Blogit

Mitä huomioida sisäverkkoa rakennuttaessa? Vinkkejä pientalorakentajille

Laadukas sisäverkko on edellytys sille, että kodissa voidaan hyödyntää nopeaa nettiä ja hyviä televisioyhteyksiä. Kodin sisäverkon rakentamiseen kannattaa siis panostaa, ja paras aika verkon rakentamiselle on talon rakentamisen tai peruskorjauksen yhteydessä. Tästä artikkelista löydät uuden pientalon rakennuttajalle suunnattua tietoa ja vinkkejä sisäverkkoihin liittyen.


Sisäverkko pähkinänkuoressa – mikä se on?

Sisäverkko on tärkeä osa kodin sisäisiä viestintäverkkoja, joissa välitetään televisio-, laajakaista- ja puhelinpalveluja. Sisäverkko koostuu kiinteistön tai rakennuksen antenniverkosta ja yleiskaapeloinnista, ja siihen kuuluvat myös näihin liittyvät jakamot ja liitäntärasiat.

Sisäverkkoon kuuluva yleiskaapelointijärjestelmä on tietoliikenneverkko, jonka välityksellä voidaan käyttää monipuolisesti erilaisia viestintäpalveluita. Sen liitäntärasioihin yhdistetään muun muassa tietokoneet, tv-päätelaitteet ja langattomat reitittimet. Sisäverkon antennijärjestelmään taas liitetään esimerkiksi tv-vastaanottimet, digiboksit ja kaapelimodeemit.

Sisäverkon rakentamista ohjaavat määräykset

Sisäverkon rakentamista ohjaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräys 65, joka jokaisen verkkoa rakentavan tulee tuntea – ja siitä syystä sisäverkko on hyvä teettää telealan ammattilaisella. 

Sisäverkko kannattaa tehdä huolellisesti määräysten mukaan, sillä käyttämällä standardien mukaisia materiaaleja ja laitteita varmistat, että saat kotiisi nykytekniikan mukaiset tietoliikenne- ja viestintäpalvelut, jotka mahdollistavat myös nopean nettiyhteyden. Kaikkia palveluita ei ole silti pakko ottaa käyttöön, vaan ne voi aktivoida tarpeen mukaan.

Paras aika sisäverkon rakentamiselle on kodin rakentamisen tai peruskorjauksen yhteydessä. Johtoteiden rakentaminen ja kaapeleiden asentaminen on helpompaa ja edullisempaa muun työn ohessa, kun lattia, seinät ja huonekalut eivät ole vielä paikoillaan. 

Sisäverkon rakentaminen omakoti- tai paritaloon ei ole lain mukaan pakollista, mutta se on palveluiden käytön kannalta järkevää ja erittäin suositeltavaa.


Kodin sisäverkosta on oltava määräysten mukaiset paperit

Kun sisäverkko on valmis, tulee verkon asentajan – useimmiten urakoitsijan – tehdä Traficomin määräysten mukaiset mittaukset ja dokumentaatio. Näitä tuloksia tarvitaan verkkojen käytössä ja ylläpidossa, ja ne on luovutettava työn tilaajalle asennusten valmistuttua. Näin ollen sinun tulee saada kotisi sisäverkkojärjestelmien loppupiirustukset sekä tarkastus- ja mittauspöytäkirjat.

Huolehdi siis, että saat aineiston urakoitsijaltasi. Dokumentit kannattaa pyytää heti kahdestakin syystä: Urakoitsijaa koskee kahden vuoden säilytysvelvollisuus, joten useiden vuosien jälkeen dokumentteja ei välttämättä ole enää saatavilla. Lisäksi tulet todennäköisesti tarvitsemaan dokumentteja jo aiemmin, sillä niitä tarvitaan kiinteistön kytkemisessä operaattoriverkkoon.


Sisäverkko vaikuttaa oleellisesti nettiyhteyden laatuun

Kun olet saanut urakoitsijaltasi tarvittavat sisäverkkojen mittaustulokset ja dokumentaation, lähetä dokumentit operaattorillesi ennen kiinteistön liittämistä operaattoriverkkoon. Dokumenttien perusteella todennetaan sisäverkkojen kelpoisuus eli se, ovatko ne määräysten mukaisia.

