Blogit

Synnyttääkö poikkeusaika etäopiskelun ja -työskentelyn sukupolven? – ”Tulee vaikuttamaan työpaikan valintaan”

Työelämä – ja elämä ylipäätään – on nopeammassa murroksessa kuin koskaan. Tilanne muuttui muutamassa kuukaudessa niin totaalisesti, että sitä ei kyennyt kukaan ennustamaan. Äkkiä etätyövälineiden tarve nousi valtavasti ja etäilystä tuli uusi arki. Kykenevätkö työ, työnantajat ja työntekijät muuttumaan maailman mukana riittävän nopeasti, pohtii DNA Kaupan puhelinpalvelukeskusten johtaja Marko Ollikainen blogissaan.

DNA Kaupan puhelinpalvelukeskuksissa kaikki tapahtui vain muutamassa viikossa, ja yli 70 % henkilöistä siirtyi etätöihin toistaiseksi määrittelemättömäksi ajaksi. Uskon kuitenkin, että aito mahdollisuus tehdä etätöitä osoittaa, että työnantajan ja työntekijän välinen luottamus on parhaalla mahdollisella tasolla jo työsuhteen alusta alkaen. Onneksi DNA Kaupan puhelinpalvelukeskuksilla oli jo ennestään kokemusta etätyöstä, joten toimintamallit olivat valmiina, kun etätöihin ryhtyi suurin osa organisaatiota.

Koronatilanteen jälkeen työmarkkinoille tulee opiskelijoita, jotka ovat jo kokeneet vahvasti etäopiskelun haasteet sekä hyödyt ja oppineet toimimaan etäympäristössä. Tämä tulee varmasti vaikuttamaan myös työpaikan valintaan.

Suurin huoli näin mittavassa muutoksessa oli tulos- ja palvelutason turvaaminen. Huoli näyttäisi olleen turha. Työntekijän ja työnantajan välisen luottamuksen ollessa vahva voivat molemmat luottaa siihen, että jokainen tekee parhaansa. Välillä työpäivät saattavat jopa venähtää pitkäksi, kun työvälineet ovat helposti käsillä ja tekeminen kovassa vauhdissa.

Some-kanavat ovat viime aikoina täyttyneet erilaisista etätyötä käsittelevistä valmennuksista ja vaikuttaa siltä, että kiinnostus niihin on erittäin suuri. Viimeisimmässä valmennuksessa, johon itse osallistuin, oli paikalla ajoittain yli 2000 osallistujaa. Etäjohtamisen osalta opittavaa onkin varmasti paljon. Onnekseni olen huomannut, että myös kokemusten jakaminen etäjohtamisen haasteista ja onnistumisista on kasvanut merkittävästi. Nämä keskustelut ovat venyneet joskus hyvin pitkiksi.

Mitä työnantajalta odotetaan tulevaisuudessa?

Mitä sitten tulevaisuuden tekijät odottavat työnantajilta? Varmasti sitä, että varautuminen tämän kaltaisiin tilanteisiin on olemassa ja mahdollisuudet työn jatkamiseen karanteenien voimassa ollessa ovat olemassa. Valitettavasti kaikilla toimialoilla tämä ei ole vielä mahdollista. Tulevat kehitykset tietoliikenneverkkojen, robotiikan ja tekoälyn osalta tulevat onneksi mahdollistamaan entistä enemmän toimialoja etätyön piiriin.

DNA Kaupan puhelinpalvelukeskuksissa mitataan fiilistä jokaisena kvartaalina. Ensimmäisen kvartaalin kysely osui maaliskuun loppuun, kun siirtyminen laajamittaisesti etätyöhön oli alkanut. Kyselyn tuloksia tutkiessa on ilo huomata, että DNA:n mutkaton, rohkea ja nopea tapa toimia saa isoa kiitosta nimenomaisesti laajan etätyön mahdollistamisen jokaiselle organisaation jäsenelle.

Työelämä tulee siis muuttumaan. Koronatilanteen jälkeen työmarkkinoille tulee opiskelijoita, jotka ovat jo kokeneet vahvasti etäopiskelun haasteet sekä hyödyt ja oppineet toimimaan etäympäristössä. Tämä tulee varmasti vaikuttamaan myös työpaikan valintaan. Voiko etätyön mahdollisuus nousta yhdeksi tärkeimmistä kriteereistä työnhaussa? Uskon, että digiloikka otti nyt valtavan harppauksen, ja asiat nähdään uudesta kulmasta myös työnhaun ja työnantajamielikuvan osalta.

En ole kyllä aiemmin kokenut näin merkittävää muutosta ihmisten työskentelyyn ja koko elämään liittyen. Ainakaan vielä ei ole edes nähtävissä, milloin palaaminen uuteen normaaliin voisi olla mahdollista. Pysykää terveinä ja voimia kaikille arkeen ja vapaa-aikaan!

Avainsanat:

Töitä ja oppimista

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen