Ota ensidigi haltuun

Kohta ne koulunkellot soivat ja tuovat mukanaan monta uutta asiaa. Oma puhelin on yksi niistä. Kokosimme avuksesi tutkittua tietoa, muiden vanhempien kokemuksia ja lapselle sopivimmat laitteet, liittymät ja lisäpalvelut. Tutustu! 

Tee netistä lapselle turvallisempi paikka

Lasten puhelimen käytölle kannattaa sopia perheessä yhteiset pelisäännöt. Missä voi surffata ja missä ei? Mitä tietoja nettiin kannattaa laittaa ja mitä kannattaa välttää? Pohdittavia juttuja on paljon, mutta helpommalla pääset, kun juttelet netinkäytöstä yhdessä lapsen kanssa. Avuksi voit ottaa käyttöön DNA Turvapaketti -palvelun.

Luo puhelimen netinkäytölle perhesäännöt 

Se on helppoa, kun lapsesi puhelimessa on DNA Turvapaketti. Perhesäännöt on DNA Turvapaketin ominaisuus, jolla voit:

  • Asettaa aikarajat netinkäytölle 
  • Hallita lapsen käyttämiä sovelluksia
  • Estää haitalliset sivustot

Kokeile DNA Turvapakettia 1 kuukausi ilmaiseksi: 1 kk 0 €, jatkossa alk. 4,90 €/kk. Ei määräaikaa. Samalla varmistat, että virustorjunta on kunnossa, halutessasi perheen kaikissa laitteissa.

Tutustu ja tilaa

Puhelimen käytön turvaaminen ja pelisäännöt

Vanhemmat haluavat kunnioittaa lapsen yksityisyyttä erityisesti vanhempien lasten kohdalla, mutta toisaalta haluavat myös tietää, mitä lapsi julkaisee sosiaalisessa mediassa. Puhelimen käytön hyvinä puolina pidetään digi- ja tiedonhakutaitojen kehittymistä; 13 vuotta täyttäneiden lasten kohdalla vahvasti myös sosiaalisuuden kehittymistä.  

Riskeinä pidetään haitallisia sivustoja sekä puhelimen katoamista 5-12-vuotiaiden lasten joukossa. 13-16-vuotiaiden lasten vanhemmat pelkäävät myös lapsen joutuvan huijatuksi.  

Tärkeimmät lasten puhelimen käyttöön liittyvät pelisäännöt liittyvät laitteen huolenpitoon, puhelimeen vastaamiseen ja tavoitettavuuteen, sekä henkilötietojen yksityisyyteen. Noin puolet vanhemmista sopii myös lastensa kanssa paikat ja tilanteet, joissa puhelinta ei käytetä. 

* Lähde: DNA Koululaistutkimus 2022. Tutkimukseen osallistui kaiken kaikkiaan 1006 ikäryhmässä 5–16-vuotiaiden lasten vanhempaa/huoltajaa. Tiedonkeruu tapahtui helmikuussa 2022 Nepan online-paneelissa.

Virukset ja haittaohjelmat luikertelevat myös lasten maailmaan

Kolmasosa lapsiperheistä kertoo kohdanneensa verkkorikollisuutta. Lue perheenäidin tarina.