Blogit

”Eiväthän he tee töitä!” johtaja parahti – alku oli vaikea, mutta nyt etätyöhön ei tarvitse lupaa

DNA:lla työ tehdään mutkattomasti. Jos työtehtäväsi ei ole sidottu paikkaan tai aikaan, voit tehdä työn missä ja milloin vain, ilman esimiehen erillistä lupaa. Luottamukseen perustuvan mallin toteutus vaati kuitenkin vahvaa tahtoa.

Etätyöpäivät eivät ole palkinto, vaan osa tavallista arkea. Etätyön määrää ei ole rajoitettu, elleivät työtehtävät sitä edellytä. Myös työaika joustaa. Näistä lähtökohdista muodostuu DNA:n henkilöstön mutkaton arki.

”Haluan korostaa, ettei etätyö ole itseisarvo. Arvokasta on se, että on vapaus valita itse. Minä en kannusta ihmisiä etätöihin, vaan ottamaan vapauden ja vastuun siitä, milloin, missä ja miten he työnsä parhaiten hoitavat”, henkilöstöjohtaja Marko Rissanen avaa filosofiaa mutkattoman mallin taustalla.

Joustavasta työstä ja vapaudesta puhutaan nyt työmarkkinoilla paljon. Rissanen huomauttaa, että monissa työpaikoissa puhe ei kanna arkeen asti. Etätyö voi vaatia vähintään ilmoituksen, osapäiväinen etätyö ei onnistu, tai työkaverit laskevat salaa toistensa etäpäiviä ja paheksuvat tiuhaan etäilijää. Jotta tätä ei kävisi DNA:lla, alkoi mutkattomuuden rakentaminen arvojen tasolta asti.

Helppoa se ei kuitenkaan ollut.

”Eiväthän he tee töitä, emme voi lähteä tähän!”

Mutkaton työ lanseerattiin DNA:lla toimitilojen uudistamisen yhteydessä vuonna 2012. Malli toimi samalla muutostyökaluna, sillä moni joutui luopumaan omista työhuoneista. Tärkein päätös oli kuitenkin luottamus.

”Alku oli äärimmäisen vaikea, vaikka meillä oli muutokseen toimitusjohtajan tuki. Katsoimme kalvolta plussia ja miinuksia, ja tunnistimme kymmeniä riskejä. Ajateltiin, että yhteisöllisyys heikkenee, ihmiset eivät tee töitä, innovatiivisuus laskee tai perjantaisin kukaan ei tule toimistolle”, Rissanen muistelee.

Eräs johtajista huudahti, että ”eiväthän he kotona tee töitä, emme voi lähteä tähän”. Tuolloin muistutettiin, ettei kukaan ole toimistollakaan selän takana valvomassa, onko työntekijä Facebookissa vai tekeekö töitään. Myöskään myyntipuolella ei uskottu mutkattoman työn toimimiseen, vaikka myyjät olivat päivittäin kentällä, eli toimiston ulkopuolella. Ratkaisuna lanseerattiin kolmen kuukauden alueellinen testijakso, jonka jälkeen koko muukin tiimi päätti lähteä mukaan.

Henkilöstötyytyväisyys ja tulos on parantanut vuosittain muutoksen jälkeen. Jotta yhteisöllisyys ei kärsi, tiimit sopivat keskenään sisäisestä viestinnästä, säännöllisistä tapaamisista ja tiimihengen ylläpidosta. DNA ei kuitenkaan määritä tapaa näiden hoitamiseksi, vaan kyseessä on tiimin sopimuskysymys. Ironista kyllä, todellisuudessa etätyön isoimmaksi riskiksi onkin noussut liika työnteko.

”Olen kuullut, että mielenkiintoisen tehtävän ääressä on saatettu istua kalsareissa aamusta iltaan ja unohdettu syödä. Toisessa päässä on toki se, että olemmeko etänä tehokkaita. Näissä tapauksissa on syytä katsoa asetettuja tavoitteita. Minulle on aivan sama, tekeekö tiimiläiseni yhtenä päivänä 12 ja toisena 4 tuntia, kunhan hän saavuttaa tavoitteet”, Rissanen summaa.

Mutkattomuus näkyy myös viivan alla

Etätyöhön on DNA:lla kolme eri tasoa. Mutkaton malli tarkoittaa täyttä vapautta, ja sen piirissä on jo yli puolet henkilöstöstä. Rajoitetumpaa tasoa sovelletaan niihin töihin, joissa etätyöskentelyä on tyypillisesti pidetty hyvin vaikeana toteuttaa. Vaikkapa asiakaspalvelutyössä joustavuutta on jouduttu rajoittamaan esimerkiksi palveluvalmiuden varmistamiseksi. Kolmantena ovat työntekijät, joiden on työnkuvan, tietoturvasyiden tai asiakasvaatimusten vuoksi pakko olla aina läsnä työpisteellään.

”Näiden töiden tekijät ymmärtävät hyvin, miksi etämahdollisuutta ei tehtävässä ole. Olemme kuitenkin yrittäneet luoda niissäkin työn joustavuutta”, Rissanen sanoo.

Vaikka mutkattoman työn mallilla ei lähdetty alun perin hakemaan säästöjä, ei rahallista merkitystä voi kiistää. Säästöjä on syntynyt esimerkiksi siten, etteivät toimitilakustannukset ole henkilöstömäärän kasvaessa juuri nousseet. Toisaalta henkilökunta on aiempaa sitoutuneempaa.

”Työntekijät arvostavat heille uskottua vapautta valtavasti. Tämä on rahassa iso asia. Moni on sanonut, että edes suurempi palkka toisaalla ei kiinnosta, koska meillä joustavuus on niin suurta.”

Avainsanat:

yhteiskunta mutkaton työ tulevaisuus uusi työ Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen