Jouluaatto ei ole paras päivä kaikille 

Joulupyhien jälkeen luokassa käydään riemuisaa keskustelua siitä, mitä kukin on saanut joululahjaksi. Joku esittelee uutta älypuhelintaan, toinen tablettiaan ja kolmas uusia kuulokkeitaan. Iloisen puheensorinan joukossa saattaa usein olla myös lapsi, jonka on jouluaattona pitänyt olla vain kiitollinen.  

Kuvittele itsesi hetkeksi tämän lapsen saappaisiin – koet, että sinulla on salaisuus, jota et halua muiden lasten tietävän, sillä vaikka sinun ei pitäisi, koet silti häpeäväsi tilannetta. Vihdoin kellot soivat ja tämä piinaava koulupäivä päättyy. Astuessasi ulos koulun pihaan kuulet, kuinka luokkalaisesi huikkaavat toisilleen sopivansa treffit iltapäiväksi myöhemmin WhatsAppissa. Haluaisit kovasti päästä mukaan tähän porukkaan, mutta olet luokan ainoa lapsi, jolla ei ole älypuhelinta. 

Aikaisemman kuvitelman lapsi ei ole pelkkää tarinaa – lapsiperheiden köyhyys Suomessa on kasvussa, mikä johtaa usein samalla myös digitaaliseen epätasa-arvoisuuteen. Digitasa-arvo on yhteiskuntamme perustavalähtöisiä edellytyksiä, jossa jokaisella tulisi olla sekä mahdollisuus että riittävät tiedot ja taidot käyttää digipalveluita. Esimerkiksi oman älypuhelimen puuttumista voidaan pitää vakavana arjen ongelmana, joka saattaa tässä lapsen tapauksessa johtaa jopa koulukiusaamiseen tai lapsen syrjäytymiseen, kun hän jää sosiaalisten verkkojen ja digitaitojen ulkopuolelle.  

Älypuhelin on siis myös lapselle arjen tärkeä apuväline ja keino pysyä kaveriporukan mukana, mutta valitettavasti sen ostaminen on useille perheille taloudellisesti mahdotonta. Jokainen voi kuitenkin itse miettiä, kuinka hyvin pärjäisi viikon ilman älypuhelinta. Ajanvaraukset, pankkiasiat, koulujen viestintä, kaikki mahdolliset palvelu- ja aukioloajat ja paikallisliikenteen aikataulut: mistä ne löytyvät helposti, jos ei omista puhelinta tai tietokonetta? Älypuhelimen puuttuminen vaikeuttaa jokapäiväisten asioiden hoitamista, mikä puolestaan kerryttää lisää vaikeuksia. 

Digitaalisen yhdenvertaisuuden tukeminen on DNA:lle tärkeää 

Puhe- ja datayhteyksistä on tullut ihmisille ja yhteiskunnalle välttämättömiä: ilman toimivia yhteyksiä on vaikea pärjätä. Tietoliikennetoimialan tuotteet ja palvelut voivat kuitenkin tuntua monimutkaisilta. Lisäksi kaikilla suomalaisilla ei ole tarvittavia laitteita tai osaamista digitaalisessa yhteiskunnassa pärjäämiseksi. Siksi DNA haluaa omalta osaltaan edistää digitaalisen yhdenvertaisuuden toteutumista Suomessa. Teemme yhteistyötä ympäri vuoden Hope ry:n, Suojellaan Lapsia ry:n, HelsinkiMission, SOS Lapsikylän sekä uutena kumppanuutena Plan International Suomen kanssa. Kaikki nämä kumppanuudet edistävät yhteiskuntamme digitaalista yhdenvertaisuutta.​ Lue lisää kumppanuuksistamme täältä

Tehdään yhdessä hyvää – tuo vanha laitteesi kierrätykseen 

Haluamme omalta osaltamme edistää digitaalisen yhdenvertaisuuden toteutumista Suomessa lahjoittamalla myös joulun alla laitteita niitä tarvitseville, jotta joulu olisi paras mahdollisimman monelle.​ Lahjoitamme jokaisesta 30.11.–15.12.2021 välisenä aikana DNA Kauppaan tuodusta vanhasta puhelimesta viisi euroa Hope ry:n uusiin puhelinhankintoihin apua tarvitseville lapsiperheille.  

