Miten johdetaan muuttuvaa liiketoimintaa nykyajassa? Yhdessä vai erikseen? #iotnextlevel-hankkeesta jäi käteen monia oppeja moderniin bisnekseen.
DNA toteutti viime ja tänä vuonna kilpailun, jollaista ei ole Suomessa ennen nähty: #iotnextlevel haastoi suomalaisten yritysten innovaatiokykyä yli toimialarajojen.
#iotnextlevel alkoi innovaatiokilpailuna viime vuonna. Silloin DNA haki uudenlaisia esineiden internetiä hyödyntäviä digitaalisia ratkaisuja osallistujayrityksille Martelalle, Snellman Prolle ja Finnsementille.
IoT-ratkaisujen avulla osallistujat vähensivät ruokahävikkiä, paransivat toimintavarmuutta ja loivat parempia toimintaympäristöjä. Teknologia siis muuttaa maailmaa parempaan. DNA halusi tuoda hankkeessa hioutuneen näkemyksen suomalaisen äly-yhteiskunnan kehityksen tueksi julkaisemalla aiheesta maksuttoman oppaan.
Havainto 1: Uusien digitaalisten, liiketoimintaa edistävien innovaatioiden synnyttäminen edellyttää ekosysteemiajattelua.
Takavuosina digitalisaatio saattoi olla melko yksinäistä puuhaa, mutta nyt on toisin. Hankkeessa korostui uudenlaisen yhteistyön merkitys digitalisaation vauhdittajana.
Vaikka kaikkea ei tarvitse tehdä itse, haastaa digiloikka toimijat tarkastelemaan ja kehittämään omaa osaamistaan. Suurin muutos liittyy ratkaisukeskeisen osaamisen lisäämiseen.
Havainto 2: Avautuviin mahdollisuuksiin tarttuminen edellyttää rohkeaa kokeilukulttuuria.
Digiloikassa on tärkeää näyttää, kuinka pitkälle oikein tuli hypättyä. Se mahdollistaa kokeilujen ja ratkaisujen hyödyn osoittamisen arjen bisneksessä.
Esimerkiksi #iotnextlevel-hankkeissa vaikuttavuuden arvioinnissa käytettiin laajasti tunnettua vaikutusketjua. Hyödyt tunnistettiin näin sekä operatiivisella että strategisella tasolla. #iotnextlevel-hanke osoitti, että vaikuttavuuden arviointi voi parhaimmillaan fasilitoida ja vauhdittaa muutosta, kun työn hedelmät tulevat näkyviksi.
Havainto 3: Onnistuminen edellyttää teknologisen kyvykkyyden lisäksi vahvaa liiketoiminnan kehittämisen ja muutoksen johtamisen hallintaa.
Äly-yhteiskunnan digiloikka vaatii uudenlaista liiketoiminta-ajattelua, sillä myös bisnesmallit ovat nyt rajussa muutoksessa.
Kun maailma muuttuu ja arvo syntyy verkostoissa, täytyy uutta liiketoimintaa johtaa uudella tavalla. Organisaation osaamisen pitääkin nivoutua tiiviisti liiketoiminnallisten tavoitteiden saavuttamiseen ja muutoksen johtamiseen.
Lue lisää: Digiajan supersankari ei toimi yksin