Blogit

Lomalle lomps – ja hups? 5 vinkkiä tietoturvalliseen kesään

Kun takapenkki on varustettu tableteilla tai kesä pakattu täyteen tekemistä, tietoturva ei ole ihan ensimmäisenä mielessä. Tässä muutama vinkki huolettomaan kesään netin ja laitteiden kanssa.

Vinkki 1: Kesä ja retket! Käytä suojattua nettiyhteyttä julkisissa verkoissa: kahviloissa, junassa ja lentokentillä

Moni hyödyntää avoimia WiFi-verkkoja kahviloissa ja julkisissa tiloissa, kuten kirjastoissa tai kaupungilla. Avoimen verkon käyttäminen houkuttaa myös matkustaessa: lentokentällä jatkolentoa odotellessa, videopuhelua soittaessa ja hotellissa sähköpostia lukiessa.

Avoimella verkolla tarkoitetaan langatonta verkkoa, jossa ei joko ole salasanaa tai jonka salasana on julkinen eli se lukee vaikkapa kahvilan seinässä. Kun kaikilla on vapaa pääsy verkkoon, joskus sekaan saattaa eksyä myös nettirikollinen.

Jos laitteessasi ei ole erillistä suojausta ja liityt avoimeen verkkoon, ikään kuin avaat laitteesi muille verkon käyttäjille. Tällöin avoimen verkon ylläpitäjä tai tunkeutuja voi halutessaan seurata, mitä puuhaat netissä ja millaisia tiedostoja jaat. Pahimmassa tapauksessa käyttäjätunnuksesi, salasanasi tai luottokorttitietosi voivat päätyä vääriin käsiin.

Suojaa nettiyhteytesi näin:

Voit käyttää nettiä laitteellasi turvallisesti ja yksityisesti, kun muodostat yhteyden verkkoon omalla suojatulla VPN-palvelulla (Virtual Private Network). DNA Digiturvan VPN-ominaisuus piilottaa IP-osoitteesi käyttämiltäsi palveluilta eli voit salata yhteytesi netissä kokonaan ja suojata samalla niin maksukortin tiedot, tunnukset kuin muutkin tietosi. VPN-yhteyttä käyttämällä estät myös kolmansien osapuolten seurantasivustot ja muut haitalliset sivustot.

Vinkki 2: Ulkomailla luottokortti on turvallisin maksuväline

Ulkomailla reissatessa luottokortilla maksaminen on yleensä nopeaa, kätevää ja turvallista, kun mukaan ei tarvitse ottaa suuria summia käteistä. Maksukortin tietojen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen ja seurata aktiivisesti kortin maksutapahtumia. Jos havaitset jotain kummallista tai epäilet, että korttisi tiedot on kopioitu, ole välittömästi yhteydessä pankkiisi.

Suojaa luottokorttisi tiedot, kun asioit verkossa

Jos olet käyttänyt korttia epäluotettavassa paikassa tai asioinut huonosti suojatulla verkkosivustolla, on mahdollista, että tietosi päätyvät hakkerien tai identiteettivarkaiden käsiin.

DNA Digiturva suojaa myös kiristysohjelmilta ja sisältää myös pankkitoimintojen suojauksen, jolla varmistat, että verkkopankkiin muodostamasi yhteys on turvallinen – maksat laskusi sitten kotimaassa tai ulkomailla. Palvelu myös hälyttää heti, jos maksukorttisi tietoja on nähty tietovuodoissa – ja antaa ohjeet identiteettivarkauksien välttämiseksi. Lue lisää verkkoidentiteetin ja maksutietojesi suojaamisesta DNA Digiturvan sivuilta.

Vinkki 3: Sadepäivinä saa olla puhelimella, kun pelisäännöt on sovittu

Lasten loma vaatii välillä niitäkin hetkiä, kun mitään sen ihmeempää ei tapahdu. Ja silloinkin usein tapahtuu – puhelin kädessä tai tabletin ruudulla. Silti välillä on hyvä laittaa laitteet kokonaan sivuun ja tehdä jotain ihan muuta, antaa aikaa myös levolle ja laiskottelulle, ulkoilulle ja lukemiselle, leikille ja pikkupuuhille.

