Blogit

Satuja rohkeudesta

DNA:n ja SOS-Lapsikylän yhteisessä Satuillaan-kampanjassa tunnetut klassikkosadut tuodaan nykypäivään modernisoituina versioina. Kampanjan aikana julkaistaan kahdeksan modernisoitua klassikkosatua äänikirjoina ja teksteinä. Uuden elämän saavat esimerkiksi Ruma ankanpoikanen, Tulitikkutyttö ja Kolme pientä porsasta.

Miksi ihmeessä lähdimme peukaloimaan rakkaita klassikkosatuja? Koska halusimme tuottaa uniikkia sisältöä, joka tuo uuden ulottuvuuden tuttuihin klassikoihin. Sadut antavat mahdollisuuden oivaltaa jotain elämästä ja opettavat rohkeudesta. Rohkeus on sekä DNA:n että SOS-Lapsikylän toiminnan keskeinen arvo.

Satujen päähenkilöt kuusivuotias Nelli ja maaginen Vihreä Kettu vievät lukijan satumaailman

sisälle, tarkkailevat satujen tapahtumia ja myös puuttuvat niihin. Saduissa tuodaan esiin nykypäivänä puhuttavia teemoja, kuten kehopositiivisuutta, kaveruutta, kiusaamisen vastaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Tomeran Nellin ja Vihreän Ketun kautta näihin teemoihin tartutaan tavalla, joka kunnioittaa sadun alkuperäistä henkeä, mutta tuo aiheita lähemmäksi tätä päivää.

Ruman ankanpoikasen sadussa itseäni jäi aina mietityttämään, miksi ”ankanpoikasen” piti muuttua ollakseen hyväksytty. Tähän epäkohtaan olemme tarttuneet ensimmäisessä sadussa, joka julkaistiin 5.8.!

Mielestäni satujen Nelli ja Vihreä Kettu voivat hyvin näyttää esimerkkiä sekä lapsille että aikuisille siitä, että on tärkeää uskaltaa avata suunsa silloin kun on tarvetta. Oman mielipiteen tai näkemyksen julki tuominen, eri mieltä oleminen tai epäasialliseen käytökseen puuttuminen ovat taitoja, joita kaikki voivat harjoitella. Lapsesta saakka meihin voidaan iskostaa sitä ajatusta, että jokaisella on voimaa ja valtaa vaikuttaa asioihin.

Satuja perheiden yhteisiin hetkiin

Nykypäivää kampanjassa on myös satujen formaatti. Kaikki sadut julkaistaan digitaalisessa muodossa sekä äänikirjoina että tekstiversioina. Näin halutaan mahdollistaa, että perheet voivat ottaa sadut osaksi arkeaan juuri heidän tavallaan. Satuja voi kuunnella yhdessä vaikka automatkalla tai lukea ääneen nukkumaan mennessä.

SOS-Lapsikylän asiantuntijat ovat tehneet huomion, että satujen osuus perheiden arjessa on vähentynyt. Samaan aikaan myös lasten lukutaidon on todettu rapautuvan. Suomessa on paljon perheitä, joissa ei ole ääneen lukemisen ja satujen perinnettä. Toivomme, että klassikkosatujen uusi formaatti sekä sisällön että julkaisutavan muodossa rohkaisee tutustumaan satujen maailmaan.

Olen itse vannoutunut perinteisen painetun kirjan ystävä. Luen kirjoja paperisena versiona, en tabletilta tai äänikirjana. Tämän kampanjan myötä täytyy kyllä sanoa, että äänikirjan kuunteleminen on ollut erittäin miellyttävää. Ehkä lievennän kantaani tässä ja kokeilen äänikirjoja myös jatkossa. 

Oli satujen kuuntelemisen väline sitten mikä tahansa, perheen yhteinen aika on tärkeää – se on tämän kampanjan ydinviesti.

Sadut tulevat kuunneltaviksi Spotifyhin, Apple Podcastiin sekä Acastiin aina viikon välein. Satujen teksti- ja ääniversiot julkaistaan kampanjasivulla: www.dna.fi/satuillaan 

Satujen modernisoinnin on tehnyt lastenkirjailija Nora Surojegin. 

Avainsanat:

yhteiskunta hyväntekeväisyys lapset koululaiset yhteisöllisyys nuoret Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

11/2024 Julia Arko

Perheet ovat arjen voimavara – “Sairaan lapsen hoitopalvelu helpottaa perhe- ja työarkea huomattavasti”

11/2024 Heidi Havastila

Siirry Mobiilivarmenteeseen ja pidä pankkitunnuksesi turvassa

9/2024 Artikkelien toimitus

Käytettyjen puhelinten kysyntä on kasvussa, mutta vain murto-osa puhelimista kierrätetään

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden ja sovellusten voima perustuu yllätyksellisyyteen, mielihyvän tunteeseen ja kohdatuksi tulemisen tarpeeseen