Ota ensidigi haltuun

Onko otsallasi tuskan digi? Oman puhelimen saaminen on lapselle iso juttu. Kokosimme avuksesi tutkittua tietoa, muiden vanhempien kokemuksia ja lapselle sopivimmat laitteet, liittymät ja lisäpalvelut. Tutustu!

Tee netistä lapselle turvallisempi paikka

Lasten puhelimen käytölle kannattaa sopia perheessä yhteiset pelisäännöt. Missä voi surffata ja missä ei? Mitä tietoja nettiin kannattaa laittaa ja mitä kannattaa välttää? Pohdittavia juttuja on paljon, mutta helpommalla pääset, kun juttelet netinkäytöstä yhdessä lapsen kanssa. Avuksi voit ottaa käyttöön DNA Turvapaketti -palvelun.

Luo puhelimen netinkäytölle perhesäännöt 

Se on helppoa, kun lapsesi puhelimessa on DNA Turvapaketti. Perhesäännöt on DNA Turvapaketin ominaisuus, jolla voit:

  • Asettaa aikarajat netinkäytölle 
  • Hallita lapsen käyttämiä sovelluksia
  • Estää haitalliset sivustot

Kokeile DNA Turvapakettia 1 kuukausi ilmaiseksi: 1 kk 0 €, jatkossa alk. 4,90 €/kk. Ei määräaikaa. Samalla varmistat, että virustorjunta on kunnossa, halutessasi perheen kaikissa laitteissa.

Tutustu ja tilaa

Poimintoja DNA:n koululaistutkimuksesta

Hieman yli tuhat 5–16-vuotiaiden lasten vanhempaa osallistui tänä vuonna DNA:n vuosittain teettämään koululaistutkimukseen, jossa tutkitaan lasten puhelimen hankintaan ja käyttöön liittyviä ilmiöitä. Nettiin kuluva aika ja turvallisuus mietityttävät:

Netissä vietetty aika

Suurin osa (86 %) vanhemmista kertoo, että lapsen olisi sopiva käyttää puhelinta alle neljä tuntia päivässä. Tästä huolimatta hieman yli kolmannes (35 %) 13–16-vuotiaista lapsista käyttää puhelinta neljä tuntia tai enemmän päivän aikana. Pienempien 5–12-vuotiaiden lasten joukossa puhelinta käytetään yhdestä neljään tuntiin, vaikka suurin osa vanhemmista kokee sopivan käyttöajan olevan alle kaksi tuntia.

Turvallinen puhelimen käyttö

Ikäryhmästä riippumatta vanhemmat nostavat suurimmaksi lapsen puhelimenkäytön huolenaiheeksi lapselle haitalliset sivustot. Lisäksi alakouluikäisten kohdalla puhelimen katoaminen sekä rikkoutuminen koetaan riskeiksi, kun taas yläkouluikäisten lasten kohdalla huolenaiheita herättävät erityisesti lapsen huijaaminen netissä sekä valvomaton netin käyttö.

Tärkeimmät pelisäännöt

Yli puolet vanhemmista sanoi sopivansa lastensa kanssa myös ne paikat ja tilanteet, joissa puhelinta ei käytetä. Tämän lisäksi noin puolet vanhemmista kertoi sopivansa myös sosiaalisen median säännöistä, kuten millaisia päivityksiä ja kuvia itsestään, perheenjäsenistä tai kavereista saa julkaista.

 

* Lähde: DNA:n koululaistutkimus 2021. Tiedonkeruu toteutettiin helmikuussa 2021 ja siihen osallistui kaiken kaikkiaan 1004 ikäryhmässä 5–16-vuotiaiden lasten vanhempaa/huoltajaa. Tutkimuksen toteutti DNA:n kanssa yhteistyössä Nepa Insight Oy.

Lapselle puhelin? 4 tärkeää vinkkiä, joilla vältät sudenkuopat

Lapsen älypuhelin on tärkeä ostos koko perheelle. Lue, miten vältät sudenkuopat!