Teknologia uudistuu, mutta uudistuvatko sen parissa työskentelevät ihmiset?
Kysymykseen saattaa vastata helposti kyllä, sillä onhan teknologian parissa työskenteleville tarjolla koulutuksia, seminaareja, verkkoartikkeleita ja kaikkea muuta, minkä avulla oppia se, minkä joku toinen on jo oppinut.
Olenkin sitä mieltä, että suurin osa asioista ensin opitaan, sitten sisäistetään – eli käytännössä kopioidaan – ja pienen muokkauksen jälkeen aiheesta julkaistaan kopio ikään kuin uutena ideana.
Teknologian uudet tuulet pohjautuvatkin usein vanhan tiedon kopioon. Uuden ajan teknologia ja sen mahdollisuudet vaativat kuitenkin uudenlaista ajattelua ja toimintatapoja, siksi pelkkä kopiointi ei riitä. Ne vaativat lupaa antaa mahdollisuus erilaisuudelle ja siten rikkaammille ajatuksille.
DNA:n kielellä ilmaistuna: erilaisuus ja rohkeus on uusi pinkki. Rohkaiskaa ihmisiä tuomaan omia ajatuksiaan esille, olivat ne kuinka käsittämättömiä tahansa. Antakaa avoimelle keskustelulle tilaa ja kokoontukaa vaikka viikoittain yhteiseen tilaisuuteen, jossa saa sekä pitääkin lausua julki mitä erikoisempia ja uusia ideoita sekä ajatuksia. Kun asioita punnitaan ja kehitetään avoimesti yhdessä, johtaa se aina vaan parempiin tuloksiin.
Meillä Suomessa, kuten muuallakin maailmassa, on rajaton määrä yhä keksimättömiä innovaatiota. Valjastakaa ne sen sijaan, että kopioitte jo keksittyä. Pelkkä kopiointi jarruttaa niin teknologian kuin ihmisten kehitystä ja kasvua.