Sisäverkot ovat osa kiinteistöä, ja niinpä niiden toimintakuntoisuudesta huolehtiminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Puutteellisia sisäverkkoja ei kytketä operaattoriverkkoon ennen niiden korjaamista, koska operaattorilta tilatut palvelut eivät tulisi toimimaan kiinteistössä.

”Jos palvelu, kuten nettiyhteys tai kaapeli-tv, ei toimi, otetaan usein yhteyttä palveluntarjoajaan. Tarkista kuitenkin ensin, että laitteen liitäntäjohto on kunnossa. Jos liitäntäjohto toimii, on vika usein kiinteistön sisäverkossa. Lähes kaikki uudet kiinteistöt yhdistetään operaattoriverkkoon kuitukaapelilla, ja laitteet ovat nykyään hyvin toimintavarmoja. Jos siis haluat toimivan nettiyhteyden, huolehdi ensin, että sisäverkko on kunnossa ja määräysten mukainen”, DNA:lla pääkaupunkiseudun kiinteistöjen kaapelitelevisioverkon ja Ethernet-verkon kytkennöistä vastaava rakennuttaja Pertti Vidgrén vinkkaa.


Liitäntärasiat ovat tärkeä osa sisäverkkosuunnitelmaa

Myös sisäverkon liitäntärasioiden, eli yleiskaapelointi- ja antennijärjestelmän rasioiden sijoittelusta on olemassa ohjeita ja suosituksia, joista voit lukea lisää esimerkiksi pientalorakentajan oppaastamme . Yksinkertaisimmillaan sanottuna kotikaapelointi tulee uudisrakentamisessa suunnitella ja rakentaa siten, että jokaiseen asuinhuoneeseen, myös keittiöön, tulee vähintään yksi kaksiosainen tai kaksi yksiosaista tietoliikennerasiaa sekä antennirasia.

Yleiskaapeloinnin ja antennijärjestelmän suunnitelma sisällytetään aina sähkösuunnitelmaan. Tarvittavien liitäntärasioiden paikat kannattaa miettiä mahdollisimman huolellisesti jo rakennuksen pohjapiirrosta tehdessä, sillä rasioiden sijoittelu ja tiheys vaikuttavat keskeisesti palvelujen käytön helppouteen ja asuinmukavuuteen. Teet siis itsellesi palveluksen, jos pohdit etukäteen, missä kodin kohdassa tarvitset mitäkin laitetta.


Millaisia asioita huomioida liitäntärasioiden sijoittelussa?

”Jos osaat jo rakennusvaiheessa hahmottaa kodin sisustusta, kannattaa liitäntärasioiden paikat tietenkin suunnitella sen mukaan: esimerkiksi olohuoneessa sinne, minne televisio tulee. Liitäntärasioita on hyvä sijoittaa olohuoneessa useammallekin seinälle”, Vidgrén toteaa. 

”Lisäksi nettipistorasia ja antennipistorasia kannattaa sijoittaa vierekkäin, sillä esimerkiksi äly-tv hyödyntää molempia. Antennipistorasiasta saat perinteisen tv-signaalin, kun taas monet älykkäät lisäpalvelut, kuten television, vuokraamon ja tv-sovellukset yhdistävä DNA TV Hubi, taas hyödyntävät kiinteistön nettiä”, Vidgrén valottaa.

Päätelaitteiden vaatima sähkönsyöttö tulee myös ottaa huomioon, joten suunnittele liitäntärasioiden läheisyyteen riittävästi sähköpistorasioita. On hyvä muistaa, että pistorasioita voidaan sijoittaa myös lattiaan, kattoon tai kiinteisiin kalusteisiin. Jos haluat kotiisi langattoman verkon, kannattaa yksi nettipistorasia sijoittaa keskeiselle paikalle WiFi-modeemia ja Mesh WiFi:ä varten.
 

Avainsanat:

valokuitu teknologia nopea verkko Teknologiaa ja tekoälyä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

4/2024 Artikkelien toimitus

Kyllä, sinua voidaan salakatsella läppärisi kamerasta – tarkista nämä 5 yleistä tietoturvaväitettä!

3/2024

Älä menetä rahojasi pankkitunnushuijauksessa – tunnistaudu mobiilivarmenteella

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen