Kotitoimistoni on linnani

Lautalattia narisee jalkojen alla, kun Anna-Maija Ahtiainen suuntaa työhuoneeseensa. 428 vuotta vanhan tilan päärakennuksen kellarikerrokseen vievät viileät kiviportaat, jotka johtavat pieneen, mutta viihtyisään kotitoimistoon.

Koulujen ja päiväkotien varustajana toimivan Lekolarin projektimyyntipäällikkönä työskentelevän Anna-Maijan jaloissa kehräävät talon kissat Luna ja vasta 10-viikkoinen Liinu. Koira Liisa vahtii yläkerran uunissa olevaa omenapiirakkaa.

”Tämä on minun ikioma valtakuntani. Ennen tämä oli harrastustilani, jossa tein tiilitauluja. Viime vuonna työyhteisömme kasvaessa ja Helsingin toimiston jäädessä pieneksi teimme minulle tänne oman kotitoimiston. Nykyään tämä on täysin työkäytössä.”

Vihdin Ojakkalassa asuva Anna-Maija säästää kaksi tuntia työaikaa, kun työpiste sijaitsee kodin alakerrassa, eikä Helsingissä. Parasta kotitoimistossa onkin Anna-Maijan mielestä ajan säästäminen, vapaus oman päivän suunnitteluun sekä työskentelyrauha.

Toimistolla työhön tulee herkästi katkoksia, kun kollegat kyselevät meneillään olevista projekteista ja heidän kanssaan tulee jutusteltua muutenkin.

Kollegoiden näkeminen pari kertaa viikossa on tärkeää, jotta tunne työyhteisöön kuulumisesta säilyy. Projektityö onneksi vaatii ajoittain saman pöydän ääreen istahtamista isommalla porukalla.

Työpäivä tulee tauottaa kotonakin

Työ- ja elinkeinoministeriön barometrin mukaan etätöitä tekee kerran kuussa jo viidennes työväestöstä. Lekolarillakin tehdään etätöitä ja muutamat tekevät töitä kotoaan ihan vakipäivinä. Tämä helpottaa niin omaa suunnittelua kuin kollegoidenkin työntekoa, kun he tietävät jo etukäteen, milloin työkaveri on fyysisesti tavattavissa ja milloin ei.

Anna-Maija arvostaa sitä, että työntekijöihin luotetaan ja annetaan mahdollisuus etätöihin.

”On ihanaa, että voin kotona sulkea tämän huoneen oven ja jättää työt sinne. Vaikka on kyllä myönnettävä, että töihin helposti uppoutuu liiaksikin, ja joskus työpäivät venyvät.”

Anna-Maija sopii lähellä asuvien kavereiden kanssa pyörälenkkejä tai jumppatunteja, jotta töiden tekeminen myös loppuu. Työpäivän aikaiset tauot meinaavat välillä jäädä pitämättä, mutta onneksi pihan toisella laidalla sahayrittäjänä toimiva puoliso vie Anna-Maijan toisinaan Nummelaan lounastreffeille.

Virkistävät tauot ovat tärkeitä, oli työpiste sitten kotona tai toimistolla kollegoiden keskellä.

Yhteydet toimimaan myös kellarissa

Katkeamaton nettiyhteys on Anna-Maijan työn tekemisen ehto. Aiemmin netin teho ei riittänyt talon kellariin asti, joten kotitoimistoa rakentaessa ensimmäinen askel olikin hoitaa sinne toimiva verkkoyhteys.

Ongelma ratkaistiin datasähköadaptereilla, jotka siirtävät dataa sähköjohtoa pitkin, eikä verkkokaapeleita tarvitse vetää hankaliin paikkoihin. Tien päällä Anna-Maija jakaa netin tietokoneeseen puhelimestaan tai käyttää asiakkaan verkkoa.

Skype-palaverit ja puhelut kollegoiden kanssa tuovat kaivattua piristystä työpäiviin. Kotona töiden tekeminen on yksinäistä, ja Anna-Maija huomaakin kaipaavansa sosiaalisia suhteita.

”Kentällä olevilla myyjillä on oma Whatsapp-ryhmä, ”Piirimyyjät”, jossa jaamme työasioiden lisäksi myös vapaa-ajan tapahtumia. Soittelut ja kuulumisten kysymiset ovat välittämistä puolin ja toisin.”

Päivän päätteeksi Anna-Maija laittaa toimiston oven kiinni, jättää työasiat taakseen ja lähtee katsomaan, mitä pieni Liinu-pentu on tällä kertaa keksinyt.

Etkö tiedä, mistä aloittaisit kotitoimiston sisustamisen? Lue täältä ammattilaisen kolme käyttökelpoista kotitoimistovinkkiä.

Avainsanat:

Työkulttuuri Liikkuva työ Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

11/2023 DNA Yrityksille

NIS2-direktiivi on yrityksille mahdollisuus – Näin ennakoit ja rakennat kestävää liiketoimintaa

NIS2-direktiivi vahvistaa kyberuhkien torjuntaa.
11/2023 DNA Yrityksille

Ennakointi voi pelastaa liiketoimintasi jatkuvuuden – Miten yrityksesi on varautunut poikkeustilanteisiin?

Geopoliittisen tilanteen kiristyminen ja sen mukanaan tuomat ennalta arvaamattomat seuraukset vaikuttavat yritysten toimintaympäristöön.
Tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää – 7 kysymystä yrittäjien yhteyksistä.
11/2023 DNA Yrityksille

Yrittäjä, tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää?

Nämä 7 kysymystä mietityttävät yrittäjiä.
11/2023 DNA Yrityksille

DNA:n yritysliiketoiminnan uusi johtaja: "Suunnittelu on hyvä, toimintaan yhdistettynä parempi"

Anna-Mari Ylihurula aloitti DNA:n yritysliiketoiminnan johtajana elokuun 2023 alussa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.