Blogit

5G:n lyhyt oppimäärä

Nyt se on täällä: vuosi 2019, jolloin 5G saapuu suomalaisyritysten saataville. Syksyllä 2018 suomalaisoperaattorit kävivät huutokauppaa 5G-taajuuksista ja DNA sai tavoittelemansa taajuuskaistan.

Verkon rakennus ja testaus ovat jo käynnissä, joten katsoimme tämän hyväksi hetkeksi koota yhteen asioita, joita 5G:stä on tällä hetkellä hyvä tietää.

Mitä hyötyä 5G:stä on?

Ensimmäisenä 5G:stä puhuttaessa tulee mieleen nopeus. Nopean verkkoyhteyden ansiosta nettisivut latautuvat nopeammin, liiketoimintasovellukset ja videot pyörivät sujuvasti, isojenkin tiedostojen pyörittely onnistuu jouhevasti mobiiliverkon yli, eikä Skypekään pätki.

Mobiilidataliikenne DNA:n verkossa on nelinkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana, eli liikennettä piisaa. 5G parantaa myös 4G-käyttäjien mobiiliyhteyksiä, sillä 5G näyttäytyy alussa 4G-verkon lisätaajuutena sekä mobiilidatan suurkuluttajat siirtyvät ensimmäisinä 5G-verkkoon vapauttaen 4G-verkon kapasiteettia muille.

5G:n rakentaminen lisää myös valokuidun saatavuutta, mikä helpottaa mm. pilvipalveluiden sujuvaa käyttöä. Lue lisää Timo Lummevaaran blogista.

Tiedonsiirron nopeus ja erityisesti nopeuden pienentämä viive mahdollistavat myös lisätyn ja virtuaalitodellisuuden käytön laitesimulaatioissa, etäohjattavissa nostureissa ja muissa laitteissa. Asiantuntijat uskovat VR- ja AR-sovellusten yleistyvän nopeasti 5G:n tullessa.

5G:stä voi viipaloida oman yritysverkon

Joutuisan tiedonsiirron ja pienemmän viiveen lisäksi yksi suurimmista muutoksista on verkon viipalointimahdollisuus eli slicing (eng.). Yritysverkon viipalointi on kuin oman, yksityisen tien rakentaminen, jota muut autoilijat eivät pääse ruuhkauttamaan. Verkon viipalointi auttaa osaltaan hallitsemaan viivettä ja tietoturvaa sekä parantaa koko verkon toimintavarmuutta. Lue lisää verkon viipaloinnista.

Tällä hetkellä pisimmälle ovat kehittyneet erilaiset 5G:n päälle rakentuvat IoT-ratkaisut. NB-IoT (Narrow Band Internet of Things) on standardoitu jo osana 4G-teknologiaa ja saatavilla DNA:n 4G-verkossa. NB-IoT:n suurimpia valtteja ovat aiempaa parempi kuuluvuus, päätelaitteiden edullinen hinta ja alhainen virrankulutus. 5G-teknologian kehittyminen mahdollistaa myös viivekriittisten IoT-palveluiden toteuttamisen.

Varmaa on se, että oli sitten kyse IoT:stä, etätyöstä tai uusista tavoista käyttää mobiiliverkkoa, 5G tulee muuttamaan liiketoimintaa. On kuitenkin syytä muistaa, että 5G ei korvaa 4G:tä vielä pitkään aikaan. Uusi teknologia tulee käyttöön vaiheittain päätelaitetarjonnan kehittyessä ja 4G on mukana kuvioissa vielä pitkään 2020-luvulla.

Jos haluat oppia, kuinka 5G tulee muuttamaan yrityksesi toimintaa, lataa maksuton opas!

Avainsanat:

5G Verkko Yhteydet

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.