Blogit

Mitä ottaa mukaan retkelle? Entä kuinka löytää hyvä retkikohde? Lue DNA:n asiantuntijan parhaat laite- ja teknologiavinkit!

Alati lämpenevät säät ja kevätaurinko ovat pistäneet vipinää useiden retkikenkiin, ja kotimaamme monipuoliset luontopolut ja kansallispuistot tulevat päivä päivältä suositummiksi. Nykyteknologiasta on suuri apu retkien suunnittelussa ja niiden aikana – tämäkin madaltaa entisestään kynnystä napata reppu tai rinkka selkään ja lähteä metsään samoilemaan. Minkälaiset laitteet sitten sopivat parhaiten retkeilyyn ja miten teknologia mahdollisesti auttaa retken suunnittelussa? Keräsimme alle kätevän tietopaketin aiheesta.

Asiantuntijana artikkelissa toimii DNA:lla työskentelevä viestintäpäällikkö Ville Halonen, jolla on vyöllään yli 20 vuoden partiokokemus ja vuosittain 15–25 ulkona nukuttua yötä.

Mars matkaan! Kuinka päättää retkikohde?

Internetistä löytyy useita sivustoja, joiden avulla on helppo etsiä mieluisa retkikohde. Tällainen sivusto on esimerkiksi retkipaikka.fi, josta on olemassa myös mobiilisovellus sekä Androidille että iOS:ille. Asiantuntijamme liputtaa teknologian hyödyntämisen puolesta retkikohteita suunnitellessa:

– Erinomainen palvelu retkipaikkojen bongaamiseen on luontoon.fi, josta löytyy ajankohtaiset tiedot kansallispuistoista ja muista Metsähallituksen ylläpitämistä retkikohteista sekä palveluista. Myös Google Maps -karttasovellus osaa nykyään tarjota hyödyllisiä ideoita ja suosituksia, kun haluamaltaan alueelta etsii esim. termeillä ”luontopolku” tai ”kansallispuisto”. Mapsista voi hakea muitakin luontokohteita, kuten hiidenkirnuja ja luolia. Kavereilta ja kokeneilta retkeilijöiltä saa myös totta kai vinkkejä. 

Oiva apuväline retkipaikan etsimiseen on vaikka Samsung Galaxy A71 -puhelin, josta löytyy mukavan isokokoinen 6,7” Infinity-O-näyttö ja pitkäkestoinen akku.

Vältä eksyminen navigoimalla

Nykyään navigointi hoituu näppärästi älypuhelimen omalla karttasovelluksella, eikä erillistä navigointilaitetta välttämättä tarvita. Halonen on samoilla linjoilla:

– Oma navigointitapa on etenkin Etelä-Suomen luonnossa vaihtunut kartasta ja kompassista lähestulkoon kokonaan puhelinsovellukseen ja GPS:ään. Harvemmin tulee retkeiltyä yksin, joten matkassa on melkein aina vähintään kaksi navigointilaitetta eli älypuhelinta. Kaksi puhelinta onkin hyvä olla mukana, jolloin toinen toimii varalaitteena. Mukaan kannattaa luonnollisesti ottaa myös varavirtalähde, jotta akku ei pääse loppumaan huonolla hetkellä

Ihan jokaisessa paikassa puhelin ei kuitenkaan ole varma navigointiväline. Halonen jatkaakin:

– Pohjoisessa älypuhelinten kuuluvuuteen ei aina voi luottaa, joten siellä kannattaa hankkia mukaan paperikartta ja kerrata suunnistuksen perusteet. Lataan myös usein alueen kartan puhelimeeni offline-tilaan – GPS-paikannushan toimii kyllä, vaikka nettiyhteyttä ei olisi. 

 

Jos kaipaat retkeilyyn hyvin soveltuvaa varavirtalähdettä, kannattaa tutustua tähän Cellyn Power Delivery -varavirtalähteeseen, josta riittää virtaa yhteensä jopa useaan puhelimen latauskertaan. Toinen erinomainen vaihtoehto varavirtalähteeksi on Xiaomi Redmi -varavirtalähde, josta löytyy virtaa jopa 20 000 mAh:n verran. Jos muuten haluaa ladata varavirtalähteellään useampaa erilaista laitetta, voi tutustua tähän Cellyn 3 in 1 -kaapeliin.

Suojaa puhelin kolhuja ja roiskeita vastaan

Useimpia älypuhelimia ei varsinaisesti ole suunniteltu retkeilykäyttöön, joten ne kannattaa suojata hyvin, jotta ne eivät pääse vahingoittumaan retkeillessä. Monet uudemmat puhelinmallit ovat vedenkestäviä, ja tällainen luuri löytyi myös asiantuntijaltamme. Jos puhelin ei kestä vettä, on oiva apuväline Splashbag-suojus, joka tekee puhelimesta täysin vedenpitävän.

Halonen huomauttaa, että myös esimerkiksi varavirtalähde ja laturipiuhat kannattaa säilöä vedenpitävään pussiin. Muutenkin hän suosittelee, että mukana olisi tavallista enemmän lisävirtaa erityisolosuhteiden takia:

– Itse säilytän vedenpitävässä pussissa kahta varavirtalähdettä ja laturipiuhoja. Metsässä verkko voi olla heikompi, jolloin puhelimen akku kuluu nopeammin. Myös tiuha kuvaaminen ja kylmä ilma kuluttavat akkua tavallista vauhdikkaammin.

Jos retki kestää yön yli ja yöpyminen tapahtuu teltassa, suosittelee asiantuntijamme seuraavaa:

– Jos yöpyy teltassa ja jättää puhelimen yöksi kylmää maavaatetta vasten, on laitteen akku todennäköisesti aamulla varsin huonossa hapessa. Tämä johtuu kylmän maan lisäksi myös maan tasalla olevasta heikommasta verkkoyhteydestä. Teltassa yöpyessään puhelin kannattaakin laittaa unten ajaksi hieman korkeammalle, esim. teltan sisätaskuun rinkan ylätaskuun. Jos yöllä ei tarvitse verkkoyhteyttä, kannattaa puhelin asettaa lentokonetilaan. 

 

Jos tahtoo puhelimeltaan kestävyyttä ääriolosuhteita varten, kannattaa tutustua Caterpillar Cat S52 -puhelimeen. Tämä lujatekoinen älypuhelin sietää syksyn kaatosateet ja kovatkin iskut. Kirkasta 5,65 tuuman kosketusnäyttöä on helppo käyttää passissa hanskat kädessä, ja se on suojattu kolhuja kestävällä Gorilla Glass -lasilla. Puhelimen pitkäkestoiseen ja pikaladattavaan 3100 mAh:n akkuun saa tunneiksi virtaa vain muutaman minuutin latauksella.

Hyvä valinta varapuhelimeksi on myös Nokia 2720 Flip, josta riittää valmiustilassa virtaa jopa kuukaudeksi.

Ikuista luontoretket näyttävällä tavalla

Älypuhelinkamerat ovat jo sillä tasolla, ettei luontoretki välttämättä vaadi muuta kuvausvälinettä. Järjestelmäkameran kuvanlaatuun puhelinkamerat eivät luonnollisestikaan pääse, mutta niiden ehdoton vahvuus löytyy kätevästä taskuun menevästä koosta, johon järjestelmäkamerat objektiiveineen eivät yllä. Retkiään aktiivisesti kuvaava asiantuntijammekin käyttää pääkuvausvälineenään puhelinta:

– Oman Samsung Galaxy S10+:ni kamera taipuu moneen, ja uudempien mallien kamerat varmasti vielä parempaan.

Millaisia kuvia luonnossa sitten kannattaa ikuistaa? Tämä on tietenkin täysin jokaisen oman taiteellisen näkemyksen varassa, mutta paljon kuvaavalla Halosella on tähänkin muutama erinomainen vinkki:

– Maisemakuvissa kannattaa käyttää näyttävää laajakuvatoimintoa, jos sellainen löytyy. Toisaalta luontoa kannattaa kuvata myös läheltä. Kokeile mennä kyykkyyn tai laskea puhelin jopa kämmenen mitan päähän maasta: kuvan koko dynamiikka muuttuu, ja luonto pääsee paremmin esille, kun etualallakin on jotain näyttävää. Vaihtele tarkennuspistettä lähelle ja kauas ja testaa, miltä erilaiset vaihtoehdot näyttävät. 

Jos haluat edullisen puhelimen erinomaisella kameralla varustettuna, kannattaa tsekata Honor 9X Lite, josta löytyy 48 MP:n kaksoiskamera. Oiva kuvausväline on myös Cellyn kolmijalka, jolla saa puhelimen helposti pysymään paikallaan epätasaisemmassakin maastossa.

Muut sovellus- ja laitevinkit luonnossa liikkumiseen

Halosen mukaan erinomainen apuväline luonnossa liikkumiseen on Metsähallituksen ylläpitämä Retkikartta-palvelu, joka löytyy osoitteesta retkikartta.fi.

– Palveluun on merkitty laajasti esimerkiksi luontopolkujen ja kansallispuistojen telttailupaikat, nuotiopaikat, laavut ja vessat sekä näyttävät näköalapaikat. Kartta toimii puhelimessa GPS:n kanssa, joten se soveltuu myös suunnistamiseen. Android-puhelimessa voi Chrome-selainta käyttäen lisätä Retkikartta-sivuston linkin työpöydälleen painamalla kolmen pisteen takaa löytyvästä valikosta ”Lisää alkunäyttöön” -nappia. Näin kartta on helpompi avata puhelimesta aina, kun sitä tarvitsee.

Halonen vinkkaa myös tutustumaan Applen AppStoren ja Google Play -kaupan valikoimiin, joista löytyy useita retkeilyn tueksi sopivia sovelluksia.

Lisäksi DNA suosittelee retkeilyn ja yleisesti aktiivisen elämän tueksi Garmin Instinct GPS-älykelloa, jolla onnistuu muun muassa rannesykemittaus sekä erittäin tarkka GPS-paikannus. Kello ei kavahda ääriolosuhteita, sillä se kestää lämpöä, iskuja ja vettä Yhdysvaltain sotilasstandardien mukaisesti. Lisäksi siitä löytyy esiladattuja suoritusprofiileja mm. juoksuun, patikointiin, maastopyöräilyyn ja uintiin, joten se sopii monenlaiseen aktiviteettiin.

Retkeile vastuullisesti

Muistathan retkeillessäsi jättää paikat siistiin kuntoon ja pidä mielessä sekä luontokohde itsessään että siellä vierailevat muut ihmiset. Tässä vielä juttumme loppuun Retkipaikalta lainatut 5 vinkkiä fiksuun retkeilyyn.

  1. Jätä taukopaikat siistimmiksi lähtiessäsi kuin ne olivat saapuessasi. Retkeile roskattomasti.
  2. Ota etukäteen selvää kohdealueesi säännöistä – esimerkiksi kansallispuistoissa jokamiehenoikeudet eivät sellaisenaan päde.
  3. Huomioi muut kulkijat sekä villieläimet ja niiden poikaset pitämällä koirasi kytkettynä.
  4. Tee tulet vain virallisille tulipaikoille ja varmista ensin ettei metsäpalovaroitus ole voimassa.
  5. Ota luonnon hyvää tekevät vaikutukset vastaan – tunne kuinka mieli kohenee ja stressi vähenee.

DNA toivottaa kaikille mukavia ja ennen kaikkea antoisia hetkiä luonnon helmassa!

Avainsanat:

Liikuntaa ja hyvinvointia Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan