Blogit

Asiantuntija kertoo: näin huolehdit mobiilitietoturvasta

Moni huolehtii tarkasti tietokoneen tietoturvasta, mutta laiminlyö mobiilitietoturvaa. Älypuhelinten ja tablettien suojaaminen on kuitenkin nykyään aivan yhtä tärkeää. Kysyimme F-Securen tietoturva-asiantuntijalta Mats Palmilta, miten varmistaa oma mobiilitietoturva.

Salakavalat haittaohjelmat

Useimmiten haittaohjelma latautuu laitteeseen troijalaistetun sovelluksen mukana, Palm kertoo. Tällöin sovelluksen koodiin on lisätty haittaohjelman koodi. Näitä on varsinkin maksullisten sovellusten ilmaisissa vaihtoehdoissa, jotka haittaohjelman tekijä laittaa jakoon. Suurin riski on Androidilla, sillä käyttöjärjestelmässä helppo jakaa omia sovelluksia. Haittaohjelmien määrä on kuitenkin kasvussa myös muissa käyttöjärjestelmissä.

Myös selaimen kautta tarttuvat haittaohjelmat ovat kovaa vauhtia yleistymässä. Tällöin ohjelma latautuu laitteeseen, kun vain avaat tietyn verkkosivun. Palm muistuttaa maalaisjärjen käytöstä: liian hyviltä vaikuttavia linkkejä ei kannata avata.

On olemassa kahdenlaisia haittaohjelmia: näkyviä ja näkymättömiä. Näkymättömiä ohjelmia on hankala huomata, sillä ne pyrkivät keräämään laitteesta tietoja. Näkyvät haittaohjelmat taas esimerkiksi lukitsevat puhelimen ja pyytävät rahaa. Pääasiassa haittaohjelmien taustalla oleva motivaatio on juuri raha: tekijä pyrkii tienaamaan jollakin keinolla.

Haittaohjelmia vastaan voi suojautua erilaisilla työkaluilla. Yksi tällaisista sovelluksista on F-Secure Freedome. Lisäksi haittaohjelmien riskin voi minimoida käyttämällä vain virallista sovelluskauppaa.

Vakoilu avoimen Wi-Fi:n kautta

Kahviloiden, kauppakeskusten ja muiden julkisten tilojen avoimia verkkoja käytetään usein melko huolettomasti. Langattoman verkon käyttöön liittyy kuitenkin monia riskejä, joista on hyvä olla tietoinen. Usein kotimaassa käytetään mobiilidataa ja vain harvemmin langatonta verkkoa, joten riski kasvaa varsinkin ulkomailla käydessä.

Avoimen Wi-Fi:n voi perustaa kuka tahansa, minne tahansa ja millä nimellä tahansa. Palm kertoo, että avoimessa WiFi:ssä liikkuu paljon dataa salaamattomana. Osa liikkuu toki salattuna, mutta siihenkin hyökkääjän on helppo päästä käsiksi. Verkon omistaja voi siis käytännössä katsella, mitä teet sillä hetkellä verkossa. Et ehkä haluaisi kenenkään näkevän Facebookin yksityisviestejäsi tai pankkitietojasi?

Langattomassa verkossa voi suojautua kahdella eri tavalla. Ensinnäkin kannattaa käyttää ohjelmaa, joka suojaa tietoliikenteen. Esimerkiksi F-Secure Freedome -sovellus tekee yhteydestäsi näkymättömän ja tiedoistasi lukukelvottomia. Toiseksi voit varmistaa itse verkon turvallisuuden selvittämällä, mitä verkkoa kahvilassa kuuluu käyttää. Toisaalta myös tällaista niin sanottua virallista verkkoa voi joku seurata. Yksi vaihtoehto on pysyä kokonaan poissa avoimista langattomista verkoista, ja suosia vain mobiilidataa.

Palm kertoo pysäyttävän esimerkin Sälenin turvallisuuskokouksesta viime keväältä. Kokousvieraat käyttivät avointa “Öppen Gäst” -verkkoa, joka oli todellisuudessa Ruotsin piraattipuolueen nuortenjärjestön puheenjohtaja Gustav Nipen luoma. Hän pääsi sitä kautta seuraamaan noin sadan poliitikon, toimittajan ja turvallisuusasiantuntijan netinkäyttöä ja sähköposteja.

Kadonnut laite väärissä käsissä

Palmin mukaan laitteessa oleva data on usein arvokkaampaa kuin laite itse. Yleisimmin kadonneella puhelimella pyritään hyötymään rahallisesti. Laitteeseen on monesti tallennettu luottokortin tiedot, jolloin esimerkiksi verkkokaupasta voi pystyä tilaamaan jotakin.

Tärkeintä on käyttää puhelimessa suojakoodia. Tällöin puhelimen tietoihin ei pääse käsiksi. Lisäksi kannattaa hyödyntää työkaluja, joiden avulla puhelimen sijainnin voi paikantaa ja tyhjentää laitteen tiedot. Nämä palvelut usein laitteessa valmiiksi mukana, ja niiden käyttöön kannattaa perehtyä ennen kuin puhelin katoaa.

Maalaisjärjen käyttö on tärkeää, mutta myös tekniikkaa kannattaa käyttää hyödyksi, Palm toteaa lopuksi. Näitä vinkkejä noudattamalla mobiilitietoturvasi on jo todella hyvällä mallilla!

 

Lataa F-Secure Freedome: iOS:lleAndroidille

Avainsanat:

vinkit tietoturva Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan