Blogit

Mitä tarkoittaa VoLTE, mesh tai maksiminopeus?  – Termit haltuun

Verkko sekä siihen liitettävät laitteet ja palvelut ovat yhä tärkeämmässä roolissa elämässämme. Sen vuoksi myös niihin liittyvät termit ovat hyvä jokaisen hallita. Tämän vuoksi halusimme helpottaa jokaisen arkea kokoamalla askarruttavia sanoja yhteen artikkeliin. Meille verkko ja siihen liitettävät palvelut ovat intohimo, sillä kehitämme, valvomme ja ylläpidämme niitä osana jokapäiväistä tekemistämme.

Mikä tarkoittaa kiinteä verkko

Se on joko kiinteän kaapeli-, kuitu- tai kupariyhteyden sekä kiinteästi asennettavan Koti 5G -ratkaisun kautta dataa siirtävä verkko. Tunnetuin on kaapeliverkko, joka voi tuoda perinteisten televisiolähetysten lisäksi myös laajakaistayhteyden kotiin. Kupariverkkoa on käytetty pääasiassa lankapuhelinyhteyksien ja vanhan laajakaistatekniikan (xDSL), eli korkeintaan muutaman kymmenen megan yhteyksien ylläpitämiseen. Sitä ei kannata siis sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituratkaisuihin.

Mitä tarkoittaa langattomasti toimiva mobiiliverkko

Se tarkoittaa yhteyttä, joka tuodaan mobiiliverkon (2G, 3G, 4G tai 5G) avulla päätelaitteeseen. Esimerkiksi puhelimet käyttävät mobiiliverkkoa. Sen avulla voidaan myös muodostaa kodin tai esimerkiksi mökin laajakaistayhteys. Mikäli tabletista tai läppäristä löytyy SIM-korttipaikka, liikkuvan laajakaistan liittymä vie laitteen nettiin ilman erillisiä lisälaitteita. SIM-kortin voi laittaa vaihtoehtoisesti myös suoraan mokkulaan, jolloin voit jakaa netin langattomasti usealle eri laitteelle. Tutustu kaikkiin 5G-reitittimiin, sekä 5G- ja 4G-modeemeihin.

 

Mikä on tiedonsiirto- tai maksiminopeus?

Tiedonsiirtonopeus ilmoittaa nopeuden, jolla data liikkuu. Yleisin muoto ilmoittaa nopeus on megabittiä sekunnissa eli Mbit/s tai Mbps. Mega-etuliite tarkoittaa miljoonaa, joten esimerkiksi 100 megabitin laajakaistayhteys siirtää sata miljoonaa bittiä sekunnissa. Käytössä on myös 1 Gbps eli se vastaa 1000 Mbps yhteyttä sekä kbit/s, joka tarkoittaa tuhatta bittiä sekunnissa, eli 1000 kbps yhteys vastaa 1 Mbps nopeutta.

Maksiminopeus ilmoittaa nopeuden, johon liittymällä voi maksimissaan päästä. Mitä korkeampi maksiminopeus on, sitä nopeammin data voi liikkua liittymällä.

Mikä on modeemi tai mokkula?

Modeemin avulla muodostetaan kiinteä verkkoyhteys. Modeemi on yksi kodin tärkeimmistä päätelaitteista, sillä se jakaa signaalinsa avulla verkkoa kodin laitteille. Se tulee asettaa oikein ja päivittää tasaisin väliajoin muiden päätelaitteiden tapaan. Näin varmistetaan toimintavarmempi, nopeampi ja tietoturvallisempi verkko kotiin. Modeemi valitaan aina verkkotekniikan mukaan.

Mokkula tarkoittaa mobiilidataa hyödyntävää laitetta. Se ajaa saman asian kuin modeemi, mutta hyödyntää esimerkiksi 4G- tai 5G-mobiilidataa. 

Mikä on 4G ja 5G?

4G on neljännen sukupolven datayhteys mobiilitekniikassa, yleisin Suomessa käytössä oleva datayhteys. 

5G on viidennen sukupolven datayhteys mobiilitekniikassa, jopa kymmenkertaiset yhteysnopeudet 4G-yhteyksiin nähden ovat mahdollisia. 

Mikä on eSIM tai Multi-SIM? 

eSIM on perinteisen SIM-kortin digitaalinen versio. Sen avulla yhä useammat älylaitteet ovat liitettävissä verkkoon. eSIM-valmius on uusimmissa puhelimissa, tableteissa ja älykelloissa. eSIM hyödyntää perinteisen SIM-kortin tapaan esimerkiksi 4G- tai 5G-yhteyksiä.

Multi-SIM on lisäpalvelu, jonka avulla saa saman puhelinnumeron kahteen SIM-korttiin ja laitteeseen. Esimerkiksi puhelimeen ja tablettiin tai kahteen eri puhelimeen. DNA Multi-SIM -palvelu tuo mobiiliyhteyden myös esimerkiksi älykelloon.

Mitä VoLTE tarkoittaa?

VoLTE (Voice over LTE) -palvelu tarkoittaa laajakaistapuheluita ja -SMS-viestejä 4G-verkossa. Tekniikan avulla puheen ääni on esimerkiksi parempilaatuista.

 

Mitä ethernet, WiFi ja mesh tarkoittavat?

Ethernet on yleisin käytössä oleva lähiverkkotekniikka. Ethernet-tekniikka luo monen kodin kiinteän laajakaistayhteyden. Jos erimerkiksi taloyhtiöön tai pientaloon on vedetty verkkokaapeli ja kohteeseen on esimerkiksi tilattu DNA:n netti, niin modeemin eli reitittimen liittäminen seinässä olevaan ethernet-pistokkeeseen tuo signaalin avulla kodin laitteille netin. 

WiFi-verkko on jo yleisesti käytössä oleva verkkotermi. Se tarkoittaa esimerkiksi kodin langatonta verkkoa, joka voi tulla kotiin joko kiinteän- tai mobiiliverkon avulla. WiFin avulla laitteiden nettiä voi käyttää ilman erillisiä johtoja.

Mesh tarkoittaa langattomaan WiFi-verkkoon liitettävää järjestelmää, joka auttaa tuomaan vahvemman verkon signaalin eri puolille kotia tai muita tiloja. Isoissa tiloissa modeemin signaali ei riitä kattamaan koko tilaa, vaan se tarvitsee avukseen langattoman mesh-järjestelmän. Järjestelmä koostuu useista pienistä tukiasemista, jotka asetellaan eri puolille tilaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että usein yli 85 neliöiset tai monikerroksiset asunnot tarvitsevat useamman verkkoa optimoivan mesh-laajentimen. Näin saadaan huomattavasti kattavampi ja nopeampi netti eri puolille kotia. 

Tiesitkö nämä 5G-termit?

DNA Koti 5G on kiinteästi kodin ulkoseinään asennettuun antenniin perustuva koko kodin kiinteä nettiratkaisu, jossa data liikkuu kodin ulkopuolelle 5G-verkon kautta.

5G-antenni, eli Ulkomokkula sijoitetaan kotisi ulkoseinään tai vaikkapa tolppaan samoin kuin antenni. Kun mokkula on sijoitettu talon ulkopuolelle, se poimii huippunopean 5G- ja 4G-netin suoraan lähimmästä tukiasemasta lähes esteettömästi.

Itsenäinen 5G (SA, standalone) on 5G:n seuraava askel. Kyseessä on 4G-verkosta itsenäisesti toimiva ratkaisu, joka mahdollistaa 5G-tekniikan täysmittaisen hyödyntämisen.

Ei-itsenäinen (NSA, non-standalone) 5G tarkoittaa 5G-verkkoa, joka tukeutuu vielä 4G-verkkoon yhteyden signaloinnissa, vaikka varsinainen datansiirto tehdään suurelta osin 5G-verkossa.

Mitä nämä tietoturvatermit tarkoittavat?

Tietosuoja on jokaisen tärkeä perusoikeus. Se turvaa henkilötietoja käsiteltäessä rekisteröidyn oikeuksien ja vapauksien toteuttamista. Henkilötietojen käsittelyn on aina perustuttava lakiin ja tietosuojan tarkoituksena on osoittaa millä edellytyksillä niitä voidaan käsitellä. DNA ylläpitää tietoturvan ja tietosuojan korkeaa tasoa sekä -kulttuuria kaikessa tiedon käsittelyssä.

Tietoturva on yksi tietosuojan toteuttamisen keino. Sen tarkoitus on suojata tietoaineisto ja tietojärjestelmät. Tietoturva tarkoittaa muun muassa organisatorisia ja teknisiä toimenpiteitä, joilla varmistetaan tiedon luottamuksellisuus ja eheys, järjestelmien käytettävyys sekä rekisteröidyn oikeuksien toteutuminen.

VPN (Virtual Private Network) eli virtuaalinen erillisverkko, joka turvaa tehokkaasti yksityisyyttä. VPN:n avulla muodostetaan suojattu yhteys laitteen ja nettisivujen tai sovelluksien välillä. Sen avulla voi muun muassa estää tarpeettomat ja haitalliset sivustot, suojata yhteys avoimissa WiFi-verkoissa ja piilottaa IP-osoitteen. VP:n ei ole virusturva, vaan se suojaa yksityisyyttä.

Lisätietoa DNA:n tietoturvapalvelusta

Mikä on DNA Hubi -laite ja DNA TV -sovellus?

DNA Hubi on ulkoinen Android TV -laite, joka kiinnitetään televisioon. Se yhdistää esimerkiksi televisiokanavat, suoratoistopalvelut ja tuhannet hyöty- ja viihdeapplikaatiot yhteen paikkaan. DNA TV on sovellus, jonka avulla voi katsoa ja tallentaa lempisarjojasi missä ja milloin vain.

Mitä tarkoittaa AR tai VR? 

AR eli lisätty todellisuus (augmented reality) tarkoittaa digitaalisesti täydennettyä todellisuutta. Käytössä jo monissa mobiilisovelluksissa. Esimerkiksi huonekaluja voi sovittaa paikalleen virtuaalisesti tabletin tai älypuhelimen ruudulla.

VR eli virtuaalinen todellisuus (virtual reality) tarkoittaa yleensä VR-laseilla tai vastaavasti toteutettavaa täysin virtuaalista, kolmiulotteista ympäristöä. Tällaisessa ympäristössä voi yleensä toimia kuin oikeassa maailmassa, ja parhaimmillaan VR mahdollistaa aidon tuntuisen läsnäolon etäpalavereissa, peleissä, elokuvissa tai vaikka tapahtumissa.

Tiesitkö, että...

DNA:n kautta puheluita tehtiin kesä–marraskuussa 2021 keskimäärin yli 160 miljoonaa puhelua kuukaudessa. Myös DNA:n kiinteä laajakaista on valittu yhä useampaan kotiin – DNA nousi 2021 Suomen markkinaykköseksi kiinteän laajakaistan tarjoajana.
 

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Muita aiheita Teknologiaa ja tekoälyä Tietoturvallisia yhteyksiä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

Blogi
2/2024 Mikko Valtonen

Näin lomailet huoletta - 10 vinkkiä huolettomaan ulkomaanreissuun

Blogi
1/2024 Jussi Tolvanen

Älylaitteet opettavat, mutta myös tuovat haasteita oppimiseen

1/2024 Artikkelien toimitus

Näin saat puhelimen kestämään paremmin pakkasta – 5 niksiä

12/2023 Samu Malmelin

Nopea tarkistuslista hyvään tietoturvaan