Opiskeluun sopivat läppärit – ota huomioon ainakin nämä viisi asiaa

Syksyn myötä monella opiskelijalla on edessä uuden tietokoneen hankinta. Oikeanlaisen koneen ostaminen saattaa olla kuitenkin haastavaa. Listasimme viisi asiaa, jotka tietokoneen hankinnassa olisi hyvä ottaa huomioon.

Käyttötarkoitus

Tietokoneen valinta lähtee liikkeelle sen käyttäjästä. Ensimmäiseksi on syytä miettiä, mihin kaikkeen tietokonetta haluaa käyttää – tuleeko tietokoneella pyöritettyä raskaita ohjelmia vai kevyempiä dokumentteja? Lukiokurssit eivät vaadi tietokoneen suorituskyvyltä paljoa, mutta ylioppilaskirjoituksia varten laitteen tulee toimia DigabiOS- ja Abitti-ohjelmien kanssa. Raskaampia ohjelmia pyöriteltäessä koneelta vaaditaan parempaa suorituskykyä.

”Opiskelukoneessa on hyvä ottaa huomioon ainakin mallin koko, riittävä akunkesto ja riittävän hyvä suorituskyky, jotta työskentely on mahdollisimman vaivatonta. Näiden lisäksi on varmistettava, että kone tukee kaikkia koulun vaatimia järjestelmiä
”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.
 

Yo-tietokoneen tulee olla Abitti/DigabiOS -yhteensopiva

Ylioppilaskirjoitukset tehdään nykyään tietokoneella. Digitaalisia ylioppilaskirjoitustilaisuuksia varten tietokoneelle ladataan erillinen DigabiOS-käyttöjärjestelmä, jossa hallitaan kaikkea toimintaa. Tämän lisäksi koneella käytetään Abittia, joka on Ylioppilastutkintolautakunnan julkaisema digitaalinen koejärjestelmä.

Abitti ja DigabiOS ovat kolmannen osapuolen tuottamia palveluita, joihin saattaa tulla uusia päivityksiä. Mallien yhteensopivuus on testattu valmistajan tai maahantuojan toimesta aina sen hetkisen tilanteen mukaan.

Ylioppilastutkintolautakunta asettaa koneelle lisäksi erinäköisiä vähimmäisvaatimuksia. Abitti/DigabiOS -yhteensopivuuden lisäksi koneessa pitää muun muassa olla vähintään yksi USB- ja Ethernet-liitäntä sekä kuulokeliitäntä ja laitteen näyttökoon tulee olla alle 18 tuumaa. Näet kaikki vähimmäisvaatimukset Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.
 

Laitteen koko

Tietokonetta valitessa on hyvä miettiä sen kanssa liikkumista. Läppäriä hankkiessa kannattaa valita sopivan kokoinen näyttö ja tarpeeksi kevyt malli, sillä kone kulkee päivän mukana paljon laukussa. Esimerkiksi useat alle 14 tuumaiset tietokoneet mahtuvat hyvin reppuun ja saattavat painaa usein vain hieman päälle kilon.

Opiskeluläppärissä kannattaa olla myös hyvä akunkesto, jotta laitteella voi työskennellä näppärästi ilman laturia. Tarpeeksi tehokkaalla akulla pärjää hyvin koko kahdeksan tuntisen opiskelupäivän ilman latausta.


Laite muuhunkin kuin opiskeluun?


Raskaammat ohjelmat, kuten pelit, vaativat koneelta parempaa suorituskykyä, johon vaikuttavat ensisijaisesti laitteen prosessori ja keskusmuisti. Tämän lisäksi laitteessa tulee olla riittävän hyvä näytönohjain, joka vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti tietokone pystyy reagoimaan tapahtuviin komentoihin näytöllä.

DNA:n sivuilla on pelikoneille erillinen kategoria, jossa on listattu erityisesti pelaamiseen soveltuvia malleja. Pelikoneita suosivat usein myös esimerkiksi graafista suunnittelua tai videoiden editointia tekevät, sillä nämä ohjelmat vaativat usein vastaavia ominaisuuksia kuin pelaaminen. 

Hinta

Tietokoneiden hinnoissa saattaa olla pieniä eroavaisuuksia valmistajien välillä, mutta pääsääntöisesti hinta rakentuu aina tuotteen ominaisuuksien pohjalta. Kalliimpi hinta ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että kone olisi hyvä kaikille. Läppärin hintaa miettiessä kannattaa ensin listata kaikki ne ominaisuudet, joita laitteeltaan vaatii. Sopiva hinta on sitten helpompi hahmottaa rajaamalla tuotteita toivomiensa ominaisuuksien perusteella.

Oikeanlainen läppäri voi olla hyvin pidettynä pitkäikäinen, jonka vuoksi sijoitukseen laitettavaa summaa kannattaa miettiä kunnolla. Parhaimmillaan oikein valittu läppäri voi toimia opiskelijalla erinomaisesti esimerkiksi jatko-opiskeluissakin.

 

Onko asia ajankohtainen? Kurkkaa lisää laitevinkkejä DNA:n nettisivuilta tai nettikaupasta.

Avainsanat:

Muita aiheita Töitä ja oppimista

Kommentit (1)

Samuliini
06.12.2020 05:39
Kirjoitit: "Sähköisiä ylioppilaskirjoitustilaisuuksia varten tietokoneelle asennetaan erillinen DigabiOS-käyttöjärjestelmä, jossa hallitaan kaikkea toimintaa." ...
Kirjoitit: "Sähköisiä ylioppilaskirjoitustilaisuuksia varten tietokoneelle asennetaan erillinen DigabiOS-käyttöjärjestelmä, jossa hallitaan kaikkea toimintaa." Tietokoneellehan ei *asenneta* mitään, vaan tietokoneen käynnistyksen yhteydessä USB-tikulta ladataan DigabiOS-käyttöjärjestelmä, jonka käyttö ei siis tee mitään pysyviä muutoksia (esim. ohjelma-asennuksia) omaan tietokoneeseen tai vähennä vapaana olevaa tallennustilaa. Varsinkin jälkimmäinen on ollut huolena niillä, jotka eivät ole ymmärtäneet että mitään ei omalle koneelle asenneta, vaan käytössä on ulkoisesta lähteestä ladattava ajonaikainen käyttöjärjestelmä Abitti-koejärjestelmineen. Lisäksi voisit käyttää YTL:n suosimaa termiä "digitaalinen ylioppilaskirjoitus" (ei sähköinen), joka olisi hyvin linjassa DNA:n mainonnassaan korostaman digi-sanan käytön kanssa. Linkittämässäsi Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeessa: "Koetilanteessa laitteeseen käynnistetään USB3-muistilta Ylioppilastutkintolautakunnan toimittama käyttöjärjestelmä ohjelmistoineen. Koneeseen pysyvästi asennettua käyttöjärjestelmää ei käytetä kokeen aikana, eikä kokelaalla ole mahdollisuutta käyttää koneeseen pysyvästi asennettuja ohjelmia tai tiedostoja." [1] Myös: "Koe suoritetaan kokelaan omalla tietokoneella, johon ei tarvitse tehdä mitään pysyviä muutoksia (esim. ohjelma-asennuksia)" [2] [1] https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/liite_2-ohje_kokelaan_tietokoneesta_2019.pdf [2] https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/digitaalinen-ylioppilastutkinto

Näytä kokonaan

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Tuuli Nummelin

Digimaailma ei kohtele meitä kaikkia reilusti – älä jää digikelkan kyydistä

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.