Lyhenteiden takana piilee vallankumous – Tämän 5G-termien lyhyen oppimäärän avulla loistat kahvipöytäkeskusteluissa

Verkkoteknologia vilisee usein nopeasti muuttuvia lyhenteitä, eikä 5G ole tässä todellakaan poikkeus. Kokosimme tähän artikkeliin yleisimpiä lyhenteitä ja termejä, joilla pääset loistamaan kahvipöytäkeskusteluissa.

5G Standalone (5G SA)

5G SA tarkoittaa 5G-verkkoa, jossa keskusjärjestelmä ja radioverkko tukeutuvat puhtaasti 5G-standardin teknisiin ratkaisuihin. Sillä voi toteuttaa etenkin yrityksille tärkeitä 5G-palveluita, kuten oman, yrityksen käyttöön pyhitetyn kaistan 5G-verkosta.

5G Non-standalone (5G NSA)

5G NSA on eräänlainen puolimatkan krouvi 4G:stä 5G:hen. Tässä verkossa käytetään yhä hieman päivitettyä 4G-verkon keskusjärjestelmää ja radioverkossa signalointiliikenne tukeutuu 4G-tekniikkaan. Tällöin 5G on eräänlainen lisäkapasiteettikerros 4G-verkolle. Kyseessä onkin siirtymävaiheen arkkitehtuuri 4G:stä 5G:hen.

Fixed wireless access (FWA)

Fixed wireless access tarkoittaa mobiiliteknologian päälle toteutettua kiinteää datayhteyttä, jonka saa esimerkiksi kotitaloudelle tai yritykselle. Suomalaiset tuntevat nämä seinämodeemeina, jonka asentaja kiinnittää kiinteistön seinään.

Viipalointi (Slicing)

Viipaloinnin avulla 5G-verkko mukautuu joustavasti erilaisiin tarpeisiin: oli kyse sitten erittäin suuren kapasiteetin tarjoamisesta, huomattavan laitemäärän liittämisestä esineiden internetiin tai äärimmäisen pienen viiveen palveluiden tarjoamisesta. Verkkoviipale on kuin yksityinen tie, joka johtaa suorinta reittiä kohteeseen ja jota muut autoilijat eivät pääse ruuhkauttamaan.

Reunalaskenta (Edge computing)

Reunalaskenta tarkoittaa sitä, että data prosessoidaan mahdollisimman lähellä paikkaa, jossa se syntyy tai sitä käytetään. Näin datan ei tarvitse kulkea ensin vaikkapa lappilaisesta kaivoksesta Helsinkiin prosessoitavaksi, vaan prosessointi tapahtuu paikan päällä. Se mahdollistaa esimerkiksi autonomisten ajoneuvojen toiminnan mobiiliverkossa yrityksen tehtaassa.

Latenssi (Latency)

Latenssi eli suomeksi viive tarkoittaa aikaa, joka menee vastineen saamiseen verkon yli lähetylle komennolle. Käytännössä nopeissa verkoissa viive on pienempi, ja hitaissa suurempi. Yhä useampi yritys tarvitsee toiminnoissaan mahdollisimman pientä viivettä, jos tietoverkon yli ohjaillaan esimerkiksi teollista prosessia tai käydään vaikkapa osakekauppaa.

Hybridiverkko

Hybridiverkossa uuden teknologian pilvipohjaiset ja perinteiset toimittajakohtaiset ratkaisut rinnakkain mahdollistavat sujuvan siirtymävaiheen tulevaisuuden verkkopalveluihin.

Yksityinen verkko

Yhä useampi yritys rakentaa esimerkiksi tehdastaan varten yksityisen 5G-verkon. Toteutus voi olla virtuaalinen, eli viipalointiin ja operaattorin kaupalliseen makroverkkoon perustuva tai kokonaan operaattorin verkosta erillinen, paikallinen verkkoratkaisu. Yksityisverkon kautta yritys saa haluamansa tasoisen kontrollin ja vastuun tuotantoympäristönsä tietoliikenneratkaisusta mahdollistaen samalla kustannustehokkaat ja joustavat langattomat yhteydet.

 

Järjestämme keskiviikkona 15.9. klo 10-10.30 maksuttoman 5G-webinaarin, joka on suunnattu etenkin pienille ja keskikokoisille yrityksille. Webinaarissa käydään läpi, mitä hyötyjä 5G:stä on pk-yrityksille ja liikkuville käyttäjille. Mukana webinaarissa on suomalainen yritys Playsign, joka on erikoistunut soveltamaan pelisuunnittelua ja teknologioita todellisen maailman ilmiöiden ja datan havainnollistamiseksi. Käymme webinaarissa läpi Oulun Hiukkavaaran koululle toteutetun tuoreen 5G-pilotin, jossa ilmiöoppimista täydennettiin onnistuneesti lisätyllä todellisuudella.

Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan webinaariin!

Avainsanat:

5G

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

Matter yhdistää eri valmistajien älylaitteet turvallisesti

Matter-standardi edistää sitä, että erimerkkiset älylaitteet toimisivat yhteen luotettavasti.
3/2023 DNA Yrityksille

Työmatka odottaa – muista ainakin nämä asiat puhelimen käytöstä

EU:n ulkopuolella mobiilidatan käytön hinta voi päästä yllättämään.
3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.
3/2023 DNA Yrityksille

Kattavilla lisäpalveluilla virität työntekijöiden liittymät huippuunsa

Tuunaa työntekijöiden liittymät käyttäjäkohtaisesti – parannat työtehoa ja tietoturvaa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.