WhatsApp-opas ensikertalaisille

WhatsApp on kätevä ja maksuton pikaviestisovellus kaikenikäisille. WhatsAppilla pidät helposti yhteyttä ystäviin, kotoa pois muuttaneisiin lapsiin tai vaikka lapsenlapsiin. Viestien lähettäminen on kätevää, oli sitten kyse tekstistä, kuvasta, äänestä tai vaikka sijainnista. Tämän lisäksi voit myös perustaa viestiryhmiä sekä puhua videopuheluita.

WhatsAppilla meni viime vuuonna kahden miljardin käyttäjän raja rikki. On kuitenkin edelleen monia, joille kyseinen sovellus ei ole vielä tuttu. Jos olet yksi heistä, tässä on opas, joka kertoo miten WhatsApp toimii ja kuinka se otetaan käyttöön.

1. WhatsAppin lataus puhelimeen

Alun alkajaisiksi on sovellus ladattava älypuhelimeen, jossa on voimassaoleva datapaketti. Lataa tästä WhatsApp iOS:lle tai Androidille.

 

2. Käyttöönotto

Ladattuasi ja avattuasi WhatsAppin näppäile sovellukseen puhelinnumerosi. Sovellus vahvistaa puhelinnumeron lähettämällä siihen tekstiviestillä aktivointikoodin. Vahvistusviestin vastaanottaminen ei maksa sinulle mitään.

3. Profiilin luonti

Seuraavaksi voit lisätä profiilikuvan sekä nimen tai nimimerkin, joiden perusteella muut WhatsApp-käyttäjät tunnistavat sinut.

4. Valmis viestittelyyn!

Yhteystiedoista löytyvät kaikki ne puhelimesi yhteystiedot, jotka ovat WhatsApp-käyttäjiä. Jos kukaan yhteystiedoistasi ei ole vielä ottanut WhatsAppia käyttöön, voit lähettää heille kutsun.

 

Tässä vielä 7 esimerkkiä WhatsAppin käyttötavoista:

1. Ryhmäkeskustelut

Ryhmäkeskusteluilla viestittelet helposti perheen yhteisistä asioista koko porukalle yhdellä viestillä. Ryhmäkeskustelun saa luotua näkymästä, jossa näkyy käyttäjän kaikki keskustelut valitsemalla vaihtoehdon "Uusi ryhmä". Tämän jälkeen voi laita yhteystiedoistaan henkilöt, jotka haluaa lisätä ryhmään. Luomisvaiheessa pääsee myös muokkaamaan ryhmälle oman kuvan. Ryhmäkuvan lisääminen on helppoa – sen voi valita puhelimen omista kuvista ja vaihtaa milloin vain halutessaan. Oman ryhmän asetuksia, kuten esimerkiksi kuvaa, voi muokata myös sen luomisen jälkeen napauttamalla ryhmän nimeä, mikä avaa asetukset.

Ryhmän perustaja on ensisijaisesti pääkäyttäjä (admin), joka voi lisätä tai poistaa henkilöitä ryhmistä. Pääkäyttäjä voi halutessaan jakaa oikeuden myös muille käyttäjille, jolloin samat mahdollisuudet tulevat ryhmän muille jäsenille. Jos haluat liittyä WhatsApp-ryhmään, laita siis jollekin sen jäsenistä viestiä, jotta sinut voidaan lisätä ryhmään.

2. Sijainnin jakaminen

Jos sovit ystäväsi kanssa tapaamisen lähipuistossa, voit lähettää suoraan sijaintisi sen sijaan, että yrittäisit kuvailla hänelle lähintä pensaikkoa. Sijaintinsa voi jakaa klikkaamalla keskustelujen tekstikentän vierestä löytyvää symbolia ja valitsemalla sijainnin jaon.

3. Kuvien ja videoiden lähettäminen

Yksittäisten kuvien ja -videoiden jakaminen onnistuu nopeasti viestillä. Kuvia ja videoita voi lähettää keskustelun tekstikentän vierestä löytyvästä kamerasymbolista, joka avaa puhelimen kameran. Kameranäkymästä voit myös avata alareunassa löytyvästä symbolista kuva- ja videokirjastosi, jos haluat lähettää ystävällesi aiemmin ikuistamasi otoksen tai videon. 

4. Ääniviestien lähettäminen

Ääniviestillä saat asiasi sanottua silloinkin, kun aika ei riitä näpyttelyyn. Ääniviestin voi nauhoittaa näppärästi painamalla viestin kirjoituskentän vierestä löytyvää mikrofonisymbolia. Alla olevasta kuvasta näet, mistä WhatsApp-keskustelussa onnistuu ääniviestin nauhoittaminen ja edellä mainittu kuvien sekä videoiden lähettäminen

5. WhatsApp-puhelun soittaminen

WhatsApp-puhelut toimivat myös silloin, kun puhelimessa ei ole kuuluvuutta – kunhan on puhelin on toimivan internetyhteyden kantaman päässä. Äänipuhelun saa soitettua aloittamalla normaalin WhatsApp-keskustelun haluamasi henkilön kanssa, mutta viestin lähettämisen sijaan tulee painaa keskustelun ylälaidasta löytyvää puhelimen luuria kuvaavaa symbolia.

6. Videopuhelut

WhatsAppilla onnistuvat myös videopuhelut. Tämä onnistuu lähes samasta paikasta kuin äänipuhelut eli WhatsApp-keskustelujen ylälaidasta. Videopuhelun aloittaakseen tulee napauttaa luurisymbolin sijaan sen vierestä löytyvää videosymbolia. Alla olevasta kuvasta näkee, mistä löydät symbolit sekä ääni- että videopuhelun soittamiseen WhatsAppilla. Videopuheluita voi myös soittaa yhdessä jopa kahdeksen hengen ryhmän kesken.

Huomioithan, että WhatsAppin video- ja äänipuhelut toimivat internetin välityksellä. Niistä ei siis koidu käyttäjälle lisämaksua, jos käytössä on rajaton nettliittymä. Lisämaksua ei myöskään tulee rajatulla netillä varustetussa liittymässä, kunhan nettiyhteyttä on vielä jäljellä.

7. WhatsAppin yksityisyys

Sovelluksen asetuksista löytyy Tili-valinnan takaa Tietosuoja-osio, jossa voi muokata oman WhatsAppinsa yksityisyysasetuksia. Täältä voit esimerkiksi määrittää, näkyykö paikalla olosi WhatsAppissa julkisesti muille. Osiossa voi myös esimerkiksi määrittää, onko WhatsAppin profiilikuva julkinen.

WhatsAppia käyttäessä kannattaa muuten pitää mielessä samanlaisia ohjenuoria kuin esimerkiksi Facebookin kanssa. Eli mitään henkilökohtaisia tietoja ei tulisi perusteetta jakaa ja tuntemattoman lähettämiä linkkejä ei kannata klikkailla. WhatsApp on siis viestintäkanava samalla tavoin kuin esimerkiksi puhelinkin ja kanavan kautta voi myös törmätä huijareihin: WhatsAppissa pyöri esimerkiksi viime vuonna huijausyritys, jossa pyrittiin kaappamaan käyttäjien tilejä.

 

Hauskoja viestittelyhetkiä! DNA:n puhelinliittymillä surffaat rajattomasti Suomessa ilman datakattoa, joten WhatsAppin videopuhelutkin onnistuvat DNA:n liittymällä huoletta. Jos tarvitset puhelimeesi nopeaa ja rajatonta nettiliittymää esimerkiksi juuri WhatsAppia varten, voit tutustua DNA:n puhelinliittymävaihtoehtoihin täällä. Jos taas kaipaat nopeampia yhteyksiä omaan kotiisi, voit tutustua kodin netin vaihtoehtoihimme täällä.

Voit myös aina olla suoraan yhteydessä myyntipalveluumme.