 ”Nämä laitteet ovat asiakasperheissämme todella tärkeitä. Saamme vanhemmilta liikuttavia palautteita siitä, kuinka isokin koululainen riemuitsee kuin pieni lapsi saatuaan oman puhelimen. Moni meistä, joilla on aina ollut taskussa puhelin, ei pysty kuvittelemaan kuinka tärkeä tämä voi olla nuorelle,” kertoo Hopen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila  

Hopelle tehtyjen lahjoitusten lisäksi vanhasta laitteesta on mahdollista saada myös itse vaihtohyvitystä uuteen laitteeseen päivittäessä. Tiesitkö myös, että puhelimien komponenteista on tällä hetkellä globaali pula? Puhelimen kierrätys on siis myös aina ekoteko, kun tästä saatavat komponentit ja raaka-aineet saadaan tietoturvallisesti kierrätettyä uusiokäyttöön. 

Lue lisää kampanjasta täältä

Lisää digitasa-arvosta pääset lukemaan DNA:n teettämästä Digitaalinen yhdenvertaisuus Suomessa -tutkimuksesta.

Avainsanat:

Vastuullisuutta ja huolenpitoa Kohokohtien kuvaamista

Kommentit (2)

A.P.
13.12.2021 06:56
Alakoululaiset eivät tarvitse älypuhelimia. Sen ikäisten kuuluu vielä keskittyä muunlaiseen leikkimiseen kuin kännykän räpläämiseen. Viimeistä vinkaisua oleva puhelin on...
Alakoululaiset eivät tarvitse älypuhelimia. Sen ikäisten kuuluu vielä keskittyä muunlaiseen leikkimiseen kuin kännykän räpläämiseen. Viimeistä vinkaisua oleva puhelin on kallis hankinta edes aikuiselle, mutta että paljon koheltavalle tenavalle... En vaan voi ymmärtää.

Näytä kokonaan

Marjuska
15.12.2021 09:39
Ostin kaksosille puhelimet kun aloittivat koulun, olivat 6vuotiaat. Ihan sen ta...
Ostin kaksosille puhelimet kun aloittivat koulun, olivat 6vuotiaat. Ihan sen takia, et tiedän missä liikkuvat.

Näytä kokonaan

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

1/2022 Artikkelien toimitus

10 vinkkiä, joilla puhelimen akku kestää pitempään

Suuri näyttö, nettiä ja sijaintia käyttävät sovellukset sekä 3D-grafiikkaa hyödyntävät pelit saattavat imeä akun tyhjäksi tunneissa
1/2022 Ville Halonen

DNA:n toimitusjohtaja: ”Perusteeton luottamuspula johtaa tarpeettomaan valvontaan” – työskentely DNA:lla on nyt vapaampaa kuin koskaan

Tapa tehdä töitä paikasta ja ajasta riippumatta on ollut yksi DNA:n menestystarinoista jo 10 vuoden ajan, siis vuodesta 2012 lähtien.
1/2022 Artikkelien toimitus

Sovellus, joka kantaa esimerkiksi sarjat, leffat ja urheilun mukanaan – katso milloin ja missä haluat

1/2022 Artikkelien toimitus

Netti taloyhtiöön – mitä, miksi, miten?

Taloyhtiönetti nousee monessa taloyhtiössä kevään yhtiökokouksen puheenaiheeksi. Päätöksenteko vaatii tietoa. Miksi netti taloyhtiösopimuksella on hyvä asia, mitä se merkitsee ja miten se hankitaan?