Blogit

Työnantajan tukemana superisiksi

Joustavat työolosuhteet ja keskinäinen luottamus mahdollistavat vauva-arjen supervoimat.


Meillä on takana nyt vuosi ja yhdeksän kuukautta vauva/taaperoperhearkea. Matka lapsen syntymästä tähän on ollut huikea. Väinö on oppinut lyhyessä ajassa paljon uusia taitoja. Uusia sanoja ja temppuja tulee joka päivä lisää.

Olen onnellisessa asemassa, sillä olen voinut olla läsnä Väinön elämässä ja kasvussa heti syntymästä lähtien. Varsinkin kun ensimmäiset pari viikkoa jouduimme viettämään Kätilöopiston perheosastolla verensokeriarvojen seurannassa. Minusta ei varmasti olisi ollut tuona aikana mitään hyötyä töissä, mutta perheosastolla pystyin olemaan tukena vaimolle, sekä opettelemassa kuinka pienen vauvan kanssa toimitaan. Parhaita muistoja tuolta ajalta on, kun syötimme Väinöä nenämahaletkun avulla ja sen jälkeen röyhtäytimme pikku-ukon.

Minun ei ole tarvinnut tehdä valintaa perhe- ja työelämän välillä

Välttämättä kaikissa työpaikoissa ei ole mahdollista joustavasti sopia omia poissaolojaan. Onneksi itselläni oli. Toimin DNA:lla yritysmyynnissä suurten yritysten parissa. Työpäiväni koostuvat asiakaspalavereista, sisäisistä palavereista, autossa istumisesta, lukuisista puheluista sekä tietenkin uutisten lukemisesta ja kahvin juonnista. Hyvin perinteistä valkokaulustyötä siis.

DNA on mukana Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka ohjelmassa ja oli yksi kolmesta Perheystävällinen työpaikka tunnustuksen saaneesta yrityksestä. Tämä kyllä näkyy kaikessa tekemisessä.

Yksi konkreettinen esimerkki on DNA:n lanseeraama mutkattoman työn malli, joka tarkoittaa, että työtä voi tehdä joustavasti mistä haluaa, ilman erillistä ilmoitusta. Minun ei ole tarvinnut tehdä valintaa perhe- ja työelämän välillä. Olen siitä kiitollinen. 

Perhe- ja työelämä tasapainoon näillä vinkeillä

Tätä kirjoittaessa aloin pohtia syvemmin, mitkä asiat eniten parantavat edellytyksiä yhdistää perhe- ja työelämä. Siitä syntyi seuraava viiden kohdan lista:

1. Joustavuus – Yllätyksiä tulee aina

- Tätä kirjoittaessa olen kotona, pienen silmätulehdus potilaan kanssa. Työnteko on sivuroolissa, mutta pystyn edistämään osaltani kiireellisiä asioita ja olemaan läsnä kotona.

2. Selkeät tavoitteet – Mitä minulta odotetaan?

- Minun on helppo suunnitella työaikani, kun tiedän mitä minulta joka kuukausi odotetaan. Tavoitteiden seuranta on helppoa sekä minulle, että esimiehelleni.

3. Luottamus – Vapaus ja vastuu

- Tiedän, että pystyn järjestämään aikatauluni minulle sopivaksi. Työnantaja tietää, että sovitut asiat tulee tehtyä.

4. Teknologia – Työnteon vapautuminen ajasta ja paikasta

- Kehittyneen teknologian avulla työskentely esimerkiksi kotoa käsin on helppoa.  Minulla on pääsy samoihin työvälineisiin ja ohjelmiin kuin työpaikallakin

5.  Avoimuus – Puhu ja kuuntele

- Avoimessa työkulttuurissa voi puhua myös kotiasioista. Työtehoon vaikuttaa kuitenkin oleellisesti työntekijän siviilielämä. Kun asioista puhutaan avoimesti, niin molemmin puolinen ymmärrys kasvaa ja asioista sopiminen helpottuu.

Työtyytyväisyys sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino rakentuvat pitkälti samoista palapelin paloista. Vaikka edellä mainitut kohdat vaativat työnantajalta paljon, niin väitän, että ne maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin työntuottavuutena ja yleisenä työilmapiirin paranemisena.

Avainsanat:

työilmapiiri mutkaton työ DNAlaiset etätyö lapset vastuullisuus työpaikat Töitä ja oppimista Lapsiperheen arkea

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan