Lapsesi hylkäävät Facebookin – kolme syytä

Teini-ikäiset lapsesi ovat hylkäämässä Facebookia, ja taaperosi ei tule edes sitä ikinä aktiivisesti käyttämään. Nuoriso lukee sitä yhä harvemmin ja postaa yhä harvemmin.

Tässä kolme syytä, miksi tämä on tapahtumassa.

Ensinnäkin, Facebook on ihan hyvä kaikessa. Kuvapostauksissa, pikaviestimisessä, ryhmissä, ja niin edelleen. Josta loogisesti seuraa se, että se ei ole erityisen loistava oikein missään noista. Visuaalista ilmaisua himoava nuoriso ryntää Instagramiin ja Snapchattiin. Pikaviestinnässä ja ryhmäkeskusteluissa Whatsapp tuntuu luonnollisemmalta.

Kukaan ei mene ravintolaankaan saadakseen vain “ihan hyvää”.

Toiseksi, Fabon julkisuusaspekti on houkutteleva kuin keltainen lumihanki. Kun kaikilla on friendseissään äidit, työkaverit ja kummit, kuka kehtaa postata mitään etäisestikään raflaavaa? Facebookin aikajana on pikkuhiljaa muuttunut mummun vanhanajan siloitelluksi valokuva-albumiksi, jossa on pelkkiä teennäisiä hymykuvia. Joita äippä peukuttaa.

On vaikea näyttää kovin coolilta, jos hengailee äitin ja iskän kanssa.

Kolmanneksi: Nyt varttuva sukupolvi on sisäistänyt hyvää tarkoittavan varoituksen, että minkä nettiin laittaa on mahdollisesti ikuista. Vuosikaudet kaiken kertomasi muistava Facebook todella on epämiellyttävä ajatus.

Kukaan ei tykkää tutusta, joka muistaa kaiken kertomasi, ja saattaa muistuttaa siitä juuri sopimattomimmalla mahdollisella hetkellä.

Facebookin kannalta nuo yllämainitut seikat eivät tietenkään ole kuolemanvakavia - teinit ovat siirtyneet muihin Facebookin omistamiin alustoihin, Instagramiin ja WhatsAppiin. Sekä SnapChattiin, jonka tuomaan kilpailuun Facebook on vastannut kopioimalla sen ominaisuuksia omille alustoilleen into piukeana.

Vanhempien on ehkä hyvä muistaa, ettei Facebook kerro oikeaa tarinaa nuoren elämästä. Se on nykyään pelkästään kiillotettu, julkisuuskelpoinen ja kädenlämpöinen “Soveltuu kaikenikäisille” -esittelyversio.

Avainsanat:

lapset some uusi työ nuoret Teknologiaa ja tekoälyä

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2023 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen virustorjuntaohjelma  

Miksi maksaa virustorjuntaohjelmasta, kun niitä on maksuttomiakin?
9/2023 Ilkka Tuominen

Asiantuntija varoittaa: Huijaaminen on teollistunut

8/2023 Artikkelien toimitus

Identiteettivaras iskee yllättäen – ovatko tietosi turvassa? 

Identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet huimaa vauhtia, eikä vahinko katso kelloa tai ihmistä.
8/2023 Artikkelien toimitus

Mikä somessa koukuttaa? Lumovoima perustuu ihmisen sosiaalisiin tarpeisiin, joita palvelut tyydyttävät

Oletko pysähtynyt pohtimaan omaa somekäyttöäsi?