Blogit

10 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Geopoliittinen tilanne on herättänyt kasvavaa huolta liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisesta lukuisissa organisaatioissa eri toimialoilla. Strateginen valmius on pitkään ollut olennainen osa organisaatioiden tietoturvastrategioita. Matka kohti yrityksesi kyberresilienssin vahvistamista alkaa kattavan tietoturvastrategian muotoilulla.

Lue alta DNA:n Wholesale-liiketoiminnan johtajan, Assi Oikarin, sekä Network and Security Solutions -yksikön johtajan, Dominique Aklin, kymmenen keskeistä vinkkiä yrityksesi kyberresilienssin parantamiseen:

1. Kartoita riskit

Tunnista riskit, jotka saattavat estää tai vaarantaa yrityksesi toiminnan. Voit suorittaa riskien kartoituksen ja arvioinnin sisäisesti tai ulkoisesti. Kyberturvallisuusuhkat ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan, ja haavoittuvuuksien kartoittaminen on avain tehokkaiden lieventämistoimenpiteiden kehittämiseen.

2. Tehosta haavoittuvuudenhallintaa

Huomioi yrityksesi kriittisimmät haavoittuvuudet ja luo tehokas hallintaprosessi varmistaaksesi, ettei yrityksessäsi käytetä vanhentuneita laitteistoja tai ohjelmistoja. Vanhentuneet ohjelmistoversiot ovat edelleen merkittävin syy kyberhäiriötilanteiden syntyyn.

3. Sijoita ihmisiin ja tietoturvakulttuuriin

Hakkerit kohdistavat huomionsa usein käyttäjiin järjestelmien ja sovellusten sijaan. Tästä syystä yrityksen kannattaa kohdistaa investoinnit turvallisuustietoisuuden ja -osaamisen lisäämiseen. Suunnittele yrityksesi toimintatavat aina turvallisuus huomioiden, jotta voit taistella yhä monimutkaisempia uhkia vastaan.

4. Suojaa yrityksesi verkko ja data

Panosta vahvan verkon suunnitteluun. Ota käyttöön Zero Trust Access -malli osaksi suunnittelua. Tällöin yrityksesi resursseihin ei voi saada automaattista pääsyä, vaan se on mahdollista vain asianmukaisen tunnistautumisen jälkeen. Välttämättömät tietoturvaratkaisut, kuten palomuurit, salaus, DDoS-suojaus, salasanakäytännöt ja monivaiheinen tunnistautuminen, on oltava yrityksen käytössä.

5. Turvaa yhteydet

Yrityksesi verkkoratkaisu on digitaalisten resurssien suojaamisen sekä yrityksesi liiketoiminnan jatkuvuuden perusta. Luotettavuuden kannalta VPN-ratkaisu (Virtual Private Network) on varma valinta. Viimeaikaiset tapahtumat ovat nostaneet myös verkko-operaattorien keskeistä roolia kansainvälisten yhteyksien turvaamisessa, korostaen tarvetta useille fyysisille reiteille meren ja maan kautta. Harkitse satelliittivarmuusratkaisujen sisällyttämistä osaksi kriittisiä käyttötapauksia.

6. Pysy valppaana kehittyviä kalastelutekniikoita vastaan

Edistä tietoisuutta henkilöstösi keskuudessa yleisistä kalastelutaktiikoista. Tiedota heitä käynnissä olevista kalasteluyrityksistä ja uusista trendeistä. Tekoälyn kehitys on mahdollistanut petollisemmat ja entistä vakuuttavammat huijausyritykset, joka korostaa puolestaan jatkuvan valppauden ja varovaisen verkossa toimimisen tarpeellisuutta.

7. Huomioi etätyöskentelijät

Pandemia-aika osoitti, miten nopeasti tilanteet voivat muuttua. Arvioi etäkäyttöratkaisusi nykyisestä näkökulmasta. Monet etätyöratkaisut ovat nyt osana laajempaa SDN-verkkoa (software-defined network), jossa on keskitetty raportointi ja hallinta, mikä tekee Zero Trust Network Access (ZTNA) -elementtien sisällyttämisestä helppoa.

8. Kumppanuus on vastaus osaajapulaan

Huomioi, että päteviä kyberturvallisuuden ammattilaisia on vähän. Yhteistyö tunnetun hallitun palveluntarjoajan kanssa tarjoaa käytännöllisen ratkaisun, erityisesti organisaatioille, jotka eivät pysty hoitamaan tietoturvaan liittyviä toimenpiteitä sisäisesti. Luottamalla kokeneeseen kumppaniin, saat käyttöösi alan parhaat käytännöt ja takaat yrityksellesi vahvan suojan.

9. Valmistaudu laatimalla häiriötilannesuunnitelma kyberhäiriötilanteiden varalle

Kyberhäiriötilanteisiin valmistautuminen edellyttää proaktiivista lähestymistapaa. Laadi reagointisuunnitelma ja ota mukaan avainkumppanisi sekä henkilöstösi suunnitteluprosessiin varmistaaksesi koordinoidun ja tehokkaan toimintasuunnitelman tietoturvahyökkäyksen varalta. Tavoitteena on lieventää vaikutusta ja minimoida häiriöt toiminnassasi.

10. Pysy valppaana!

Pysy kartalla muuttuvasta maailmantilanteesta ja seuraa relevanttien lakien ja määräysten kehittymistä. Yrityksesi noudattamisvelvoitteiden ymmärtäminen ja hyvin rakennetun tietoturvastrategian luominen on tärkeää onnistuneelle liiketoiminnalle sääntely-ympäristössä. Lisäksi päivittyvä lainsäädäntö ja direktiivit, kuten NIS2-direktiivi (EU:n laajuinen kyberturvallisuutta koskeva lainsäädäntö), vaativat jatkuvaa huomiota ja valppautta yrityksien puolelta. 

Kasvavien geopoliittisten huolien keskellä liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaminen on etusijalla eri alojen organisaatioille. Vahvan kyberturvallisuusstrategian luominen toimii perustana, jonka päälle rakentaa liiketoimintaa. Näiden kymmenen olennaisen kohdan avulla voit arvioida ja parantaa yrityksesi kyberresilienssiä. 
 

Miten varmistaa yrityksesi verkon toimivuus? Lue miten DNA:n tietoliikenneverkkopalvelut varmistavat yhteydet maailmalle Pohjoismaiden kautta ja ilmoittaudu mukaan perjantaina 3.11. järjestettävään maksuttomaan Varaudu ja varmista liiketoimintasi jatkuvuus -aamiaistilaisuuteen.

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Vinkit Tietoturva Kyberturvallisuus

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.