Blogit

Loppu tärähtäneille videoille ja kuville – DNA Testissä “mielettömän edistyksellinen” DJI Osmo Mobile 2 -gimbal-kuvanvakaaja

Lähes jokaisella älypuhelimen omistajalla kulkee tänä päivänä laadukas kuvauslaite taskussaan. Puhelimen kamera on usean – varsinkin taviskuvaajan – valinta niin arkisten kuin spesiaalimpienkin tilanteiden ikuistamiseen. Yksi ongelma puhelinkameroissa kuitenkin on: pieninä laitteina ne ovat hyvin herkkiä käsivarakuvaamisen aiheuttamalle tärähtelylle. Lopputuloksena saattaa helposti olla suttuinen ja tärähtänyt valokuva tai päänsärkyä aiheuttava tärisevä videopätkä.

Myös puhelimille on tarjolla lähes ammattimaisia vakaajia, joiden avulla edellä mainituista ongelmista pääsee helposti eroon. Tähän DNA Testiin otimme mukaan yhden parhaista: kuvauskoptereiden huippuvalmistaja DJI:n Osmo Mobile 2 -gimbal-kuvanvakaajan.

Testaajanamme toimi valokuvaaja Taneli Lahtinen, joka on kerännyt kuvillaan jopa tuhansia seuraajia Instagramissa. Erityisesti luontokuviin erikoistunut Taneli odotti testiä innolla:

– Puhelinta käytän harvoin muuhun kuin arkisempien hetkien kuvaamiseen, mutta olen kuitenkin harkinnut hankkivani gimbaalivakaajan videokuvaustarkoituksiin. DJI on myös valmistajana tuttu, sillä yhtiön valmistamalla Mavic Pro -dronella olen kuvannut useita ilmakuvia, joita voi ihastella esimerkiksi Instagramissani.

Onnistuiko DJI Osmo Mobile 2 vakuuttamaan ominaisuuksillaan huipputason järjestelmäkameraa ja kuvauskopteria käyttävän valokuvaajan? Vastaus selviää alta esimerkkimateriaalin kera, joten kannattaa jatkaa lukemista.

Motion tracking, panoraamat sekä hyperlapse- ja timelapset-videot – tällä vakaajalla kuvaat kaiken ja hieman enemmän

Testi aloitettiin tutustumalla laitteeseen ja sen ominaisuuksiin. Kiitosta sai sen käyttöönoton helppous – akun täyteen lataamisen jälkeen laite oli heti käyttövalmis. Taneli kommentoikin:

– Luovuuden pahin vihollinen on tekniikkahifistely sekä laitteiden kanssa harrastelu ja näpertely. Tässä piti vain painaa virtanappulaa ja se tekee jo heti mitä haluan.

Käyttöohjeet luettua Taneli huomasi, että parhaan mahdollisen käyttökokemuksen vakaajasta saa, kun lataa DJI:n oman sovelluksen (DJI GO) kuvausvälineenä käytettävään puhelimeen. Näin vakaajan monipuoliset ominaisuudet ja useat kuvausmoodit saa käyttöönsä parhaalla mahdollisella tavalla.

Tutustumisen jälkeen oli aika viedä DJI Osmo Mobile 2 tositoimiin. Jo kuvauslokaatioihin kävellessä laite sai Tanelilta kiitosta:

– Tämähän vakauttaa kuvaa jopa yllättävän hyvin. Laitetta saa heilutella paljonkin ilman, että kuvanvakaus juurikaan kärsii.


 

Ehkä yksi käytännöllisimmistä hyödyistä, jonka DJI:n vakaaja tuo arkiseen videokuvaamiseen on se, että kävellessä tuotettu materiaali pysyy vakaana ja laadukkaana. Tämä olikin ensimmäisiä ominaisuuksia, joka pääsi Tanelin testiin. Kuten alla olevasta pätkästä nähdään, vakaajalla otettu jälki on ammattimaisen tasaista. Luontokuviin vihkiytyneen kuvaajan malleiksi pääsivät luonnollisesti pääkaupunkiseudun puistot valloittaneet valkoposkihanhet.

Vakaaja seuraa kuvauksen kohdetta

Toinen Tanelia ihastuttanut ominaisuus DJI:n gimbaalivakaajassa oli motion tracking. Sitä käytettäessä vakaaja kääntyy automaattisesti puhelimesta valitun kohteen liikkeen mukaan ja seuraa näin tätä valittua kohdetta. Tämänkin ominaisuuden kohdalla kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Valitettavasti hanhet eivät olleet tätä ominaisuutta testattaessa enää yhteistyöhaluisia, joten videon kohteena jouduttiin tyytymään mukana olleeseen kuvausassistenttiin.

Vie panoraamakuvat seuraavalle levelille

DJI Osmo Mobile 2 mahdollistaa usean erilaisen kuvaustilan käyttämisen, ja nämä osoittautuivatkin testaajamme suosikkiominaisuuksiksi. Ensimmäisenä näistä Tanelin testiin pääsi panoraamakuvaus. Lähes jokaisesta puhelimen kamerasta löytyy jo tämä ominaisuus, mutta ongelmia tulee usein vastaan silloin, kun panoraaman pitäisi olla mahdollisimman vakaa. DJI:n vakaajalla otetussa panoraamassa tätä ongelmaa ei ollut. Myös Tanelin positiivisesti yllättäneen lopputuloksen näet alta. Samalla voit tarkkailla, kuinka vakaaja toimii kuvaa ottaessa.

 

Timelapsen tai hyperlapsen kuvaaminen? Onnistuu, ja vielä helposti!

Panoraaman ottamisen lisäksi vakaaja sopii erinomaisesti timelapse- ja hyperlapse-materiaalin kuvaamiseen.

– Liikkuvan kuvan kuvaamisesta minulta ei löydy paljoakaan aikaisempaa kokemusta, joten DJI:n vakaajan helposti lähestyttävät time- sekä hyperlapse-ominaisuudet ovat tosi jees, Taneli kertoo.

Timelapse-videoiden ottamiseen löytyy DJI:n sovelluksesta oma asetuksensa, jolla niitä voi napata. Ideana on, että ominaisuutta käytettäessä kamera ottaa kuvia esimerkiksi puolen sekunnin välein viiden minuutin ajan ja yhdistää ne lopulta yhdeksi videopätkäksi. Sovelluksessa voi valita, ottaako vakaimella perinteisen paikallaan pysyvän timelapsen vai sellaisen, joka liikkuu hitaasti esimerkiksi vaaka- tai pystysuunnassa. Alla näkyy kaksi Tanelin taidonnäytettä liikkuvasta versiosta, eli niin kutsutusta motion timelapsesta.

Viimeisin Tanelin testaama ominaisuus oli hyperlapse-videoiden kuvaaminen vakaajaa käyttäen. Hyperlapse toimii käytännössä samalla tekniikalla kuin äsken esitelty timelapse, mutta erona on, että videota kuvaava kamera liikkuu. Hyperlapsen kuvaaminen osoittautui jopa Tanelin suosikiksi kaikista DJI Osmo Mobile 2:n ominaisuuksista. Niitä kuvaillessa saatiinkiin vierähtämään muutama tovi, kun ominaisuudella leikkimistä ei maltettu lopettaa. Lopputulokset näet alta.

Useat helppokäyttöiset, mutta kuitenkin laadukasta jälkeä tuottavat kuvaustilat mahdollistava DJI Osmo Mobile 2 -gimbaalivakaaja onnistuivat toden totta vakuuttamaan ja jopa yllättämään testaajamme.

– Nykyään on helpompaa kuin ikinä alkaa tuottaa liikkuvaa kuvaa. Kaikilla kulkee videokamera taskussa ja kuvan vakaaminen ei maksa enää paljon mitään. Sitten se onkin enää kiinni omasta intohimosta ja opiskelusta.

Laitteen hinta sai myös kiitosta – hintalaatusuhteeltaan erinomainen vakaaja on testin perusteella toiminnoiltaan lähellä jopa ammattikuvaajien käyttämää laitteistoa. Tämä hieman kieli poskella heitetty kommentti Tanelilta kertoo paljon:

– Me eletään maailmassa, jossa tavallisesta käsipaperitelineestä ei saa yhtä paperia kerrallaan ulos ja samaan aikaan vain 150 eurolla saa jotain näin mielettömän edistyksellistä.

DJI Osmo Mobile 2 -gimbaalivakaaja on erityisen hyvä investointi kenelle tahansa, joka on vähänkin enemmän kiinnostunut kuvaamisesta ja varsinkin videoinnista. Ja kuten testimme totesi, laite sopii hyvin myös pro-kuvaajien käyttöön. Ainakin yksi kuvaaja enemmän on saatu nyt vakuutettua.

 

DJI Osmo Mobile 2 -gimbaalivakaajan saat hommattua meiltä DNA:lta taatusti edulliseen hintaan ja kattavin eduin – esimerkiksi kolmen vuoden kuluttomalla ja korottomalla maksuajalla.

Avainsanat:

laitteet lisätarvikkeet Kohokohtien kuvaamista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan