Kyberrosvot-podcast

Kyberrosvot

Tositarinoita kyberrikoksista ja keskustelua siitä, mitä niistä opittiin.

NotPetya – onko tässä maailman kyberhistorian tuhoisin haittaohjelma? Mitä tapahtui Psykoterapiakeskus Vastaamossa, kun portti numero 3306 jäi auki? Kuka halusi kaataa Iltalehden? Ja keitä nämä kyberrosvot oikein ovat?

Kyberrosvot on DNA:n ja Tivin yhteistyössä toteuttama true crime -podcast, joka esittelee kiinnostavia kyberrikostapauksia Suomesta ja ulkomailta. Juontajana Peter Nyman, vakiovieraana DNA:n tietoturvaliiketoiminnan Business Manager Juho Saarinen ja vaihtuvina vieraina Suomen eturivin kyberasiantuntijat.

Kyberrosvot-podcastia voit kuunnella Spotifyssa, SoundCloudissa, Apple Podcastsissa, Google Podcastsissa, iTunesissa sekä YouTubessa.
 

Tallenna suosikiksi

Tässä ajassa kyberturva ei ole liiketoiminnan lisäarvo vaan kaiken toiminnan edellytys.

Juho Saarinen, DNA

Jakso 12

Deepfake – Salainen rahansiirto, joka piti tehdä heti

Tässä jaksossa kerromme teille tarinan kenties kaikkien aikojen katalimmasta deepfake-huijauksesta, jossa hongkongilaisfirman työntekijä päätyi siirtämään rikollisten haltuun lähes 24 miljoonaa euroa – tietämättään.

Tekoälyn ja deepfake-teknologian kehittymisen myötä myös yrityksiin kohdistuvat huijausyritykset ovat muuttuneet ovelimmiksi ja monimutkaisemmiksi. Miten niitä voidaan tunnistaa ja torjua? Millaisia uhkia ja uusia vaatimuksia tekoäly tuo yritysten tietoturvaan? Entäpä mahdollisuuksia?

Toimittaja ja juontaja Peter Nymanin vieraana Nordean petostorjunnan asiantuntija Sara Helin ja DNA:n tietoturvaliiketoiminnan Business Manager Juho Saarinen.

Jakso 11

Keuda – Sinä aamuna ovetkaan eivät auenneet

Tässä jaksossa kerromme teille pysäyttävän tositarinan Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keudasta, joka joutui taannoin pahamaineisen LockBit-kiristyshaittaohjelman uhriksi. Hyökkäys lamaannutti Keudan it-ympäristön miltei kuukaudeksi.

Mitä tapahtui – ja mitä siitä opittiin? Miten tilanteesta selvittiin? Näihin kysymyksiin toimittaja ja juontaja Peter Nymanin vieraana on vastaamassa Keudan operatiivinen johtaja Timo Hakkarainen. Mukana keskustelemassa myös DNA:n Business Manager Juho Saarinen.


 

Jakso 10 

Rikos, jonka voi tilata netistä

Tämä jakso on tehty yhteistyössä Herrasmieshakkerit-äänijulkaisun kanssa.

Juontaja Peter Nymanin seuraksi studioon saapuvat Suomen tietoturvakentän wiralliset wanhukset, Herrasmieshakkerit-äänijulkaisun Mikko Hyppönen ja Tomi Tuominen. Mukana tuttuun tapaan myös DNA:n tietoturvaliiketoiminnan asiantuntija Juho Saarinen.

Tässä yhteisessä jaksossa syyniin joutuu kyberrikollisuuden palveluteollisuus ja tutuksi tulevat sellaiset termit kuin CaaS ja RaaS. Mitä se tarkoittaa, kun kuka tahansa voi tilata kyberrikoksen netistä? Ja ennen kaikkea – miten siihen voidaan yrityksissä varautua?

Jakso 9

Hyökkäyksiä kriittiseen infraan – Kun huvilakaupungin juomavesi myrkytettiin

Kyberrosvot-podcast jatkuu uusilla verkkorikollisuuden tositarinoilla!

Kyberrosvojen yhdeksäs jakso kertoo hyytävän tositarinan kalifornialaisesta pikkukaupungista, jonka juomavesi myrkytettiin etäyhteydellä. Kun kyberhyökkäys kohdistuu kriittiseen infraan, eivät vaarassa ole vain rahat – pahimmillaan voi mennä jopa henki.

Voisiko tällaista tapahtua myös Suomessa? Miten uusi kyberturvallisuuslainsäädäntö NIS2 parantaa tilannetta? Toimittaja ja juontaja Peter Nymanin vieraana valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen ja DNA:n tietoturvaliiketoiminnan Business Manager Juho Saarinen.

 

Jakso 8

Kyberrosvot, keitä he ovat?

Kenestä tulee kyberrosvo ja miksi? Kyberrosvojen päätösjakso raottaa salaisuuksien verhoa, jonka takaa löytyy usein tuntemattomaksi jäävä kyberrosvo. Jaksossa esitellään FBI:n listaamia kyberrosvojen arkkityyppejä ja pohditaan vastauksia muun muassa siihen, miksi kyberrikoksia tehdään.

Kyberrikolliset aiheuttavat pahimmillaan miljardiluokan katastrofin yrityksille ja yhteiskunnalle. Joskus puolestaan rikoksen tekijä voi olla alaikäinen tietotekniikan harrastaja, joka ei ymmärrä tekonsa vakavuutta.

Juontajana Peter Nyman ja studiossa vakiovieraana DNA:n Business Manager Juho Saarinen. Vieraana tässä jaksossa on kriminaalipsykologi Taija Stoat.

Jakso 7

Maalina mediatalot – Kuka halusi kaataa Iltalehden?

Kyberrosvojen seitsemäs jakso kertoo mediatalojen maalittamisesta palvelunestohyökkäyksillä. Tällainen hyökkäys on helppo toteuttaa, mutta puolustautuminen on työlästä. Viime syksynä tuhannet laitteet alkoivat hakea Iltalehden etusivua taukoamatta, enimmillään kaksi miljoonaa kertaa sekunnissa.

Töihin hälytetyt asiantuntijat alkoivat torjua hyökkäyksiä. Vieläkö tulee uusi hyökkäys? Mihin rikolliset iskevät seuraavaksi?

Onneksi hyökkäyksiltä voi suojautua etukäteen.

Juontajana Peter Nyman ja vakiovieraana DNA:n Business Manager Juho Saarinen. Vieraana Alma Median teknologiajohtaja Antti Koivisto.

Jakso 6

Lahden kaupunki – Päivä jona Lahti pysähtyi

Kyberrosvojen kuudes jakso kertoo kohtalokkaasta kiristyshaittaohjelmasta ja päivästä, jona Lahti pysähtyi. Eräänä päivänä kaupungin tietoverkon virustorjunta hälytti, ja karmea tilanne valkeni nopeasti: koko työasemaverkko oli saastunut. Puolustus- ja vastahyökkäysstrategiaa alettiin hioa heti ja töitä tehtiin kellon ympäri.

Kyberhyökkäykset ovat osa digitaalista toimintaympäristöä. Niiltä ei voida aina välttyä, mutta varautuminen on ensisijaisen tärkeää, jotta vältetään vakavat ja pysyvät vahingot.

Studiossa juontaja Peter Nyman sekä DNA:n Business Manager Juho Saarinen. Vieraana Lahden tietohallintojohtaja Marko Monni.

Jakso 5

SolarWinds – Miten aurinkotuuli muuttui myrskyksi

Kyberrosvojen viides jakso kertoo SolarWindsin toimitusketjuhyökkäyksestä. Miten ihmeessä aurinkotuuli muuttui 18 000 asiakasyritystä ravistelleeksi myrskyksi?

Henkeäsalpaava kyberrikostarina, jossa haittaohjelma asentui muun muassa NATOn, Euroopan parlamentin ja joidenkin Yhdysvaltojen sekä Ison-Britannian ministeriöiden järjestelmiin. Vastaavalla tavalla pienikin yritys voi olla hyvin kiinnostava hakkereille, etenkin jos sillä on suuria asiakkaita.

Juontajana Peter Nyman ja vakiovieraana studiossa DNA:n tietoturvaliiketoiminnan Business Manager Juho Saarinen. Tässä jaksossa studiovieraana on Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Juhani Eronen.

Jakso 4

Pegasus – Siivekäs hevonen livahti diplomaatin puhelimeen

Kyberrosvojen neljäs jakso kertoo tarinan Pegasuksesta, siivekkäästä hevosesta, joka livahti vakoilutarkoituksessa suomalaisdiplomaatin puhelimeen.

Pääset kuuntelemaan uskomattoman kuvauksen siitä, miten rikollisuuden vastaiseen taisteluun kehitettyä ohjelmistoa käytettiin rikollisesti urkinta-aseena. Tuttuun tapaan true crime -tarinan jälkeen luvassa kiinnostava asiantuntijakeskustelu tapauksen opeista.

Peter Nymanin ja DNA:n Business Manager Juho Saarisen kanssa studiossa on tällä kertaa vieraana ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano.

Jakso 3

Kevin Mitnick – Maailman kuuluisin hakkeri ei tarvinnut tietokonetta

Kyberrosvojen kolmas jakso pureutuu sosiaaliseen hakkerointiin. Kuulet tositarinan hakkeripiirien rokkitähdestä, joka teki tietomurtoja esimerkiksi matkapuhelimia valmistaviin yrityksiin. Eikä tietoturvauhka aina ole teknistä! Tämän jakson kuunneltuasi ymmärrät, miksi ihminen voi olla tietoturvan heikoin tai vahvin lenkki.

Juontajana Peter Nyman ja vakiovieraana studiossa on tuttuun tapaan DNA:lla tietoturvaliiketoiminnan parissa työskentelevä Juho Saarinen. Tässä jaksossa asiantuntijavieraana tietoturvan moniottelija, nykyään NetNordic Groupin tietoturva-asiantuntijana toimiva Markus Alkio.

Jakso 2

Vastaamo – Kun portti numero 3306 jäi auki

Tässä Kyberrosvojen jaksossa kuulet Suomen kyberhistorian ehkä synkimmän tapauksen, tositarinan Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta.

Kuunneltuasi kylmäävän rikostarinan kymmenien tuhansien ihmisten henkilötietojen päätymisestä rikollisten käsiin, pääset seuraamaan asiantuntijoiden keskustelua kyberhyökkäyksiin ja tietomurtoihin varautumisesta. Juontaja Peter Nymanin kanssa keskustelemassa on kaksi kyberturvallisuuden kovaa asiantuntijaa. He ovat podcastin vakiovieras, DNA:n tietoturvaliiketoiminnan Business Manager Juho Saarinen sekä valkohattuhakkerinakin tunnettu ja nykyään kyberuhkatiedustelupäällikön tehtävissä F-Securella toimiva Laura Kankaala.

Jakso 1

NotPetya – Kymmenen miljardin dollarin mato

Kyberrosvojen ensimmäisessä jaksossa kuulet kyberhistorian hirvittävimmän madon tuhoisan tositarinan. NotPetyan toimitusketjuhyökkäys on hyytävää kuultavaa, mutta tapauksesta on onneksi opittu.

Kuunneltuasi henkeäsalpaavan kyberrikoksen vaiheet nopeasta etenemisestä kaameisiin seurauksiin ympäri maailmaa, vuorossa on kiinnostava keskustelu varautumisesta kyberhyökkäyksiin.

Juontaja Peter Nymanin johdolla pohditaan, miksi kyberturvallisuus on niin ajankohtaista juuri nyt. Vakiovieraana studiossa on DNA:n tietoturvaliiketoiminnan Business Manager Juho Saarinen. Tässä avausjaksossa heidän kanssaan on keskustelemassa Tivin päätoimittaja Harri Junttila.

Kyberrosvot-podcast

Kyberrosvot loisti kansainvälisessä Native Advertising Awards -kilpailussa: tuplavoitto ja hopeaa!

Kyberrosvot-podcast menestyi loistavasti kesäkuussa järjestetyssä Native Advertising Awards 2024 -palkintogaalassa, jossa se nappasi kultaa sarjassa Paras podcastin käyttö. Toinen voitto tuli parhaasta B2B-kampanjasta, ja hopealle pääsimme sarjassa Paras online-median hyödyntäminen.

Kyberrosvot-podcast on voittanut vuoden parhaan podcastin palkinnon myös Suomen suurimmassa Grand One -digikilpailussa maaliskuussa.