Lomakuvien jakaminen – näin julkaiset perhekuvat palmun alta

Paahteinen aurinko, turkoosi meri, aurinkorasvan tuoksu ja kuuma hiekka varpaiden välissä. Lapset leikkivät iloisina rantavedessä, ja puoliso saapuu aurinkovarjon alle viileiden drinkkien kanssa. Tämä lomahetki on saatava ikuistettua puhelimen kamerarullaan – ja terveiset lähetettyä myös kotijoukoille. Mutta miten lomakuvat on kätevintä jakaa ulkomailta? 
 

Miten lomakuvat kannattaa jakaa digitaalisesti lomareissulta?

Koko perheen voimin päiväretki merellä! Kristallinkirkkaassa vedessä uiskentelee kaloja sateenkaaren väreissä, ja saatte hauskoja selfieitä snorkkelit päässä. Nämä pitää lähettää heti ystäville.

 • Helpoin tapa jakaa kuvia niin kotimaassa kuin ulkomailla on käyttää pikaviestinsovelluksia, kuten WhatsAppia. Pikaviestinsovellukset ovat parhaita siksi, että ne ovat kaikkien käytössä, helppoja ja nopeita. Niiden avulla on näppärä jakaa kuvia suoraan paikan päältä, tilanteiden keskeltä.
 • Kätevä tapa lomakuvien hallitsemiseen ja helppoon jakamiseen on myös kuvasovellusten, kuten Google Kuvat tai iCloud-kuvat, käyttäminen.
  • Google Kuviin voit tehdä asetuksen, jonka avulla kaikki puhelimen rullan kuvat tallentuvat automaattisesti. Sovellus tekee automaattisesti lomakuvista albumin, kuvakollaaseja, editoi kuvia ja leikkaa jopa videoista ja kuvista valmiin koostevideon. Kuvien jakaminen on helppoa ja lisäksi sovellus ehdottaa proaktiivisesti kuvien jakamista omille kontakteille. 
  • iCloud-kuvat on Applen oma kuvaohjelma, joka yhtä lailla kansioi kuvat, tekee videoita ja ehdottaa kuvien jakamista kontakteille. 
 • Jos haluat pitää kuvat mahdollisimman hyvälaatuisina tai niistä on tarkoitus teettää fyysisiä valokuvia, varmin tapa on varmuuskopioida kuvat pilvipalveluun, kuten Dropboxiin. Kuvakansiosta voit lähettää kavereille linkin. 
   

Mitä lomakuvien ja videoiden lähettäminen ulkomailta maksaa?


Perheen pienin oppi uimaan lomamatkalla. Sait tilanteesta ihanan videon, jonka haluaisit lähettää heti Suomeen isovanhemmille. Uskaltaako videoita lähettää ulkomailta noin vain vai odottaako reissun jälkeen iso puhelinlasku?

 • Kaikissa DNA:n uusissa puhelinliittymissä on EU-datapaketti, jonka osalta tiedonsiirto EU- ja ETA-maissa on lisämaksutonta
 • EU-datapaketit ovat lähtökohtaisesti niin isoja, että kuvia ja videoita saa lähettää rutkasti ennen kuin datapaketin raja tulee vastaan. Kun 90 prosenttia datapaketista on käytetty, saat asiasta ilmoituksen tekstiviestillä. Yllätyspuhelinlaskua ei tarvitse pelätä.

 • Kun matkustat Euroopassa: tarkista ennen lomalle lähtöä netistä tai operaattorisi asiakaspalvelusta, että liittymässäsi on varmasti EU-datapaketti. 

 • Kun matkustat Euroopan ulkopuolelle: tarkista esimerkiksi täältä, mitä tiedonsiirto kohdemaassa maksaa.

Onko lomakuvia turvallista jakaa kahvilan tai hotellin avoimessa WiFi-verkossa?

Päivä rannalla takana, nyt pieni siesta majapaikassa. Perhekuvat tekisi mieli siirtää heti puhelimesta tabletille. Hotellin ilmainen, avoin WiFi-yhteys houkuttaa. Uskaltaako sitä käyttää henkilökohtaisten kuvien jakamiseen? Voiko joku samaa verkkoa käyttävä päästä kuviin käsiksi?

 • Suojaamattoman WiFi-yhteyden käyttäminen on yleisesti turvallisuusriski, jota vastaan kannattaa suojautua tietoturvapalvelulla. Esimerkiksi DNA Turvapaketin voi asentaa puhelimen lisäksi tietokoneeseen ja tablettiin. Turvapaketti suojaa muun muassa viruksilta ja sen avulla voi seurata lasten netinkäyttöä ja asettaa turvarajoja.
 • Kuvien jakaminen WiFissä on turvallista, kun suosit jakamisessa pilvipalveluita ja pikaviestinsovelluksia. Niissä on usein omat turvajärjestelmät ja turvatut yhteydet eli viestit kulkevat verkon yli salatusti.

Heikkeneekö kuvanlaatu, kun lomakuvia jakaa sosiaalisessa mediassa?

 

Viikon jälkeen puhelimen rulla on täynnä upeita kuvia auringonlaskuista ja lasten vesileikeistä. Kuvat tekee mieli jakaa Facebookissa ja Instagramissa. Säilyvätkö kuvat someen jaettaessa hyvälaatuisina? 

 • Kaikki palvelut ja sovellukset kompressoivat eli pakkaavat kuvatiedostoja hieman, mutta kuvalaadun muutosta ei usein arkikäytössä edes huomaa. Voit siis jakaa kuvia huoletta eri sosiaalisen median sovelluksissa sellaisenaan.

Lomailija, muista kuvia jakaessa myös tämä:

 

 • Kuvien jakaminen läheisille esimerkiksi WhatsAppissa tai iCloudissa ei ole turvallisuusriski. Sen sijaan lomakuvien jakaminen avoimesti sosiaaliseen mediaan voi olla: aina on olemassa se mahdollisuus, että Facebookiin ladattu perhepotretti Lanzarotelta päätyy murtomiehen silmille, ja hän osaa sen perusteella suunnata tyhjillään olevaan kotiin. 
 • Mieti siis aina mitä jaat somessa, kenelle ja milloin. Lomakuvia ja lomatervehdyksiä on kiva jakaa sosiaaliseen mediaan loman jälkeenkin.

Vinkit lomakuvien mutkattomaan jakamiseen antoivat DNA:n Business Manager Mikko Valtonen ja Digital Concept Manager Kare Nieminen.

 

Lue lisää mutkattomasta surffailusta ulkomailla tai tietoturvasta.

Lomalle mukaan edullinen liittymä EU-datapaketilla

DNA:n puhelinliittymissä on rajaton netti Suomessa ja mukana EU-datapaketti matkalla käytettäväksi. 

Huolettomampaa netinkäyttöä DNA Turvapaketilla

DNA Turvapaketti Plus tekee koko perheen netinkäytöstä turvallisempaa ja huolettomampaa. Voit räätälöidä turvan sisällön itselle sopivaksi.

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä mutkattomaan ulkomaanreissuun

Suuntaatko lomallasi ulkomaille? Näillä vinkeillä voit reissata huoletta, puhelin taskussa, totta kai!