Avainsanat:

some sovellukset Teknologiaa ja yhteyksiä

Kommentit (19)

Pete
28.08.2019 14:45
Kuinka liitytään WhatsApps ryhmään?
DNA Employee
07.05.2020 14:26
Moikka! Kiitos viestistäsi. Tässä vielä ohjeet: Ryhmän perustaja on ensisijais...
Moikka! Kiitos viestistäsi. Tässä vielä ohjeet: Ryhmän perustaja on ensisijaisesti pääkäyttäjä (admin), joka voi lisätä tai poistaa henkilöitä ryhmistä. Pääkäyttäjä voi halutessaan oikeuden myös muille käyttäjille, jolloin samat mahdollisuudet tulevat ryhmän muille jäsenille. Jos haluat liittyä WhatsApp-ryhmään, laita siis jollekin sen jäsenistä viestiä, jotta sinut voidaan lisätä ryhmään.
Näytä kokonaan
Heppu
07.09.2019 06:02
Voinko poistaa paikalla olo tietoni valitsemiltani henkilöiltä? Miten se tapahtuu?
DNA Employee
07.05.2020 14:27
Hei, kiitos viestistäsi! Sovelluksen asetuksista löytyy Tili-valinnan takaa Tie...
Hei, kiitos viestistäsi! Sovelluksen asetuksista löytyy Tili-valinnan takaa Tietosuoja-osio, jossa voi muokata oman WhatsAppinsa yksityisyysasetuksia. Täältä voit esimerkiksi määrittää, näkyykö paikalla olosi WhatsAppissa julkisesti muille. Osiossa voi myös esimerkiksi määrittää, onko WhatsAppin profiilikuva julkinen.
Näytä kokonaan
huono juttu
10.12.2019 09:55
En anna puhelinnumeroani kellekään yleiseen jakoon. Siis whatsup ei ole hyvä.
OK
17.02.2021 14:36
Ok
keke
12.12.2019 12:02
Timeni ja puhelinnumeroni automaattisesti viestin yhteyteen ilman että niitä tarvitsee erikseen kirjoittaa?
DNA Employee
07.05.2020 14:28
Hei, kiitos viestistäsi! Nimi ja puhelinnumero näkyvät automaattisesti vastaano...
Hei, kiitos viestistäsi! Nimi ja puhelinnumero näkyvät automaattisesti vastaanottajalle viestin lähettämisen jälkeen.
Näytä kokonaan
Kurkotaiei
05.02.2020 00:14
Siis ilmeisesti whatsapp videopuhelu menee netin kautta eli käyttää älypuhelimen usein rajaton yhteys kun palveluntarjoajalla usein on antaa,niin sitä nettipuolella -puo...
Siis ilmeisesti whatsapp videopuhelu menee netin kautta eli käyttää älypuhelimen usein rajaton yhteys kun palveluntarjoajalla usein on antaa,niin sitä nettipuolella -puolta ei kämnykän mobiiliyhteyden videopuhelupuolta???eli ei ilmeisesti ole whatsapp videopuhelu maksullinen videopuhelu kun ei käytä mobiilipuolen yhteyttä??vai siiis mitenkäs dna:lla tämä menee?..joo en ymmärrä miten noita nuneroita köyttääkin??joku voisi mainita asian miten meneekin tuo kiitos,kiiitos että meneekö whatsapp videopuhelusta ylimääräistä maksua rajaton dna yhteydellä??
Näytä kokonaan
Etätuki
10.04.2020 15:15
Whatsapp-puhelu menee netin kautta. Käyttää joko kännykän mobiiliyhteyttä Sim-k...
Whatsapp-puhelu menee netin kautta. Käyttää joko kännykän mobiiliyhteyttä Sim-kortin kautta tai langatonta verkkoa, jos puhelin on yhdistetty siihen (WiFi). Puheluista ei mene erillistä maksua, kun rajaton nettiliittymä. Rajallisessakaan ei mene erillistä maksua, kunhan nettiyhteyttä riittää.