Sopikaa ruutuajasta yhdessä – DNA Digiturva valvoo sitä puolestasi

DNA Digiturva -palvelulla voit asettaa aikarajoituksia netinkäytölle, hallita lapsen käyttämiä sovelluksia ja estää lapselle sopimattomat sisällöt ja sovellukset.

Voit esimerkiksi katkaista nettiyhteyden ja tietyt sovellukset arkisin iltakahdeksan jälkeen ja viikonloppuisin halutessasi vähän myöhemmin. Perhesäännöt-työkalulla voit myös estää Android-laitteilla uusien sovellusten käyttöönoton ennen kuin niistä on juteltu vanhemman kanssa.

Perhesääntöjen toiminnallisuudet vaihtelevat jonkin verran laitteen käyttöjärjestelmästä riippuen. Android- ja Windows-laitteissa palvelun kaikki ominaisuudet ovat käytössä, Mac-tietokoneilla ja iOS-laitteissa pienin rajoituksin.

Vinkki 4: Salasanoja ei tarvitse lomalla muistaa, kunhan ne ovat turvassa

Lomalla työ- tai opiskeluläppärin tunnuksia ei tarvitse muistella, mutta eivät ne kirjautumiset siihen lopu – käyttämäsi laitteet vain vaihtuvat. Kun tietokone on lomalla, puhelin ja tabletti ovat monessa perheessä entistäkin kovemmassa käytössä.

Käytä aina uniikkeja, vahvoja salasanoja

DNA Digiturvan kätevän salasanojen hallintaohjelman avulla saat salasanat talteen ja ulottuvillesi aina, kun niitä tarvitset. Palvelu generoi jokaiselle käyttämällesi sivustolle omat, uniikit salasanat – ja täyttää ne kirjautuessasi automaattisesti. Salasanojen hallintaohjelman avulla kirjaudut käyttämiisi verkkopalveluihin niin läppärillä, tabletilla kuin puhelimellakin – eikä salasanoja tarvitse itse muistaa.

Vinkki 5: Virukset leviävät myös kesällä – suojaa laitteesi haittaohjelmilta

Vaikka kuinka välttelisit epäilyttäviä verkkosivuja, et ole turvassa viruksilta tai tietojenkalasteluyrityksiltä, jos laitteeseesi ei ole asennettu kattavaa tietoturvapalvelua. Virukset voivat tulla verkkosivujen lisäksi puhelimeen ja tablettiin myös sovellusten mukana ja pahimmassa tapauksessa tekevät laitteen toimintakelvottomaksi. Aidoilta vaikuttavat huijjaussivustot voivat yrittää viedä henkilö- tai maksutietosi.

Verkkosivuja tai -palveluita on nykyään hankala tunnistaa ulkonäön perusteella, sillä monet niistä näyttävät aidoilta ja alkuperäisiltä, ammattimaisesti toteutetuilta palveluilta. Niinpä esimerkiksi shoppailu tutun näköisessä verkkokaupassa voi huonolla tuurilla tuoda mukanaan viruksen tai tietosi voivat päätyä huijarin käsiin, jos yhteyttäsi ei ole suojattu.

Suojaudu viruksilta ja verkkorikollisilta näin:

Helpoin ja varmin tapa suojautua niin viruksilta kuin väärinkäytöksiltäkin on käyttää tietoturvapalvelua, joka suojaa kerralla niin laitteet kuin nettiyhteydenkin. Palvelu estää pääsyn haitallisille verkkosivuille sekä haittaohjelmien ja virusten pääsyn laitteeseesi.

Tutustu kattavaan DNA Digiturvaan ja suojaa sillä koko perheen laitteet!

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Muita aiheita Tietoturvallisia yhteyksiä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2024 Artikkelien toimitus

DNA:n laitetilan uusi jäähdytysratkaisu tuottaa lämpöenergiaa jopa 500 kerrostaloasunnon tarpeisiin

9/2024 Artikkelien toimitus

Eeva Kolu vinkkaa, miten omaa älylaiteaikaa voi helposti karsia

9/2024 Artikkelien toimitus

Älylaitteiden käytön rajoittaminen on taito, jota lapsi ja vanhemmat voivat opetella yhdessä

9/2024 Heidi Havastila

Verkkorikollinen lähestyy nyt ensisijaisesti ihmistä, ei laitetta – ihminen voi kuitenkin olla myös tietoturvan vahvin lenkki