Etätyön kieltäminen on ympäristörikos

Olen yleensä erittäin optimistinen. Ihmisten elämä on menossa parempaan suuntaan. Köyhyys, eriarvoisuus ja kuolemaan johtavat sairaudet vähenevät nopeasti. Yhä suuremmalla osalla ihmisiä on mahdollisuus, omilla päätöksillään, vaikuttaa tulevaisuuteensa. Teknologia avittaa ihmisiä parempaan elämänlaatuun, ja viimeisen sadan vuoden aikana elinajanodotteemme on kasvanut 40 (!) vuotta.

Samalla tunnen kuitenkin epätoivoa. Meneekö kaikki tämä kehitys kankkulan kaivoon?

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat äärimmäiset sääilmiöt ja saasteista johtuva heikentynyt ilmanlaatu aiheuttavat monenlaista vahinkoa ja terveyshaittoja. Kuivuus, hirmumyrskyt ja poikkeukselliset tulvat ovat myös merkittävä taustasyy viime vuosikymmenien sodille ja lisääntyville pakolaisvirroille.

Lancet, yksi maailman arvossa pidetyimpiä lääkejulkaisuja, kertoo, että ihmisen aikaansaama ilmastonmuutos uhkaa viedä kansanterveyden samalle tasolle kuin 50 vuotta sitten.

Eri alojen tutkijat ovat varoittaneet meitä vuosikymmeniä. Viimeksi muutama viikko sitten yli 15 000 tieteentekijää allekirjoitti vetoomuksen, jossa todettiin, että nyt on viimeisiä hetkiä pelastaa maailma isolta katastrofilta, joka varmasti vaikuttaa lastemme ja heidän jälkipolviensa elämään todella rajusti. 

Asian korjaaminen edellyttää isoja tekoja monella eri tasolla. Niin yksilön kuin yhteiskunnankin on kannettava kortensa kekoon.

Erittäin suuri vastuu ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on myös yrityksillä.

Me DNA:lla teemme asian eteen jatkuvasti töitä. Jokainen yksittäinen yritys voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Uskon, että olemme hyvällä tiellä.

Otetaan yksi esimerkki. DNA:n mutkaton työ. Suurin osa henkilöstöstämme voi valita työnteon paikan ilman, että siitä tarvitsee erikseen sopia kenenkään kanssa. Olemme jo nyt onnistuneet saavuttamaan noin 40 prosentin vuosittaiset päästösäästöt työmatkailussa.

Onko työmatkojen vähenemisellä merkitystä isossa kuvassa?

Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoi vastikään, että ilmakehän hiilidioksidin määrä oli viime vuonna korkeimmillaan 3–5 miljoonaan vuoteen. Hiilidioksidi on merkittävin kasvihuonekaasu. Liikenteen päästöt muodostavat noin viidenneksen Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.

Liikenteen päästöistä valtaosa syntyy työmatkailusta ja lyhyistä, muutaman kilometrin pituisista matkoista.

Etätyötä ja etäpalavereita suosimalla voidaan siis olennaisesti vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja ilmanlaatuun.

Kun yhä suurempi osa työstä tehdään muualla kuin toimistoissa, usein kotona, myös toimitilojen tilantarve vähenee ja samalla myös toimitilojen energiankulutus ja päästöt. Meidän tapauksessamme kymmeniä prosentteja.

DNA:lla kaikilla on käytössä nopeat 4G-liittymät ja hyvät etätyön ja etäkokoustamisen välineet. Niiden myötä kustannustehokkuutemme on lisääntynyt, työntekijöidemme motivaatio on ennätystasolla ja mikä parasta, asiakastyytyväisyys on jatkuvasti noussut. Samansuuntaisia tuloksia olisi saavutettavissa lähes yrityksessä kuin yrityksessä.

Jostain ihmeellisestä syystä yrityksissä ja julkishallinnossa ollaan edelleen varovaisia etätyön mahdollistamisen suhteen.

Tämä näkyy meille esimerkiksi siten, että verkossamme olevista yritysliittymistä suureen osaan ei ole tilattu nopeaa mobiilidatayhteyttä. Ilman kunnon yhteyksiä ei paikasta riippumaton työ onnistu.

Mielestäni etätyön kieltäminen ei ainoastaan osoita yritysjohdolta haluttomuutta uudistua, vaan on myös osoitus välinpitämättömästä suhtautumisesta ilmastonmuutokseen. Eikö olisi jo aika tuoda etätyökäytännöt 2000-luvulle?

Lue myös siitä, kuinka kollegani Joni tekee etätöitä lammasfarmilta käsin >

Avainsanat:

Työkulttuuri Liikkuva työ Johtaminen Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.