Blogit

Millaiset kuulokkeet pelaaja tarvitsee?

Pelaaminen on monien aistien ja tuntemusten yhdistelmä. Vaikka pelien visuaalisuutta korostetaankin, myös äänimaailma on tärkeä osa kokemusta. Tätä varten onkin tärkeää valita oikeanlaiset äänentoistolaitteet.

Kuulokkeet kunniaan

Pelaajat suosivat lähestulkoon täysin kuulokkeita, ja kaiuttimia käytetään kilpapelaamisessa hyvin vähän. Tämä johtuu siitä, että äänen suunnan paikantaminen on miltei elintärkeää etenkin First Person Shooter -moninpeleissä kuten Counter-Strike: Global Offensivessa. Kaiuttimista tulevan äänen avulla on vaikeampi päätellä, miltä suunnalta lähestyvät askeleet tarkkaan ottaen tulevat.

Kaikkein yksinkertaisimmillaan pelaamiseen voi käyttää tavallisia nappikuulokkeita. Näitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu pelaamista varten, joten äänenlaatu voi jäädä heikommaksi. Useimmat nappikuulokkeet lähettävät ääntä ainoastaan kahdesta suunnasta: joko oikeasta tai vasemmasta kuulokkeesta. Esiin voi nousta myös käytännön ongelmia, kuten esimerkiksi riittävän johdon pituus. Langattomissa nappikuulokkeissa voi olla myös lyhyt akun kesto.

Hyvä headset

Pelaajan kannattaa harkita niin sanottuja headsettejä. Nämä jykevät kuulokkeet on suunniteltu nimenomaan pelaajaa varten ja sisältävät jo perustasollaan monia pelaamisessa oleellisia ominaisuuksia. Näihin kuuluvat esimerkiksi korvia ympäröivät pehmeät äänieristeet, fyysinen äänenvoimakkuuden säädin sekä mikrofoni. Näistä jälkimmäisin on käytännössä lähes elintärkeä, jos haluaa pelata joukkuepelejä.

Vaikka oma äänikokemus ei tuntuisikaan tärkeältä, kannattaa headsettiin panostaa myös siitäkin syystä, että pelitovereille välitettävä ääni olisi mahdollisimman korkealaatuista ja helposti ymmärrettävää.

Surround-ääni ja käyttömukavuus

Muita valinnaisia, mutta harkinnanarvoisia kuulokeominaisuuksia ovat surround-ääni sekä ergonomisuus ja käyttömukavuus, kuten niiden paino ja rakenteiden vahvuus.

Surround-ääni lähettää ääntä kuulokkeista ”kolmiulotteisesti”, eli pelissä kykenee vain äänen perusteella päättelemään, kuuluuko vastustajan aiheuttama melu vaikkapa ylätakaa tai ylävasemmalta. Parempi surround-laatu voikin antaa etulyöntiaseman tiukoissa tilanteissa. Nykyään valittavana on joko 5.1. surround tai kehittyneempi 7.1. surround.

Hyvin istuvat kuulokkeet ovat edellytys pitkille pelisessioille. Jos kuulokkeet esimerkiksi painavat liikaa tai niiden pehmusteet hiertävät, huonontavat ne merkittävällä tavalla pelikokemusta. Käyttömukavuus on tärkeä ominaisuus, johon ahkerien pelaajien kannattaa kiinnittää huomiota oikeanlaisia pelikuulokkeita valitessaan.

Langallinen vs. Langaton

Näiden lisäksi kannattaa miettiä, haluaako langallisen vai langattomat kuulokkeet. Langattomuus tarjoaa mahdollisuuden liikkua vapaasti, jopa ympäri huonetta tai taloa, mutta langattomuus näkyy usein myös hinnassa. Vaikka langattomat kuulokkeet vaativatkin lataamista, niitä voi käyttää myös latauksen aikana joko kytkemällä ne tietokoneeseen tai vaihtamalla tyhjän akun tilalle täysinäisen.

Tyyli

Monelle kuulokkeet ovat myös tyylikysymys, ja niiden näyttävyyteen halutaan panostaa. Parhaimmillaan kuulokkeita voikin tuunata erilaisilla valoefekteillä. Hinnaltaan hyvät pelikuulokkeet vaihtelevat noin 50 eurosta aina yli 200 euroon. Tunnettuihin ja arvostettuihin pelikuulokkeiden valmistajiin kuuluvat muun muassa SteelSeries, HyperX, Corsair, Razer, Turtle Beach ja Logitech.

Laadukkaita pelikuulokkeita löydät kätevästi DNA:n verkkokaupasta. Mikäli pitkäkestoisella akulla varustetut langattomat pelikuulokkeet kiinnostavat, SteelSeries Arctis 7 -kuulokkeet ovat oiva valinta. 7.1-kanavaisen DTS-tilaäänen lisäksi kuulokkeet on varustettu äärimmäisen laadukkaalla mikrofonilla.

 

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Pelaajat.comin kanssa.

Avainsanat:

Viihdettä ja penkkiurheilua

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta