Miltä tuntuisi olla luokan ainoa, joka ei omista älypuhelinta?

Miltä tuntuisi kuulla koulun toivovan vanhemmilta Wilman aktiivista seuraamista, jos kotona ei olekaan älypuhelinta tai tietokonetta? Tai miltä tuntuisi olla luokan ainoa nuori, joka ei omista älypuhelinta?

Eveliina Hostila

Hopen toiminnanjohtajana 8 vuoden ajan. Eveliinan sydäntä lähellä niin töissä kuin vapaa-ajalla ovat lapset, vapaaehtoistoiminta sekä yhteisöllisyys.
Hope yhdessä ja yhteisesti ry

Vähävaraisten lapsiperheiden tukemiseen keskittyvä yhteisö, joka toimii vapaaehtoisvoimin eri puolilla Suomea. Hopen tavoitteena on tuoda iloa lapsen arkeen ja mahdollistaa harrastaminen yhä useammalla lapselle. Toiminnan perusta on vaate- ja tavaralahjoituksissa.

Älypuhelin on arjen tärkeä apuväline ja keino pysyä kaveriporukan mukana, mutta valitettavasti sen ostaminen on useille perheille taloudellisesti ylivoimaista.

Vähävaraisia lapsiperheitä auttavan Hope ry:n toiminnanjohtajan Eveliina Hostilan mukaan lapsiperheiden köyhyys on kasvussa, ja oman älypuhelimen puuttumista voidaan pitää vakavana arjen ongelmana.

"Älypuhelimesta on tullut perusviestintäväline. Sen puuttuminen vaikeuttaa jokapäiväisten asioiden hoitamista, mikä puolestaan kerryttää lisää vaikeuksia. Ajanvaraukset, pankkiasiat, varhaiskasvatuksen ja koulun viestintä, kaikki mahdolliset palvelu- ja aukioloajat ja paikallisliikenteen aikataulut: mistä ne löytyvät helposti, jos ei omista puhelinta tai tietokonetta?"

Muut pitävät asioiden hoidossa myöhästelyä huolimattomuutena, eikä vähävaraiselle ole helppoa kertoa viipymisten oikeaa syytä.

Koska on oikeus hakea apua?

Eveliinan mukaan suomalaiset ujostelevat hakea apua, varsinkin kun avuntarve tulee yllättäen. Hopen vapaaehtoiset kuulevat toistuvasti asiakkaidensa pohtivan, että onkohan hän nyt riittävän köyhä vai tarvitsisiko joku samaa apua vielä kipeämmin.

"Toivoisin että avun pyytämistä lakattaisiin häpeämästä. Avun pyytäminen omalle perheelle osoittaa vastuuntuntoa ja rakkautta, ja ihan jokaisella on oikeus saada apua aina kun tuntuu pahalta."

Henkilökohtaiset kertomukset köyhyydestä saavat julkisuudessa niin kovan kohtelun, että avunpyytämisen kynnys on kuitenkin todennäköisemmin nousussa kuin laskussa, Eveliina arvioi. Rahan puutteesta kertovia neuvotaan ja kyseenalaistetaan, jopa syyllistetään. Köyhyydestä kertoneelle saatetaan vastata, että kuluttaminen on pahasta ympäristölle. Tai häneltä voidaan kysyä, että miksi olet tehnyt noin paljon lapsia, jos kerran ei ole rahaa elättämiseen. Myös köyhien ulkonäöstä huomautellaan herkästi: voidaan ihmetellä, että on näköjään rahaa meikkiin tai merkkivaatteisiin.

"Tällainen suhtautuminen ei vie köyhän tilannetta eteenpäin mitenkään. Mielestäni ihmisten pitäisi yrittää nähdä asia kertojan eli köyhän itsensä silmin. Miltä maailmasi näyttäisi, jos olisit nuori jonka perheellä ei ole varaa hankkia sinulle älypuhelinta eikä tietokonetta? Miten kaverisuhteiden käy? Miten selität heille, ettet liity samaan Whatsapp-rinkiin? Onko helppoa tehdä läksyjä kirjastossa yhteiskäyttötietokoneella? Jos haluaisit jatkaa lukioon, niin miten siellä sujuu ilman omaa tietokonetta?", Eveliina lataa.

DNA:n älypuhelinlahjoituksilla helpotusta monen perheen arkeen

Hope saa DNA:lta säännöllisesti, useamman kerran vuodessa älypuhelinlahjoituksia. Puhelimet ovat uusia, ja ne toimitetaan DNA:lta suoraan Hopen eri toimipisteisiin. Puhelimia lähetetään jokaiseen toimipaikkaan useita kymmeniä kerrallaan. Lahjoituspuhelinten erät lähtevät DNA:lta Hopelle ennalta sovitussa aikataulussa, joten Hopen vapaaehtoiset voivat päättää niiden jakamisesta asiakasperheilleen jo etukäteen.

"DNA:n lahjoittamilla älypuhelimilla on valtava merkitys monessa perheessä. Meidän, joilla on oma puhelin taskussa, voi olla vaikea huomata kuinka paljon se mahdollistaa."

Avainsanat:

digitalisaatio yhteiskunta hyväntekeväisyys lapset puhelimet koululaiset nuoret Vastuullisuutta ja huolenpitoa

Kommentit (13)

Pinke
01.11.2019 13:37
Suurkiitos Dna:lle!!Tosi hienoa,että ovat ottaneet asian omakseen! Pinke
*minni*
01.11.2019 13:44
Respect
Äitee
01.11.2019 16:55
Mitäpäs jos möisivätkin halvempia puhelimia?
Minä
01.11.2019 19:04
Todella hienoa toimintaa,nostan hattua lahjoituksille
vaari
01.11.2019 19:58
Tuhotkaa älypuhelimet ja tuokaa toimivat puhelimet takaisin!:)
batman
02.11.2019 08:17
No ei todellakaan ole varaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Nönö
02.11.2019 10:39
Luokan ainoa, joka ei sairastu syöpään. Halloo DNA kuinka te kehtaatte manipuloida vanhempia näin hankkimaan lapsilleen syöpää aiheuttavia laitteita. Odotan todellakin s...
Luokan ainoa, joka ei sairastu syöpään. Halloo DNA kuinka te kehtaatte manipuloida vanhempia näin hankkimaan lapsilleen syöpää aiheuttavia laitteita. Odotan todellakin sitä päivää, kun te siellä DNA:lla vihdoinkin joudutte vastuuseen asiasta.

Näytä kokonaan

Että niin
03.11.2019 00:45
Todistappa mulle miten puhelimet aiheuttavat syöpää, kiitos.
Muna
07.11.2019 00:06
Veikkaan, että kaikki langaton aiheuttaa syöpää. Ilman langattomia vehkeitä ei vaan tule nykyään toimeen. Pitää yrittää muilla keinoin pitää karsinogeenit alhaalla.
DNA: n asiakas
12.12.2019 21:10
Lapsille ja vanhuksille kännyköitä pitää antaa lahjaksi🤗jos ei ole vara ostaa❤maailma digitalisoituu😍
Syrjinnän kokenut
16.12.2019 14:21
Toivottavasti DNA lahjoittaa puhelimien mukana myös liittymät, varattomissa talouksissa ei ole rahaa maksaa kuukausittain kaikille perheenjäsenille nettiliittymiä ja il...
Toivottavasti DNA lahjoittaa puhelimien mukana myös liittymät, varattomissa talouksissa ei ole rahaa maksaa kuukausittain kaikille perheenjäsenille nettiliittymiä ja ilman niitä älypuhelimilla ei ole funktiota

Näytä kokonaan

nuori
25.01.2020 17:16
Onlen 18v minulla ei ole ollut ns. älypuhelinta, koska en ole sellaista halunnut. Minulla oli 8.5vuottta nokia 5230 ja nyt on näppylävehjes, kun tuosta Nokiasta lakkasi ...
Onlen 18v minulla ei ole ollut ns. älypuhelinta, koska en ole sellaista halunnut. Minulla oli 8.5vuottta nokia 5230 ja nyt on näppylävehjes, kun tuosta Nokiasta lakkasi näyttä toimimasta.

Näytä kokonaan

Ohhoijjaa
26.10.2020 23:36
Kyllä on perseaukista porukkaa jos ei pysty ostamaan puhelinta. Lapsiperheethän ne sossusta ja kelasta rahaa saavat. Yksin asuvat ja eläkeläiset ne tiukimmilla on.

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

5/2022 Artikkelien toimitus

Elämä on sitä mihin aikamme käytämme

5/2022 Samu Malmelin

Näin saat netin toimimaan myös mökillä

Mökkeillessäkin on kiva nauttia toimintavarmasta nettiyhteydestä
5/2022 Helena Vartiainen

Tutut turvallisuusohjeet tehoavat uusiinkin pöpöihin 

Outojen linkkien avaamatta jättäminen ja sovellusten lataaminen vain virallisista sovelluskaupoista ovat monelle tuttuja turvallisuusohjeita. Niiden noudattaminen säästää monilta harmeilta.
4/2022 Samu Malmelin

DNA tutki: Vinkit lapsen puhelimenkäytön yleisimpiin huolenaiheisiin

Kokosimme vastauksia niistä lapsen puhelimenkäyttöön liittyvistä asioista, jotka askarruttivat eniten koululaistutkimukseen osallistuvia vanhempia.