Näytä kokonaan
Femjas
25.04.2020 13:11
Miten lisään luukku spostissani olevan linkin whatsapissa olevalle ryhmälle
marjaleeena
15.05.2020 13:53
Miten saa whatsappista videon lähetettyä facebookiin?
nuukasoittaja
15.05.2020 15:58
onko joku asetus pielessä vai ominaisuus Whatsappissa kun äänipuhelua soittaessa näyttö ei mene pimeäksi niinkuin normaalisti soittaessa? todella hankalaa ja ärsyttävää ...
onko joku asetus pielessä vai ominaisuus Whatsappissa kun äänipuhelua soittaessa näyttö ei mene pimeäksi niinkuin normaalisti soittaessa? todella hankalaa ja ärsyttävää kun poski "näppäilee" puhelinta puhuessa.
Näytä kokonaan
Anne
24.05.2020 17:43
Ääniviestiä kuunnellessa, taustalla kuuluu kokoajan ilmoitusäänen merkkiääni. Ääniviestin puhetta ei kuule ollenkaan. Luulen että minulla on jokin "päällä mutta en t...
Ääniviestiä kuunnellessa, taustalla kuuluu kokoajan ilmoitusäänen merkkiääni. Ääniviestin puhetta ei kuule ollenkaan. Luulen että minulla on jokin "päällä mutta en tiedä mikä ja miten sen saa pois
Näytä kokonaan
Aku
10.09.2020 10:57
Hei! Ystäväni yritti soittaa minulle Whatsappin kautta. Minun puhelimeni ei soi ollenkaan, vaikka äänet toki on päällä. Voiko tämä johtua siitä, että olen tehnyt toiminn...
Hei! Ystäväni yritti soittaa minulle Whatsappin kautta. Minun puhelimeni ei soi ollenkaan, vaikka äänet toki on päällä. Voiko tämä johtua siitä, että olen tehnyt toiminnon ”close all” puhelimessani, joka siis sulkee sovellukset pyörimästä. Teen näin usein. Eikö WhatsApp sovellusta saa sulkea, jotta puhelin voi soida sen kautta? Pitääkö se jättää koko ajan auki? Vai johtuuko tämä jostain muusta?
Näytä kokonaan
Essi
21.10.2020 17:57
Kuinka Whatsapista voi poistaa estetyt numerot-listan näkyvistä?
DNA Employee
08.01.2021 19:52
Et voi ottaa sen näkymistä pois käytöstä.
Ryhmäpuhelut
13.01.2021 18:45
Montako voi tällä hetkellä puhua yht aikaa eli ryhmäpuheluiden os määrä. Ei löydy mistään tietoa??? ennen oli kolme ja koollekutsuja eli neljä linjoilla, onko määrää nos...
Montako voi tällä hetkellä puhua yht aikaa eli ryhmäpuheluiden os määrä. Ei löydy mistään tietoa??? ennen oli kolme ja koollekutsuja eli neljä linjoilla, onko määrää nostettu nyt vuoden 2021 alussa??
Näytä kokonaan
Saara
03.02.2021 17:33
Nyt tarvitaan apua. Unohdamme vaihtaa lapsen uuteen puhelimen whatsappiin uuden numeron. Appiin on jäänyt vanha numero, emmekä huomanneet virhettä kun kaikki toimi moitt...
Nyt tarvitaan apua. Unohdamme vaihtaa lapsen uuteen puhelimen whatsappiin uuden numeron. Appiin on jäänyt vanha numero, emmekä huomanneet virhettä kun kaikki toimi moitteettomasti. Kunnes tänään WhatsApp pyytää vahvistamaan uuden laitteen numeron. Jos laitan uuden numeron, katoavatko pienen käyttäjän viestit tai jäävätkö kentien numeron uudelle käyttäjälle? Huolimaton äiti kiittää avusta ja toivoo, että ymmärsit sekavan viestin.
Näytä kokonaan