Blogit

Miksi et tukisi kaveriasi palautteella?

Minusta palautteen antaminen on ehdottomasti merkittävin yksittäinen työyhteisötaito. Palautetta täytyy antaa jokaiselle, niin pomolle kuin omille tiimiläisille sekä kollegoille. Se voi olla kehu tai toimintaa eteenpäin rakentava. Tärkeintä on antaa ja saada palautetta.

Palautteella on suuri vaikutus toimintaamme. Ja mitä kovemmassa paikassa olet, sitä suurempana sen koet.

Sain 40 -vuotislahjaksi kavereiltani haasteen osallistua triathlon -kisoihin. En ole lahjakas tai edes keskinkertainen yhdessäkään siihen kuuluvassa lajissa ja vihaan erityisesti juoksemista. Mutta yllytyshulluna ilmoittauduin kisoihin. Juoksuosuudella olin kovassa paikassa, kirosin kavereitani ja olin jo valmiina luovuttamaan, kun kuulin toiselta kilpailijalta kannustavat sanat: "Hyvältä näyttää, tsemppiä!". Oli uskomatonta, miten paljon nuo pienet toisen kisaajan tsemppaukset nostivat tunnelmaa. Parantunut mieliala tuntui välittömästi joka puolella kehoa ja sain konkreettisesti lisää voimia päästä maaliin.

Jos tehdystä työstä ei saa mitään palautetta, työ koetaan helposti merkityksettömäksi ja arvottomaksi ja se turhauttaa kovankin tekijän. Kaikkien tiedossa on, että motivoitunut henkilöstö voi hyvin ja tekee myös parhaimman tuloksen. Tämän vuoksi minusta ei ole olemassa ns. turhaa palautetta. Kaikesta palautteesta ei tarvitse kyetä repimään konkreettisia kehitysideoita tai muuta vastaavaa hyötyä. Palautteen ei siis aina tarvitse olla loppuun asti pureksittua tai analysoitua.

Työnantajalle avoin, luottamuksellinen ja palautteelle altis työkulttuuri on äärimmäisen tärkeää. Työntekijöiden hyvinvoinnin lisäksi se varmistaa sen, että soudamme kaikki sitä yhteistä valtamerilaivaa samaan suuntaan.

Palautteen antaminen on minusta kuin lahja. Voit olla antamatta sitä, mutta jos tunnistat sen voiman, niin miksi et tukisi työkaveriasi palautteella?

Erityisesti rakentavan palautteen antaminen voi olla vaikeaa. Väärin muotoiltuna tai väärässä paikassa annettuna rakentava palaute voi lannistaa, jopa lamauttaa. Lahjasta tulikin paskapommi. Rakentavan palautteen antaminen edellyttää syvää molemminpuolista luottamusta. Kehumista voit aina tehdä paljon kevyemmin - siinä epäonnistumatta.

Meistä jokainen pyrkii tekemään parhaansa. Joten pyrin itse löytämään myös onnistumisia antamani rakentavan palautteen oheen. Rakentavaa palautetta ei saa pelätä antaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että rakentavaa palautetta ei tulisi antaa joukossa, vaan aina kahden kesken. Itse pidän parhaimpina palautteina sitä, kun saan kehitysideoita toimintani parantamiseksi. Ei tässä valmiita olla kukaan.

Palataan vielä siihen kisaani. Liian kireät kisatrikoot päällä, räkä poskella, lonkankoukistajat jumissa ja palanut pälvikalju auringossa vilkkuen huojuin eteenpäin. Näyttiköhän se oikeasti hyvältä? Epäilen vahvasti. Mutta varmasti hän tunnisti tilanteesta, että siinä on kaveri, joka tarvitsee vähän kannustavaa palautetta ja tsemppiä. Kiitos siitä!

 

Kuva: hurme.kuvat.fi/Pasi Hurme

Avainsanat:

työilmapiiri työpaikat Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan