäänsä. Nopeusero ei jättänyt kysyttävää siirtymästä seuraavan sukupolven verkkoon. 4G mahdollistikin älypuhelinvallankumouksen – mutta mitä uutta 5G:llä on tarjottavanaan? 

5G tuo pöytään niin sanotut kriittiset ja korkean käytettävyyden toteutukset. 5G:n tarjoamat erittäin lyhyet vasteajat ja alhainen latenssi mahdollistavat esimerkiksi yksityisverkot tehtaille ja kuluttajapuolella erilaiset pilvipelaamiseen ja virtuaalitodellisuuteen liittyvät mahdollisuudet. 

”Ensinnäkin 5G-verkko tuo paremman suorituskyvyn ja suuremman kapasiteetin myös kuluttajille. Tämän lisäksi sillä tulee olemaan merkittävä rooli yritysten digitalisaatiossa ja automaatiossa. Korkeasta kustannustasosta johtuen yritysten on keskityttävä automatisointiin kustannusten karsimiseksi ja tehokkuuden parantamiseksi. 5G voi olla osa vastausta tähän”, Johansen sanoo. 

Standalone vs. non-standalone 

Vaikka 5G:n käyttöönotto tuo mukanaan kuluja, on sen käyttöönotto ollut suhteellisen kivutonta erittäin hyvien 4G-verkkojen ansiosta. 5G-verkon ensimmäinen vaihe on rakennettu olemassa olevan 4G-verkon ytimen päälle, ja tätä kutsutaan non-standalone 5G:ksi. Tavoitteena on kuitenkin saada 5G-verkko seisomaan omilla jaloillaan itsenäisesti, eli standalone 5G. Itsenäinen verkko tarjoaa etuja: pääsyn nopeampiin, luotettavampiin ja turvallisempiin langattomiin yhteyksiin kuin koskaan ennen. 

”5G-standardi itsessään parantaa mobiiliteknologian tietoturvaa aikaisempiin sukupolviin verrattuna. Turvallisuuskeskustelu 5G:n ympärillä liittyy vahvasti teknologian mahdolliseen käyttöön vieläkin kriittisemmissä sovelluksissa. On erittäin tärkeää, että operaattorit välttävät tilannetta, jossa he ovat liian riippuvaisia yhdestä laitetoimittajasta. Ja koska 5G tuo mukanaan uudentyyppisiä käyttötapauksia, turvallisuus tulee varmistaa myös niiden kohdalla. 

DNA:n 5G-verkkoteknologia perustuu pilvialustaan, jonka päällä kriittiset ohjelmistopohjaiset keskusjärjestelmäpalvelut toimivat. Virtualisoitu verkko voidaan myös viipaloida siten, että tietylle yhteyspisteelle voidaan taata haluttu kaistanleveys eli tiedonsiirron miniminopeus, tai esimerkiksi eristää virtuaalinen verkko tietyn asiakkaan käyttöön. 

”5G:n tavoitteena on olla monikäyttöinen alusta, joka voidaan räätälöidä useille käyttötapauksille ja asiakkaille samanaikaisesti. Se tulee hyödyttämään niin nykyisiä kuin uusiakin asiakkaita – sekä koko yhteiskuntaa. Maksimoidaksemme hyödyt tulemme hyödyntämään verkon viipalointia, yksityisverkkoa ja reunalaskentaa. Reunalaskenta taas täydentää 5G:n kyvykkyyksiä omalta osaltaan, sillä se mahdollistaa datan ja sovellusten paikallisen isännöinnin ja laskennan, vähentäen näin latenssia ja parantaen turvallisuutta ja kestävyyttä”, Johanssen selvittää.  

 

Lue kuinka DNA ja Edzcom löivät kättä päälle ja rakentavat yksityisiä mobiiliverkkoja yrityksille! 

Avainsanat:

Mobiili Digitalisaatio 4G Teknologia 5G Tietoturva Kyberturvallisuus

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.
3/2023 DNA Yrityksille

Kattavilla lisäpalveluilla virität työntekijöiden liittymät huippuunsa

Tuunaa työntekijöiden liittymät käyttäjäkohtaisesti – parannat työtehoa ja tietoturvaa.
3/2023 DNA Yrityksille

Keskitä yrityksesi mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
“Jos koko ajan miettii, että palaudun sitten, kun tulee loma, ollaan jo tosi pitkällä työuupumuksessa”, kuvailee Auntien perustaja Mervi Lamminen.
3/2023 DNA Yrityksille

Työelämän ylikuormitus ei saisi kroonistua: “Kyllä yhden stressiviikon kestää heittämällä, mutta kaksi on jo liikaa”

Auntie tukee työntekijöitä jo varhaisessa vaiheessa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.