Blogit

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Pian se on täällä; mökkikausi! Monet saattavat viettää pidempiäkin aikoja mökillä lomaillen tai tehden etätöitä. Erityisesti etätöitä tehdessä on mökkeillessäkin kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä. Lue alta, miten saat netin toimimaan myös mökillä.

Helpoin netti mökille syntyy mokkulalla

Netin hankkiminen mökille on helppoa – tarvitset vain SIM-kortin mobiililaajakaistalla ja mokkulan, jolla jakaa nettiyhteys kaikkiin laitteisiisi. Mokkuloiden välillä on kuitenkin joitain eroja, joten parhaimman valinnan teet juttelemalla asiantuntijan kanssa esimerkiksi chat-palvelussamme tai DNA Kaupassa.

Tiesitkö, että etätöiden tekeminen mökiltä on yleistynyt valtavasti viime vuosina. Luonnonvarakeskuksen toteuttama Mökkibarometri osoitti, että vuonna 2021 etätöitä mökillä kertoi tehneensä 43 prosenttia niistä, joille tämä oli mahdollista, kun viisi vuotta aiemmin vastaava osuus oli 7 prosenttia. Nappaa alta vielä vinkit toimivan netin varmistamiseksi mökille.

Mokkulalla on väliä

 Kuvaesimerkki ulkomokkulasta

Toimintavarmaan nettiyhteyteen pystyy vaikuttamaan paljon päätelaitteella, eli mokkulalla, josta verkkoa jaetaan haluttuihin laitteisiin.

Verkkotekniikan kehityksen myötä myös mokkulat ovat kehittyneet viimeisien vuosien aikana. 5G-verkko jatkaa laajentumistaan ja mahdollistaa nopeampia yhteyksiä myös mökkipaikkakunnille. Lisäksi 3G-verkkoa on suljettu jo monilla paikkakunnilla. Vanha mokkula ei välttämättä pysty tarjoamaan parasta mahdollista nettiyhteyttä, jonka vuoksi sitä on hyvä päivittää siinä missä puhelintakin. Vanhentuneella verkkotekniikalla nettiyhteys ei pääse omiin oikeuksiinsa – tämä on vähän kuin söisi haarukalla keittoa. 

DNA:lla myynnissä olevissa mokkuloissa on aina ajantasaisin tekniikka käytössä parhaan mahdollisen yhteyden varmistamiseksi. Kun päivität mokkulasi DNA Kaupassa, voit samalla tuoda vanhan laitteesi tietoturvallisesti kierrätykseen. 

Näin valitset itsellesi sopivan mokkulan

Mokkulat voidaan jakaa kolmeen kategoriaan:

1. Ulkomokkulalla laadukkain yhteys kaikille mökeille

Talon ulkoseinustalle asennettava ulkomokkula, eli 5G-antenni takaa kohteeseen mahdollisimman hyvän yhteyden, jonka vuoksi netinkäyttö onnistuu myös haastavimmissa olosuhteissa. Ulkomokkula sopii siis paikkoihin, joissa kuuluvuus on haastavaa tai nettiä halutaan käyttää laajemmalla alueella, kuten esimerkiksi mökin piha-alueella tai laiturilla. Ulkomokkula on oiva valinta myös esimerkiksi hankalempaan maastoon, kuten korpi- tai saarimökille. 

2. Kotimokkulalla helposti nettiin mökilläkin

SIM-kortti sisään, töpseli seinään ja netti toimii! Kotimokkula sopii alueille, joissa on hyvä kuuluvuus ja jossa netiltä vaaditaan luotettavaa suorituskykyä, jakamalla nettiä esimerkiksi useammalle laitteelle. Kotimokkula on erinomainen valinta esimerkiksi mökille, joka sijaitsee suositussa mökkikunnassa, kuten Paraisilla, Kuopiossa, Mikkelissä tai Mäntyharjulla.

3. Matkamokkula satunnaiselle mökkeilijälle

Kooltaan pienin matkamokkula sopii parhaiten sellaisille mökkeilijöille, jotka mökkeilevät vain satunnaisesti tai käyvät esimerkiksi vuokramökeillä, jossa ei välttämättä aina ole omaa nettiä. Matkamokkula on hyvä ratkaisu mökkeilijöille, jotka kaipaavat netin tuomaa lisäviihdykettä reissulle.

Lisävinkki! Joskus yksi mokkula ei riitä, jos neliöitä on paljon - tällöin Mesh WiFi -järjestelmästä on apua. Mesh-laajennin on siis erillinen laite, jolla nettisignaalin saa laajennettua kattamaan koko mökin ja tarvittaessa vaikka huussinkin. Hyvä nyrkkisääntö on, että usein yli 85 neliöiset tai monikerroksiset asunnot tarvitsevat useamman verkkoa optimoivan Mesh-laajentimen.  

Sijoita mokkula oikein

Mokkulan sijainnilla voi olla suuri merkitys, sillä sitä liikuttelemalla voi havaita netin toiminnan paranemisen heti. Mokkula kannattaa asettaa rakennuksen keskiosiin, jotta yhteys jakaantuu mahdollisimman tasaisesti kaikkialle. Ikkunan vieressä signaalin voimakkuus on yleensä parhain. Asettelussa kannattaa myös välttää sellaisia paikkoja, jossa on paljon esteitä tai paksut seinät edessä. Voit testata eri paikkojen toimivuuden esimerkiksi DNA:n nopeustestin avulla.

Lisäksi mokkula kannattaa suunnata kohti lähimpää tukiasemaa, voit tarkistaa oikean ilmansuunnan kätevästi DNA:n kuuluvuuskartasta kirjoittamalla mökin osoitteen ja klikkaamalla "lisätietoja verkosta".

Lue lisää ohjeita mokkuloiden tukisivulta.

Valitse riittävä netin nopeus myös mökille

Mökille sopivaa liittymänopeutta pohtiessa kannattaa ottaa huomioon, että mobiililaajakaistan nopeudessa on aina vaihteluväli. Netin nopeuteen vaikuttavat siis käyttäjämäärä ja käyttöolosuhteet, kuten esimerkiksi signaalin voimakkuus ja verkon kuormitus. Lisäksi netin jakaminen useammalle laitteelle myös hidastaa kunkin laitteen yhteysnopeutta, minkä vuoksi useammalla laitteella nettiä käytettäessä kannattaa valita nopeampi liittymä.

Miksi hankkia erillinen nettiliittymä mökille?

Vaikka netin jakaminen puhelimesta voikin olla hyvä hätäkeino, on erillisen mobiililaajakaistaliittymän ja päätelaitteen hankkiminen mökin nettiyhteydeksi monella tapaa järkevämpi ratkaisu:

  • Mokkulan netinjakoon suunniteltu tekniikka varmistaa aina parhaan mahdollisen signaalin saamisen, mikä näkyy toimintavarmempana nettiyhteytenä.
  • Puhelimesta jakoaseman muodostaminen kuormittaa huomattavasti puhelinta ja saattaa jopa ylikuormittaa tämän akkua, jonka vuoksi tämä ei pitkinä käyttöaikoina tee hyvää puhelimelle. 
  • Laitteet pitää yhdistää uudestaan puhelimeen jokaisella käyttökerralla. Mokkulalla riittää, että kaikki laitteet on yhdistetty kerran tähän, minkä jälkeen verkko on aina käytettävissä.

Lisää luettavaa

Avainsanat:

Lapsiperheen arkea Teknologiaa ja tekoälyä Tietoturvallisia yhteyksiä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä