Blogit

Luuri lapselle: katso 5 vinkkiä puhelimen turvalliseen käyttöön

Oma puhelin tuo iloa ja turvaa pienen koululaisen päivään. Mutta mitä puhelimen ja palveluiden valinnassa pitää muistaa? Kokosimme parhaat vinkit vanhemmille.

Tässä on kuusivuotiaan Markuksen tuleva koulumatka: ohi kerrostalojen, joissa asuu paras kaveri Aapo. Sitten muutamaa isoa rappusta ja pientä askelmaa alas ja läpi asvalttipihojen. Lopuksi tielle ja alikulkutunnelin kautta keltaiseen koulurakennukseen. Mikä helpotus, ei yhtään vilkasliikenteisen tien ylittämistä. Koulun aloittaminen jännittää vähän Markusta.

– Jos siellä on matikanlaskuja, joita en ole harjoitellut, hän miettii.

Äiti Lotta Rechardt jännittää ehkä vielä enemmän, vaikka liikenne ei ole huolenaiheista suurin. Koulussa ja iltapäiväkerhossa Markus on enemmän omillaan kuin koskaan aikaisemmin.

Uuteen maailmaan kuuluvat myös digilaitteet ja tietovirta, joita vanhemmat eivät voi valvoa samaan tapaan kuin aikaisemmin. Lotta pohtii samaa kuin moni muu: miten omaa lasta voi suojella kiusaamiselta koulussa ja sosiaalisessa mediassa? Perheelle on kuitenkin ollut aina selvää, että Markus saa kouluun oman puhelimen.

– On ihanaa, että lapsi voi soittaa aina minulle tai isälleen, jos hänellä on hätä, Lotta sanoo.

Taskuun sopiva puhelin

Koululaisen puhelimen ostoperusteet ovat jo Markuksen perheessä selvillä. Ei kannata ostaa liian kallista puhelinta, sillä se voi mennä rikki tai kadota. Toisaalta lipaston laatikon perukoilta kaivettu esihistoriallinen kännykkä voi herättää liikaa huomiota – kielteisessä mielessä. Markus haluaisi samanlaisen puhelimen kuin äidillään, eli sellaisen, jossa on iso näyttö. Sen lisäksi puhelimen tulee olla sopivan kevyt ja lapsen taskuun sopiva. Akku saa olla kestävä, sillä Lotta epäilee, että lataaminen saattaa välillä unohtua.

– Netti on hyvä olla, mutta sen ei ehkä heti tarvitse olla kaikkein nopein. Sen voi vaihtaa tarvittaessa myöhemmin nopeampaan. Liittymässä voisi myös olla tietty määrä puheaikaa ja tekstiviestejä.

Pelisäännöistä keskustellaan

Videoissa ja peleissä on hyviä, opettavaisia puolia, ja Markus on oppinut niiden avulla englantia. Paljon on kuitenkin sisältöä, joka on pakko yrittää karsia pois koululaisen ulottuvilta. ”Markuksen liittymään aktivoidaan erilaisia estoja haitallisille nettisivuille ja sovelluksille sekä paikannuspalveluja, joiden avulla voi löytää kadonneen lapsen ja laitteen. Hyvä ominaisuus olisi myös etänä aktivoitava kovaääninen hälytys, jos puhelin on unohtunut äänettömälle.”

Kun Markus saa puhelimen, perhe aikoo keskustella pelisäännöistä: mitä saa katsoa ja mitä ei, minkälaisia viestejä voi lähetellä kavereille. Myös puhelimen käyttö opetellaan hyvissä ajoin.

– Markukselta tulee sitten varmaankin paljon tekstiviestejä, Lotta uskoo.

5 vinkkiä puhelimen turvalliseen käyttöön

1. Suosi kestävää

Paras puhelin koululaiselle on käteen sopiva, ei liian isokokoinen, ja kestävä. Kalleinta mallia ei kannata ostaa, sillä harjoitellessa voi sattua haavereita. Puhelimeen kannattaa ehdottomasti hankkia kannelliset suojakuoret ja näytönsuojalasi. Jos vahinko silti sattuu, SquareTrade -laiteturvalla saa korvaavan puhelimen jopa seuraavaksi päiväksi. Akun olisi hyvä olla pitkäkestoinen.

2. Valitse oikea liittymä

Liittymä kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan ja miettiä, tarvitaanko puhelinta pääasiassa yhteydenpitoon vai myös pelaamiseen ja videoiden katseluun. Esimerkiksi DNA:n liittymissä netti on aina käyttömäärältään kotimaassa rajaton, mutta sen nopeuden voi itse valita. Liittymään voi valita myös rajattomasti tai tietyn määrän viestejä ja puheluita tai maksaa niistä käytön mukaan.

3. Kannattaa opetella perusteet ja sopia säännöt

Puhelimen käytön opettelu kannattaa aloittaa perusasioista ja harjoitella yhdessä puheluiden soittamista ja viestien lähettämistä. Tärkeät numerot kannattaa tallentaa heti puhelimeen. Puhelimen käytön pelisäännöistä on hyvä sopia etukäteen ja pitää niistä kiinni.

4. Aseta aikarajat ja paikanna kadonnut laite

DNA:n ja F-Securen yhteistyössä toteuttama DNA Turvapaketti sisältää palveluita, joiden avulla vanhemmat voivat tehdä netin käytöstä lapselle turvallisempaa. Turvapaketin lapsilukolla lapsen netin käytölle voi asettaa kätevästi aikarajat. Palvelulla voi myös laittaa hälytyksen päälle äänettömään laitteeseen ja paikantaa kadonneen laitteen sekä tyhjentää sen tiedot.

5. Suojaa nettimaailmassa

Lapsi tarvitsee vanhemman apua, kun hän tutustuu nettiin, peleihin ja sosiaalisen mediaan. DNA Turvapaketin palveluiden avulla voi suojata lasta verkon haitallisilta sisällöiltä ja sovelluksilta. Ne eivät silti korvaa tärkeintä – yhdessä sovittuja pelisääntöjä ja vanhemman läsnäoloa.

 

Lisätiedot: dna.fi/kouluun ja DNA Kauppa

Avainsanat:

koululaiset tietoturva Lapsiperheen arkea

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan