Lippulaivapuhelinten kamerat ammattikuvaajan käsissä

Älypuhelinten kamerat kehittyvät päätä huimaavaa vauhtia, ja toimivatkin jo monen ihmisen ykköskamerana. Päätimme ottaa viime vuotiseen tapaan tarkasteluun, minkälaista jälkeä tuoreimpien lippulaivapuhelinten kameroilla syntyy ammattikuvaajan käsissä. Testattavana meillä oli neljän valmistajan lippulaivamallit: iPhone 7 Plus, Samsung Galaxy S7 edge, Huawei P9 sekä Sony Xperia XZ. Puhelinten ruudun takana kuvia räpsi usean vuoden kokemuksen omaava valokuvauksen ammattilainen Sam Jamsen.

Testissä vertailtiin puhelinten kameroiden toimivuutta muotokuvissa, jotka otettiin mahdollisimman luonnollisessa valossa, mutta kuitenkin sisätiloissa. Vertailukohtana oli Jamsenin omalla Sony A7r2-järjestelmäkameralla otettu otos (alla). Lähtökohtaisesti vertailu huippukameralla otettuun kuvaan on tietenkin epäreilu, mutta pyrimmekin todistamaan, että oikeissa käsissä lippulaivaluurien kameroista on ottamaan jopa lähes ammattimaisia otoksia. Kaikilla laitteilla pyrittiin ottamaan vertailua varten neutraali filtterivapaa peruskuva automaattiasetuksilla.

 

iPhone 7 Plus

iPhone-kameroita on perinteisesti kehuttu tarkoiksi ja ennen kaikkea toiminnoiltaan hyvässä mielessä yksinkertaisiksi. iPhone 7 Plussan kamera ei tee poikkeusta tässä suhteessa. Puhelimella otettu kuva oli tarkka ja tasapainoinen. Kuvien automaattinen jälkikäsittely ei myöskään liioitellut kuvan värejä, joka tuppasi olevan ongelma joissain testissä otetuissa kuvissa. Erityiskiitosta saivat helpot säätimet, joilla esimerkiksi kuvaustilaa on helppo muokata ja varsinkin muotokuvamoodin syvyysefekti sai runsaasti kiitosta. Uusimman omenaluurin erottaa edellisistä malleista kameran kaksi linssiä. Perinteisemmän linssin lisäksi puhelimessa on niinkutsuttu telelinssi, joka saa kameran toimimaan paremmin zoomattaessa.

Kaikin puolin iPhone 7 Plus onnistui testikäytössään hyvin. Hauskana yksityiskohtana huomattiin, että muotokuvamoodi näytti poistavan kuvasta mallin silmäpussit, jotka ovat Jamsenin mukaan ammattikuvaajan ikuinen riesa. Vaikka iPhonen omassa kamerasovelluksessa ei olekaan liikaa ammattilaista tyydyttäviä säätöjä, on siihen saatavilla useita kamerasovelluksia, jotka mahdollistavat myös esimerkiksi valotusajalla hifistelyn.

Samsung Galaxy S7 edge

Samsungin kaarevalla näytöllä varustettu Galaxy S7 edge suoriutui testistä erinomaisesti. Kamerasta löytyi säätöjä yllin kyllin ja niiden avulla saatiinkin napattua varsinkin tarkkuudellaan kuvaajaamme ihastuttanut kuva. Jamsenin mukaan Samsungin kamera olikin yksi testin tarkimmista. Kuva oli myös erittäin värikylläinen eli jotkut otokset olivat väreiltään jopa vähän ylikorostuneita. Hauska ominaisuus kamerassa on myös kuvauskohdetta seuraava automaattitarkennus, jolla saa napattua kuvan helposti liikkuvistakin kohteista. Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy S7 edge on kameraltaan erittäin hyvä all around-kuvaamiseen ja Jamsen kehuikin sitä täydelliseksi tavalliselle kotikuvaajalle, joka kuitenkin haluaa kuviltaan laatua.

Huawei P9

Huawein lippulaivan P9:n kaksilinssinen kamera on kehitetty yhteistyössä legendaarisen kameravalmistaja Leican kanssa. Kahdesta linssistä toinen kuvaa värillisestä ja toinen mustavalkoista kuvaa. Yhteistyö Leican kanssa näyttää tuottaneen tulosta: myös Huaweilla otetut muotokuvat olivat erinomaisia tarkkuudeltaan ja laadultaan.

Erityiskiitosta Jamsenilta sai kuvan hyvä automaattinen väritasapaino, terävöitys sekä erinomainen säätövalikoima, joka löytyi puhelimen oman kamerasovelluksen Pro Modesta. Huawein kamera suoriutui myös yllättävän hyvin vastavaloon kuvatessa verrattuna muihin testin puhelimiin. Tästä on luulutavasti kiittäminen edellä mainittuja kahta kameran linssiä. Automaattinen jälkikäsittely taas mahdollistaa, ettei kuvia tarvitse paljoa muokata esimerkiksi Instagramiin laitettaessa. Ainoa hieman negatiivisempi seikka P9:n kamerassa oli, että monimutkaisemmalla taustalla kuvan yksityiskohdat tuppasivat jäädä vähän epäselviksi. Kaikin puolin Huawei P9:n kamera on kuitenkin yksi testin monipuolisimmista ja sopii siis erittäin hyvin ihan jokapoika-valokuvaajalle sekä vähän karaistuneemmallekin kameran käyttäjälle.

Sony Xperia XZ

Kuten kaikki kolme aikaisempaakin tähän testiin osallistunutta älypuhelinkameraa, myös Sony Xperia XZ:n kamera on huippulaatua. Sonylla otetut kuvat toistivat hyvin värejä ja sopivatkin Jamsenin mukaan oikein mainiosti jaettavaksi esimerkiksi Instagramiin ilman sen kummempaa jälkikäsittelyä. Sonyn kännykkäkamerasovellus sopii erityisen hyvin ihmisille, jotka ovat tottuneet käyttämään esimerkiksi Sonyn järjestelmäkameroita, sillä säädöt ja erilaiset kuvausmoodit ovat Xperian kamerassa pitkälti samanlaisia. Säädöt ovat myös monipuolisia, ja esimerkiksi valotusaikaa sekä valoherkkyyttä pystyy säätämään helposti. Erityisen hyvin toimi kameran Superior Auto -asetus, joka valitsee olosuhteiden perusteella osuvimmat säädöt kameraan.


Lopputulemana voi sanoa, että nykypäivän älypuhelinten kamerat ovat jo sellaisella tasolla, että ne tyydyttävät jopa ammattikuvaajaa. Luonnollisesti ammattilaisen ottamien järkkärikuvien tasolle ei älypuhelinotoksilla vielä pääse, mutta jälkikäsittelyllä ja hyvällä silmällä päästään jopa yllättävän lähelle. Selkeä etu älypuhelinten kameroilla on luonnollisesti siinä, että ne kulkevat aina mukana ja niillä saa ikuistettua yllättävämmätkin hetket.

Kameratestimme puhelimiin palaten, on vertailun kohteiden parista vaikea löytää mallia, joka erottuisi edukseen. Jamsenin mukaan kuten järkkärimaailmassakin, sopivat eri älypuhelinmallit ja kamerat erilaisten hetkien kuvaukseen. Siinä missä iPhone ihastutti erinomaisella värimaailmallaan, tuotti Huawei kaikki osa-alueet huomioon ottaen erinomaisen kuvan. Samsungilla otettu kuva oli taas hämmästyttävän tarkka Sonyn viedessä pisimmän korren toimivalla kamerasovelluksellaan.

Kaikki testissä mukana olleet puhelinmallit saat aina meiltä DNA:lta - aina edullisesti ja pidennetyllä kolmen vuoden takuulla.

Osta iPhone 7 Plus omaksesi

Osta Samsung Galaxy S7 edge omaksesi

Osta Huawei P9 omaksesi

Osta Sony Xperia XZ omaksesi

Avainsanat:

puhelimet Apple Samsung Huawei kuvaaminen testit ja vertailut

Kommentit

Ole ensimmäinen, joka kommentoi tätä juttua!