Blogit

Lapsen tärkeät kehitysaskeleet eivät jää isältä kokematta

Meidän mielestämme myös isillä on oikeus asettaa perhe tärkeimmäksi. DNA on mukana Isähaasteessa, joka haastaa työnantajat kehittämään isäystävällisempää työelämää. Perhevapaat, työpaikkojen perheystävällisyys ja isien osallistuminen lastenhoitoon ovat ajankohtaisia ja tärkeitä aiheita. DNA:n yritysmyynnissä suurasiakkaiden parissa työskentelevä Oskari Koskela arvostaa työnantajansa tarjoamaa joustoa työn ja perheen yhteensovittamiseksi.

Oskarin perheeseen kuuluu vaimon lisäksi lapsi, pieni Väinö-poika. Väinö vietti pari ensimmäistä viikkoa syntymänsä jälkeen Kätilöopistolla, joten se vaati erityisjärjestelyjä myös vanhemmilta.

– Ilmoitin Kättäriltä töihin, että teen mahdollisimman paljon töistäni etänä. Minun ei tarvinnut erikseen neuvotella tai perustella. Vietin paljon aikaa Kätilöopistolla Väinön ja vaimon tukena, kuvailee Oskari.

Vaikka Oskari tekikin töitä heti Väinön syntymän jälkeen äidin hoitaessa Väinöä kotona, ei Oskari kokenut jäävänsä paitsi Väinön kasvunhetkistä.

–Lapsi kasvaa niin nopeasti. Minulle on tärkeää, että olen läsnä ja todistamassa Väinön erilaisia oppivaiheita, hetkiä, jotka ovat ainutlaatuisia ja joita ei saa takaisin. Voin itse määritellä milloin ja missä töitäni teen. Arjen suunnitteleminen vaimon kanssa on helppoa, kun tiedän, että työnantaja joustaa ja luottaa, että työt tulevat tehdyiksi, vaikkei minua toimistolla aina näkyisikään.

Väinön äiti palasi takaisin töihin helmikuussa 2018 ja Oskari jäi vanhempainvapaalle hoitamaan Väinöä muutamaksi viikoksi ennen kuin Väinö menee päivähoitoon huhtikuussa.

–Olin kolme viikkoa hoitovapaalla ja sitten viikon töissä, vaikka hoidinkin Väinöä. Tämä onnistui siten, että tein töitä silloin kun Väinö nukkui ja illalla, kun vaimo oli palannut töistä kotiin. Kun Väinö aloitti päiväkodin, tein vähän lyhyempää työpäivää, ettei Väinön päivät päiväkodissa veny pitkiksi. Voin jatkaa työntekoa illalla, kun Väinö on nukkumassa.

DNA on perheystävällinen työpaikka monin eri tavoin

Perheystävällisyys tarkoittaa DNA:lla paljon muutakin kuin työn joustoa ja mutkattomuutta.

– Meillä käy töissä aika paljon pikkuvieraita kylässä. Elämässä tulee tilanteita, että lapselle ei syystä tai toisesta ole hoitopaikkaa jollekin päivälle. Meillä on luontevaa, että silloin tällöin lapsi tulee mukaan työpaikalle äidin tai isän kanssa. Yksi hyvä palvelu työnantajallani on myös tuo sairaan lapsen hoitaminen eli meillä työnantaja järjestää hoitajan kotiin sairaalle lapselle kolmeksi päiväksi. Tämä on varmasti palvelu, jota tulemme vaimon kanssa käyttämään, kun Väinö menee päivähoitoon, Oskari jatkaa.

Perheystävällisyys ja työn mutkattomuus ovat Oskari Koskelalle tärkeitä.

– Vuonna 2014 olin hetken aikaa töissä toisella työnantajalla, mutta palasin takaisin DNA:lle nopeasti. Työn, perheen ja vapaa-ajan yhdistäminen onnistuu niin paljon paremmin, kun itsellä on täysi mahdollisuus suunnitella miten, missä ja milloin työnsä tekee ja lisäksi työnantaja tukee työn ja perheen yhteen sovittamista monin eri tavoin, Koskela kertoo lopuksi.

Avainsanat:

lapset mutkaton työ DNAlaiset Töitä ja oppimista Lapsiperheen arkea

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan