Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä mutkattomaan ulkomaanreissuun

Suuntaatko lomallasi ulkomaille? Näillä vinkeillä voit reissata huoletta, puhelin taskussa, totta kai!

 

1. Tarkista kohdemaan hinnat etukäteen

Jos matkasi suuntautuu EU/ETA-maihin, roaming-palvelut ovat erittäin edullisia tai jopa kokonaan lisämaksuttomia. Puhelut ja tekstiviestit veloitetaan aina kotimaan hinnalla ilman roaming-lisämaksuja. Tiedonsiirron veloitus on liittymätyyppikohtaista:

Kaikissa DNA:n uusissa puhelinliittymissä on EU-datapaketti, jonka osalta tiedonsiirto EU-alueella on ilmaista.

Vanhemmissa liittymissä kohtuullisen käytön osalta veloitetaan erillinen EU-perusmaksu, joka sekin on erittäin edullinen.

Eu-datapaketin ja kohtuullisen käytön kiintiön täytyttyä EU-tiedonsiirrosta veloitetaan EU-lisämaksu. Voimassaolevat hinnat ja laskutuskäytännöt EU/ETA-alueella löydät sivuiltamme.

EU:n ulkopuolella puheluiden, viestien ja tiedonsiirron hinnat eivät ole säänneltyjä, joten hinnat kannattaa tarkistaa etukäteen. Voimassaolevat hinnat kohdemaassa löydät ulkomaan hintahausta.

2. Tutustu eri sovellusten tiedonsiirtomääriin

Tiedonsiirron käyttömääriä ja laskutusta voi olla vaikea hahmottaa. Tässä suuntaa antava esimerkki kuinka paljon voit käyttää nettiä 10 gigatavun (eli 10 000 megatavun) EU-datapaketilla:

  • katsot yhden Netflix elokuvan (1,5 tuntia) HD-laadulla tai 2 elokuvaa (3 tuntia) SD-laadulla (4 Gt) ja
  • vastaanotat 1000 sähköpostia (1 Gt) ja
  • lataat tai lähetät 500 hyvälaatuista valokuvaa (2 Gt) ja
  • selailet nettiä tai Facebookia 10 h (1,5 Gt) ja
  • käytät tunnin Instagramia (1 Gt)

Pikaviestisovellukset eivät kuluta kovinkaan paljon tiedonsiirtoa, mutta videot ja suurien kuvien lähettäminen sähköpostilla käyttää runsaasti dataa. Siksi onkin järkevää hyödyntää WiFi-verkkoja kun soittaa vaikkapa Thaimaasta Skype-puhelun kotiväelleen. Ilmaisia langattomia verkkoja löytyy yleensä hotelleista, ravintoloista ja lentokentiltä.

3. Ota käyttöön WiFi-puhelut

WiFi-puhelulla voit soittaa ja vastaanottaa tavallisia puheluita missä tahansa WiFi-verkossa. Käytännössä ominaisuus laajentaa DNA:n matkapuhelinverkon puheluiden kuuluvuuden kaikkialle missä on WiFi – vaikkapa Singaporeen! Palvelu vaatii toimiakseen WiFi-puheluita tukevan puhelinliittymän ja puhelimen sekä langattoman WiFi-verkon. Kaikkien DNA:n uusien puhelinliittymien netti sisältää WiFi-puhelu -ominaisuuden.

WiFi-puhelut laskutetaan aina kotimaasta soitettuina puheluina, vaikka olisit ulkomailla. Kaukomaillakin voitkin nyt huoletta kertoa kuulumisia puhelimessa pitkän kaavan mukaan ilman huolta roaming-maksuista – DNA:n WiFi-puheluiden kotikenttäetu seuraa sinua kaikkialle!

Katso täältä kuinka saat WiFi-puhelut käyttöösi.

4. Säädä puhelimesi roaming-asetukset kuntoon

Ennen matkaa kannattaa tarkistaa puhelimesi roaming-asetukset kuntoon. Jos haluat estää dataverkkovierailun kokonaan, puhelimessa voi yleensä tehdä dataroamingin eston. Silloin puhelimella ei pääse ulkomailla mobiiliverkon kautta käyttämään tiedonsiirtoa vaativia sovelluksia, esimerkiksi sähköpostia tai karttapalveluja. Myöskään pikaviestisovellukset ja kuva- tai videoviestien lähettäminen tai vastaanotto eivät onnistu. Kun dataroaming on estetty, tiedonsiirto on mahdollista vain WiFi-verkoissa.

Monista älypuhelinmalleista löytyy asetuksissa myös käyttörajavaroitukset, joilla voit helposti säätää puhelimen antamaan ilmoituksen itse määriteltyjen käyttörajojen ylittyessä. Myös puheluiden osalta käyttäjä pystyy itse mittaamaan käyttöaikaa helposti.

5. Opettele käyttämään puhelimen etähallintaa

Varkauden tai katoamisen sattuessa monet älypuhelimet pystyy myös paikantamaan ja lukitsemaan netin kautta laitevalmistajan tarjoaman palvelun avulla. Applen laitteet hyödyntävät iCloudin tarjoamaa Find My iPhone -sovellusta. Android-laitteitasi voit etähallita Googlen tarjoaman Find My Device -palvelun avulla. Tutustu laitteesi etähallintapalveluun jo etukäteen, jotta tarpeen vaatiessa osaat toimia nopeasti.

6. Pidä operaattorin asiakaspalvelun numero aina mukanasi

Kun matkustat, pidä mukanasi operaattorin asiakaspalvelun numero, johon soittamalla saat tarvittaessa suljettua liittymäsi tai muutettua Datarajoitus ulkomailla -lisäpalvelun saldorajaa. Numeron tulee olla tallessa muualla kuin puhelimen kontaktitiedoissa siltä varalta, että puhelimesi varastetaan. Tilapäinen sulku pelastaa myös tilanteissa, joissa et ole varma missä puhelimesi on. DNA:n asiakaspalvelun puhelinnumero on: +358 44 144 044.

Monta asiaa voit hoitaa matkan aikanasi helposti itsepalvelun kautta. Kirjaudut palveluun turvallisesti omalla DNA Tunnuksellasi DNA:n nettisivuilla tai Minun palvelussani. Itsepalvelusta selvität näppärästi esim. PUK-koodin sekä tarkastelet ja maksat laskusi. Muista siis tarkistaa DNA Tunnuksesi ennen matkalla lähtöä.

7. Käytä kussakin maassa suositusoperaattoria

DNA pyrkii ohjaamaan asiakkaansa automaattisesti suositeltuun verkkoon. Roaming-tiedonsiirron osalta itse valitun operaattorin hinnat voivat olla operaattorin suosittamaa verkkoa kalliimmat, joten automaattinen valinta kannattaa myös silloin, kun operaattorin suosittaman verkon löytyminen vie hetkisen.

DNA:lla on roaming-sopimus runsaan 300 operaattorin kanssa lähes 180 maassa eri puolilla maapalloa. Kumppaniverkosto on viime aikoina laajentunut uusiin maihin muun muassa Etelä-Amerikassa ja Afrikassa.

Ennen matkalle lähtöä kannattaa tutustua myös kohdemaan puhelu- ja datansiirtohintoihin.

8. Tarkista soitonsiirron asetukset

Pidäthän mielessä, että jos siirrät ulkomailla puhelusi johonkin toiseen numeroon, kannattaa tarkistaa millaisen soitonsiirron määrittelet. Jos asetat soitonsiirron ”kun en vastaa”-tilanteessa, maksat kääntyvistä puheluista roaming-hinnaston mukaan, sillä puhelu ohjautuu Suomeen ulkomaan kautta. Jos taas käännät kaikki puhelut automaattisesti, roamingmaksua ei tule.

9. Lataa kartat ja sisällöt puhelimeesi jo etukäteen

Tämä vinkki on hyvä muistaa hyvissä ajoin ennen matkaa! Lataa alueen kartat puhelimeesi jo etukäteen, niin et tarvitse tiedonsiirtoyhteyttä karttojen käyttämiseen ulkomailla. Myös matkalukemiset ja leffat on syytä ladata laitteille jo ennen matkaa.

10. Säädä ulkomaan tiedonsiirron saldoraja sopivaksi

Kaikilla DNA:n liittymillä on automaattisesti Datarajoitus ulkomailla -lisäpalvelu, eli EU:n asetuksen mukainen tiedonsiirron käyttökatto, joka varmistaa, ettei laskulle tule yllätyksiä.

Datarajoitus ulkomailla on saldorajapalvelu, joka on tarkoitettu esimerkiksi nettisurffailusta, sähköpostin käytöstä ja tiedostojen lataamisesta johtuvien ulkomaan tiedonsiirtokulujen hallintaan. Palvelu suojaa yllättäviltä laskuilta katkaisemalla tiedonsiirtoyhteyden ulkomailla saldorajan täyttyessä.

Palvelun oletusarvoinen saldoraja on 60 euroa laskutuskaudessa. Halutessaan voit valita itsellesi sopivamman rajan seuraavista saldorajoista: 30 €, 60 €, 100 €, 200 €, 300 €, 400 € ja 500 €.

Ulkomaisessa verkossa olevaan liittymään lähetetään muistutustekstiviesti, kun 80 prosenttia saldorajasta on käytetty. Lisäksi muistutusviesti lähetetään, kun saldoraja on täyttynyt eikä liittymällä voi enää käyttää tiedonsiirtopalveluja ulkomailla.

Datarajoitus ulkomailla -palvelun kytkentä, poisto ja saldorajan muutokset ovat maksuttomia. Palvelusta ei peritä kuukausimaksua. Palvelun kytkentä, poisto ja saldorajan muutokset tehdään DNA:n asiakaspalvelussa puh. +358 44 144 044.

 

Mahtavia lomareissuja kaikille!

Jos olet DNA:n asiakas, on useat edellä mainitut vinkit mahdollista ottaa käyttöön uudella Oma DNA -sovelluksella, jolla hoituu helposti muun muassa omaan liittymään kuuluvan ulkomaan datan määrän tarkistaminen ja asiakaspalvelun nopea kontaktoiminen. Tutustu sovellukseen lisää täällä.

Katso videolta kuinka mobiilidatan poiskytkentä tehdään ja kuinka langattomaan verkkoon liittyminen tapahtuu iOS, Windows- ja Android -puhelimissa.

Avainsanat:

some Minun palveluni matkustaminen Lapsiperheen arkea

Kommentit (4)

Bende
12.06.2019 13:37
Kohta 7, olisi hyvä laittaa linkki suositusoperaattoreihin. Ei nimittäin ole ihan helpoimmasta päästä löytää se luettelo.
raija
30.09.2019 21:30
miksi puhelimeni ei toimi espanjassa
Hyviä vinkkejä
09.12.2019 23:24
EU roaming kumppaneiden osalta löytyy hieno taulukko, josta näkee mikä operaattori tukee 4G roaming palvelua. Olisi kiva saada vastaava taulukko myös muun maailman osalt...
EU roaming kumppaneiden osalta löytyy hieno taulukko, josta näkee mikä operaattori tukee 4G roaming palvelua. Olisi kiva saada vastaava taulukko myös muun maailman osalta. Olen menossa lomalle EU:n ulkopuolelle ja en voi mistään tarkastaa toimiiko kohdemaassa roaming 4G verkossa, vai mennäänkö ihan 2G nopeuksilla.

Näytä kokonaan

Jza
11.11.2021 01:16
Miksi DNA roaming datasiirto on Iso Britanniassa 5 x kalliimpaa, kuin kilpailijoilla Elisalla ja Telialla? Onko tehty huonot sopimukset vai eikö asia kiinnosta tarpeeksi?

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2021 Artikkelien toimitus

Paraneeko yhteys, jos avaa ikkunan? DNA:n asiantuntija arvioi 10 yleistä nettimyyttiä

DNA:n asiantuntija arvioi 10 yleistä nettimyyttiä ja kertoo, ovatko ne totta vai tarua.
11/2021 Artikkelien toimitus

Mikä muuttuu, kun 4G vaihtuu 5G:ksi? Opas liittymän päivittäjälle 

Miksi 5G-liittymä kannattaa hankkia ja mitä 4G:stä 5G:hen siirtyminen käytännössä tarkoittaa?
11/2021 Ville Halonen

4G-verkkoa ei ole unohdettu, se paranee jatkuvasti – 5G on kuin moottoritie, joka nopeuttaa kaikkia

5G-rakentaminen on mobiiliverkon kokonaisvaltaista päivittämistä.
11/2021 Samu Malmelin

DNA:n lokakuun 2021 myydyimmät puhelimet ja älykellot

5G-puhelimet kasvattavat jatkuvasti kysyntäänsä.