Blogit

Löytyykö sinun laatikkosi pohjalta auttava puhelin?


Tiedätkö sen nuoren, jolla ei ole älypuhelinta? Ei ihme, jos et tiedä. Älypuhelimesta on tullut niin keskeinen osa lasten ja nuorten elämää, että sen puuttuminen voi pudottaa kokonaan sosiaalisen elämän ulkopuolelle.

Digiajan tasa-arvo tarkoittaa osallisuutta

Kesällä 2018 DNA kysyi 6–16-vuotiaiden lasten vanhemmilta digitaalisesta yhdenvertaisuudesta. Tutkimuksen mukaan lähes puolet vastanneista on havainnut, että mikäli lapsella ei ole älylaitetta, se asettaa lapsen ulkopuoliseen asemaan kaveripiirissään.

59 prosenttia vanhemmista arvioi, että Suomessa esiintyy digitaalista eriarvoistumista jo lasten kohdalla ja 62 prosenttia kokee, että se voi vaikeuttaa lapsen koulumenestykseen tai työllistymiseen pitkällä tähtäimellä.

Tutkimustulokset ovat suuntaa-antavia ja ilmiötä pitäisi tutkia vielä tarkemmin, mutta on selvää, että digitaalinen epätasa-arvo on meillä Suomessakin haaste - erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten kohdalla.

Osallisuus ja yhteenkuuluvuus ovat lapsille ja nuorille tärkeitä asioita, puhumattakaan tulevaisuuden työelämätaidoista.

Uusien teknologioiden ja viestintävälineiden hallitseminen, kuvankäsittely, videoiden tuottaminen ja editointi, sosiaalinen media ja medialukutaito ovat keskeisiä tulevaisuuden työelämätaitoja. Lapsi, jolla ei ole harjoitteluvälineitä tai digiosaamista, joutuu ponnistamaan elämään takamatkalta.

Oman kuplan ulkopuolella on puutetta ja hätää

Myös vapaa-ajan sosiaalinen elämä tapahtuu nykyään verkossa; jollei ole välineitä tai digiosaamista, voi pudota monellakin tapaa ulkopuolelle. Nykyaikaiset yhteydenpidon välineet ovat tarpeellisia meille kaikille kouluikäisestä alkaen.

Kysyimme SOS-Lapsikylän lapsilta ja nuorilta, että mihin he haluavat käyttää älypuhelinta. Vastauksissa korostui tarve pitää yhteyttä läheisiin.

Joku totesi, että puhelinta tarvitsee, kun pitää soittaa poliisit. Valitettavasti tämäkin on arkea joillekin lapsille.

Älylaitteet ja toimivat yhteydet eivät poista kaikkia lasten ja nuorten ongelmia, mutta ainakin ne mahdollistavat yhteydenpidon ystäviin sekä perheeseen. Lisäksi ne opettavat tärkeitä taitoja digitaalisessa yhteiskunnassa, koulumaailmassa ja tulevaisuuden työelämässä pärjäämiseen.

Sinäkin voit auttaa. Tuo laatikon pohjalla pölyttyvä vanha puhelimesi DNA Kauppaan.

Me lahjoitamme jokaisesta vanhasta luurista 10 euroa lyhentämättömänä SOS-Lapsikylän lasten ja nuorten laite- ja liittymähankintoihin. Vanhan puhelimesi toimitamme turvallisesti kierrätykseen. Kampanja-aika on 27.11.–7.12.2018. DNA on SOS-Lapsikylän pääyhteistyökumppani.

Avainsanat:

digitalisaatio hyväntekeväisyys puhelimet lapset vastuullisuus nuoret Vastuullisuutta ja huolenpitoa Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan