Kriisi paljastaa, kuka on kasvuyrityksessä kuningas

Kulunut vuosi on ollut täynnä ennakoimattomia tilanteita. Asiakasyrityksen liiketoiminta saattaa yhtäkkiä olla vaakalaudalla, tai aivan päinvastoin, he ovatkin hyötyneet kriisistä ja nousseet tukevaan kasvuun. Molemmissa tapauksissa on varmaa, että niiden tarvitsemat tuotteet, palvelut ja teknologiat ovat merkittävästi erilaisia kuin ennen.

Miten asiakaskunnasta eteen tupsahteleviin yllätyksiin voi sopeutua tai varautua, vai voiko? Lyhyt vastaus on oikeastaan kysymys:

Mihin sinä kiinnität arjessa huomiosi?

Asiakasyritysten tarpeiden ennakointi edellyttää keskittymistä heidän liiketoimintansa perusasioiden ymmärtämiseen. Millaisia ovat heidän nykyiset ja tulevat tarpeensa, millä keinoin he pyrkivät parantamaan omien asiakkaidensa palvelua, ja miten voit olla avuksi?

Olen liputtanut asiakaskeskeisyyden puolesta niin kauan kuin muistan. En huvikseni, vaan siksi, että se on poikkeuksetta lopulta kannattanut. Asiakas on saattanut esimerkiksi aivan avoimesti kertoa, miten voisimme auttaa heitä paremmin kuin kilpailijamme – kun ensin olen selkeästi ja pitkäjänteisesti osoittanut, että olen heistä vilpittömän kiinnostunut.

Korona-aikana kasvun ja liiketoiminnan haasteet ovat yllättävän samanlaisia riippumatta yrityskoosta. Yritys menestyy silloin, kun yrityksessä tiedetään laajasti, millaista yrityksen asiakkaiden arki on.

Kun arki muuttuu, tarpeet muuttuvat. Nopeat mukautujat voittavat.

Esimerkiksi meillä DNA:n yritysasiakkaiden keskuudessa viime keväänä havaitut muutokset jakautuivat karkeasti kolmeen ryhmään. Kaikilla ryhmillä oli yhtäkkiä nopeita ja kriittisiä tarpeita, joita ei ennen muutosta ollut lainkaan, tai niiden prioriteetti oli pieni.

  1. Työntekijät siirtyivät nopealla tahdilla etätöihin, joita tehtiin ennen vain vähän. Miten heille saataisiin toimivat tietotyövälineet, joiden tietoturva on heti kunnossa?
     
  2. Myynti on joko romahtanut katastrofaalisesti tai kasvanut rajusti ennusteita enemmän. Miten skaalata liiketoimintaa ja sen taustalla olevia teknologiapalveluita uuteen tilanteeseen mahdollisimman fiksusti?
     
  3. Työn tekemisen ja kommunikoinnin tavat muuttuivat niin äkisti, että yksittäisten laastarien sijaan tarvitaan kattavampia ratkaisuja. Millä keinoin liiketoimintaa ylipäätään voi operoida täysin virtuaalisesti?

Kaikki nämä tilanteet liittyvät siihen, miten tietoliikennepalvelut ja muu tekninen infrastruktuuri saadaan niin joustaviksi, että nyt käynnissä olevaan kriisiin ja myös tuleviin äkkinäisiin muutoksiin pystytään reagoimaan nopeasti. Tätä on organisaatioiden arki nyt ja suurella todennäköisyydellä myös tästä eteenpäin: muutoksia muutosten perään.

Yksi DNA:n keskeisistä tavoitteista on auttaa kasvuhakuisia yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa ja vahvistamaan kasvuaan. Muutoskykyisen liiketoiminnan rakentaminen tässä tilanteessa ja kovassa kilpailussa edellyttää digitaalisten ratkaisujen hyödyntämistä jo varhaisesta vaiheesta alkaen. Näistä kerromme maksuttomassa Yrittäjän Digiakatemiassa.

Tämän vuoden alusta olemme olleet myös yksi KasvuOpenin pääyhteistyökumppaneista. Yhteistyön myötä sparraamme kasvuyrittäjiä digitalisaatioon liittyvissä kysymyksissä ja edesautamme digiloikkaa niille yrityksille, joille teknologia on vieraampaa.

Sparrauksissa palaamme aina yrityksen omaan ja sen asiakkaiden arkeen: Asiakas voi olla puheissa kuningas, mutta todellinen merkitys näkyy siinä, miten hyvin osaamme vastata asiakkaan arjen tarpeisiin.

Jos teknologia tekee arjesta sujuvampaa ja mutkattomampaa, investointi tulee maksamaan itsensä reilusti takaisin.

Koemme olevamme kasvuyrittäjien kanssa vahvasti samassa veneessä. DNA:n oman kasvutarinan kautta tiedämme, mitä kasvu edellyttää, ja millaisia haasteita matkalla tulee eteen. Pystymme ammentamaan omasta taipaleestamme oppeja, kuten tämä:

Menestyksen todennäköisyys kasvaa, kun keskityt asiakkaidesi arkeen, ja rakennat liiketoimintasi digitaalisen perustan kyvykkääksi muuttumaan arjen mukana.
 

Kaipaatko sinä tai yrityksesi muut avainhenkilöt lisää tietoa tai varmuutta digitaalisten mahdollisuuksien hyödyntämiseksi? Tutustu DNA:n ja Suomen Yrittäjäopiston maksuttomaan Yrittäjän Digiakatemiaan – nyt tarjolla uusia oppitunteja!

Avainsanat:

Muuttuva työ
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.