Miltä näyttää arki, kun siihen kuuluu kolme täysin erilaista ammattia? Heli Frosterus on samaan aikaan muusikko, ulkomaillakin uraa tehnyt telealan asiantuntija ja työntekijä puutarha-alan perheyrityksessä. Nyt hän kertoo, miltä polku tähän pisteeseen on näyttänyt ja miten kolmen eri työn yhdistäminen arjessa onnistuu.
Kun Heli Frosterus oli 6-vuotias, vanhemmat veivät hänet pianotunneille. Innostus soittamiseen kasvoi nopeasti, ja pian perheen koti täyttyi erilaisista soittimista.
Kotipaikkakunta Karkkila ei tarjonnut nuorelle muusikonalulle riittävästi mahdollisuuksia musiikin harrastamiseen, joten Frosterus muutti kotoa jo 15-vuotiaana. Hän aloitti musiikkilukion Espoossa ja halusi kehittyä muusikkona mahdollisimman pitkälle.
Opiskelujen edetessä Frosterus alkoi pohtia, haluaako kuitenkaan intohimostaan ammattia. Lopulta hän päätti, että musiikki saa jäädä harrastukseksi ja päivätyökseen hän keksii jotain muuta.
Virastouralta telealalle Lontooseen
Frosterus alkoi opiskella taloustiedettä Helsingissä ja suoritti toisen maisterin tutkinnon Lontoossa kilpailuoikeudesta. Valmistuttuaan Frosterus päätyi valtiolle töihin ja teki 8 vuotta uraa eri virastoissa, kunnes hänen urapolullaan tapahtui merkittävä käänne.
Vuonna 2016 Frosterus sai kipinän hakea töihin Lontooseen, kun hän huomasi, että paikallinen telealan viranomaistaho Ofcom haki kilpailupolitiikan päällikköä. Kaupungissa vietetyt opiskeluvuodet Euroopan kilpailuoikeuden parissa olivat tehneet vaikutuksen.
Pitkäaikaisen puolison tuki rohkaisi yrittämään.
”Ofcomilla on erittäin hyvä maine brittiläisenä televiranomaisena. Olin yllättäen kahden viimeisen hakijan joukossa, ja lopulta sain paikan.”
Edessä oli muutto Lontooseen ja täysin uudenlainen elämä. Puoliso jäi Suomeen hoitamaan omaa puutarha-alan yritystä, ja Frosterus matkusti seuraavat neljä vuotta Lontoon ja Helsingin väliä.
”Vaikka työpäivät olivat pitkiä ja elämä välillä kuluttavaa, tuo aika on yksi urani kohokohdista. Vasta kun korona iski, halusin muuttaa takaisin Suomeen.”
Frosterus työskentelee DNA:lla Regulatory Managerina. Hän huolehtii siitä, että DNA noudattaa alan sääntelyä.
Paluu Suomeen ja uudenlaiseen arkeen
Kun Frosterus palasi Suomeen, hän asettui asumaan takaisin puolisonsa kanssa maatilalle. Tilalla toimii puolison puutarha-alan yritys, jossa myös Frosterus työskentelee.
”Puutarhayrittäjyys rytmittää elämäämme. Työ on hyvin kausiluonteista, ja olen jo vuosia auttanut puolisoani yritystoiminnassa. Toukokuu on kiireisin kuukausi, ja silloin työskentelen puutarhalla täysipäiväisesti”, Frosterus kertoo.
Puutarhatöiden ohella edessä oli myös uuden työn etsiminen. Yksi kriteeri oli ehdoton: vapaa toukokuu.
”Tuttuni työskenteli DNA:lla, ja keskusteltuani hänen kanssaan selvisi, että minulle saattaisi löytyä paikka sieltä. Tieto siitä, että DNA:lla jokaisella saa olla omanlaisensa tapa tehdä töitä resonoi.”
Tänä vuonna Frosteruksella tulee täyteen neljäs vuosi DNA:lla, jossa hän arvostaa erityisesti arjen joustavuutta.
”Minulle oli tärkeää, että voin toukokuussa keskittyä puutarhatöihin. Kun otin asian esiin DNA:lla, siihen suhtauduttiin erittäin positiivisesti. Minuun luotettiin, ja sain vapauden järjestää työni tavalla, joka toimii sekä minulle että työnantajalle.”
”Teen töitä pääosin etänä, mikä sujuvoittaa arkea puutarhan kiireaikana. Voin nähdä kasvihuoneet työhuoneeni ikkunasta. Tänäänkin työpäivän päätyttyä siirryin harventamaan kasveja.”

Kolme intohimoa sulassa sovussa
Frosterus kuvailee elämänsä kulkevan sesonkien mukaan. Päivätyö telealalla, puutarhanhoito ja musiikki muodostavat saumattoman kokonaisuuden.
”Toukokuisin teen oman aikatauluni mukaan muutaman tunnin päivätöitä ja lopun päivästä puutarhatöitä. Puutarhalla työskentely on fyysistä työtä, jota hetkittäinen ajatustyö työpöydän äärellä tasapainottaa.”
Frosteruksen rooli puutarhalla on vuosien varrella kasvanut, kun hän on saanut lisää oppeja alasta.
”Hoidan yrityksen sosiaalista mediaa, valitsen paljon trendivärejä ja teen tilauksia. Olen aina ollut kiinnostunut puutarhanhoidosta, ja tämän työn myötä olen innostunut alasta vain lisää.”
Alkuperäinen intohimo musiikkiin on yhä tiivis osa Frosteruksen arkea, ja varsinkin puutarhayrityksen sesongin ulkopuolella. Frosterus soittaa eri soittimia sinfoniaorkesterissa ja useissa eri bändeissä, joiden keikkapalkkiot hän lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Ja kiireisinäkin aikoina hän istahtaa vähintään hetkeksi pianon ääreen joka päivä.
”Musiikki on minulle latautumiskeino. Nautin, kun voin halutessani palaverien välissä pitää viiden minuutin soittotauon. Vaikka intohimoni kohteita on useita, niin kaikelle on tilaa.”
Frosterusta motivoi uuden oppiminen. Hän uskoo sen olevan yksi syy taustalla, miksi hänellä on niin useita eri intohimon kohteita.

Joustava työnantaja mahdollistaa monipuolisen elämän
Kolmen erilaisen työn ja intohimon yhdistäminen vaatii ennen kaikkea tasapainottelua ja omien rajojen opettelua. Frosterus uskoo, että avain sujuvaan arkeen löytyy avoimesta keskustelusta työnantajan kanssa.
Frosterus kiittää erityisesti sitä, että hänelle on mahdollistettu joustavuus ilman, että oma ura on jäänyt taka-alalle. Hyvä päivätyö ei vie voimia muilta elämänalueilta: päinvastoin, se voi tukea niitä.
”DNA:lla annetaan ihmisille lupa olla aidosti omanlainen. Se on ollut minulle valtavan tärkeää. Jos en olisi uskaltanut ottaa asiaa puheeksi, arkeni ei näyttäisi tänään tältä.”
Hän kannustaa muitakin olemaan rohkeita, ja erityisesti silloin, kun kokee kutsumusta useaan suuntaan tai haluaa päivätyön rinnalle toisen työn.
”Usein suurin este on pelko epäonnistumisesta, mikä on vain voitettava. Kun uskaltaa kokeilla, voi löytyä aivan uudenlainen elämänrytmi, joka mahdollistaa useamman intohimon rinnakkaiselon. Meillä jokaisella on vain yksi elämä, ja sen eläminen omanlaisesti on meidän tärkein tehtävämme.”
Katso Helin tarina myös videolta.
Lue lisää DNA:sta työnantajana ja katso avoimet työpaikat.
Täältä pääset myös Duunitorin artikkeliin.