Aikuinen, näin otat selfien jolle perheen teinit eivät naura – 8 vinkkiä 

Heilahtiko selfie? Ilmestyikö kuvaan yhtäkkiä kaksoisleuka? Huvittuvatko lapsesi profiilikuvistasi? Älä huoli, ongelma ei ole kuvattavassa eikä selfie vain nuorten juttu. Selfiekuvissa onnistuminen on tekniikkalaji, johon tarvitaan hyvä kamerapuhelin, muutama näppärä niksi ja hieman opettelua. Tässä 8 vinkkiä, joilla aikuinen selfiekuvaaja onnistuu!
 

Vinkki 1. 

  

Olethan ottanut kaiken irti puhelimen kamerasta? Hyödynnä nämä kameran ominaisuudet

Nauravatko perheen teinit profiilikuvillesi? Ovatko omakuvasi aina tummia ja heilahtaneita? On aika petrata puhelintekniikkaasi! Kamerapuhelimissa on nykyään paljon hyviä ominaisuuksia, joilla helpotat hyvän selfien saamista:

•    Tarkka etukamera eli selfiekamera. 10 megapikselin kamera on jo hyvä, vaikka useissa kamerapuhelimissa on jo megapikseleitä vielä rutkasti enemmän.
•    Kaksois- ja kolmoiskamerat. Mahdollistavat entistä paremman kuvanlaadun.
•    Kuvanvakaaja. Sisäänrakennettu kuvanvakaaja poistaa kätesi tärinän aiheuttamat heilahdukset.
•    Potrettiasetus. Laadukkaat kamerat mahdollistavat sen, että puhelinkuvaan saa järjestelmäkameroista tutun bokeh-efektin: olet itse tarkennettuna, mutta tausta sumea. 
•    Selfiekameran säädettävä salama. Säädettävä salama reagoi ympäröivään valoon, joten saat kirkkaat ja tarkat selfiet hämärämmässäkin valossa.
•    Puhelimen volume-näppäin kameran laukaisimena. Ominaisuus helpottaa käden asentoa, etenkin kun otat selfietä isokokoisella puhelimella.
•    Automaattitarkennus. Tarkentaa automaattisesti haluttuun kohteeseen.
•    Laajakulmaobjektiivi. Enemmän tilaa selfien taustalle.
 
Vinkki 2.  Näkemiin kellertävät kuvat – näin kuvaat hyvässä valossa 
 
Tämän ehkä tiesitkin, mutta kellertävä keinovalo ei imartele ketään. Hämärässä otetut kuvat ovat usein pelkkää pikselimössöä, kun taas auringonpaiste luo kasvoille tummat varjot. 

Selfien ottamiseen paras on pehmeä, tasainen luonnonvalo. Pystytä oma selfie-studiosi ikkunan eteen ja kuvaa myötävaloon.
 
Vinkki 3.     Pyykkitelineet ja kamakasat pois kuvasta – tarkista tausta ensin
 
Kun ryhdyt selfiehommiin, vilkaise, ettei taustalle ole unohtunut tiskivuorta, sohvalla makaavaa puolisoa tai korkeaa esinettä, joka näyttäisi kasvavan kuvassa hassusti korvasta tai päästä.
 
Vinkki 4. Ei enää kaksoisleukakuvia – valitse hyvä kuvakulma ja asento
Ilmestyykö kuviisi usein vahingossa kaksoisleuka? Se on monille tuttu näky, kun aukaisee vahingossa puhelimen etukameran.

Suoraan edestä otettu selfie ei useinkaan ole se imartelevin. Käännä siis päätä aavistus sivulle tai ota kuva hieman yläviistosta. Yläviistosta otettu kuva häivyttää näppärästi kaksoisleukaefektin.
Vinkki 5. Harhaileeko katse? Katso kameraan, älä näyttöön
 
Kun katsot suoraan puhelimen kameraan, saat kuvaan aidon ja intensiivisemmän katseen. Tyylillisesti selfiessä ei ole aina pakko katsoa kameraan. Ota mallia perheen teineistä ja katso hymyillen alaviistoon tai kuvasta ulos.

Vinkki 6. Älä yritä liikaa vaan ole oma itsesi

Jos selfien ottaminen aiheuttaa paineita, on parasta yrittää olla vain oma ihana itsesi. Tavallisella hymyllä pääsee pitkälle. Jos hymy ei tunnu luonnolliselta, pyydä lapset tai puoliso naurattamaan kameran toiselle puolelle.

Vinkki 7. Jaettu selfie, paras selfie!
Kun oma selfie alkaa luonnistua, olet valmis siirtymään seuraavalle tasolle. Se on pariselfie tai ryhmäselfie, jossa nappaat kainaloon puolison, lapset tai kaverit.  
Kun kuvaat ryhmäselfietä, astu itse kuvaan etualalle. Halutessasi voit ottaa avuksi jotain kättä pidempää, kuten selfiekepin tai varrellisen kuvanvakaajan. Näin mukaan mahtuvat kaikki – myös se hieno lomamatkan nähtävyys.

Vinkki 8. Kysy neuvoa ammattilaiselta
Eli tässä tapauksessa perheen teiniltä. Somenatiivit tietävät, miten homma toimii.

Selfieiden kuvankäsittely kuuluu asiaan – kokeile näitä suosittuja appeja


Selfien nopeallakin käsittelyllä saat aikaan ihmeitä. Lisää kuvaan hieman valoa, korosta värejä ja kokeile filttereitä. Kuvankäsittelyn voi hoitaa puhelimen omalla kuvankäsittelyohjelmalla, mutta tarkoitukseen löytyy myös hyviä erikseen ladattavia sovelluksia:

  • Facetune. Yksi kuumimmista selfiesovelluksista. Sovelluksessa voi muun muassa valkaista hampaat, silottaa ryppyjä ja poistaa näppyjä. Villeimmillä efekteillä voi jopa kokeilla vaihtaa hiusten väriä! Kevyellä kuvankäsittelyllä saat kuitenkin luonnollisimman lopputuloksen. Maksullinen.
  • VSCO. Paljon hyviä kuvankäsittelyominaisuuksia ja tunnelmallisia filttereitä. Ilmaisversio sekä maksullinen versio.
  • Adobe Photoshop Lightroom. Monet bloggaajat suosivat tätä sovellusta Instagram-kuvien muokkaamiseen. Ohjelman tietokoneversio on suositumpi ja sen lisenssi maksullinen, mutta mobiilisovellus on ilmainen.

Apuvälineet kuvaamiseen

Ota parempia kuvia apuvälineitä hyödyntäen.