Blogit

Hidasteleeko WiFi? 5 vinkkiä yleisten käyttöongelmien ratkaisuun

Vaikka langaton lähiverkko eli WiFi on jo vakiovaruste useassa suomalaisessa kodissa, eivät sen tarkemmat tekniset ominaisuudet ole vielä ihan kaikille tuttuja. Näillä viidellä yksinkertaisella, mutta tehokkaalla vinkillä voidaan ratkaista useita esimerkiksi verkon käyttönopeuteen liittyviä ongelmia.

1. Sijoittele verkkolaite oikein

Kodin langattoman verkon ongelmien syynä on yleensä modeemin sijoittelu. Usein laitteet sijoitetaan matalalle pistokkeiden läheisyyteen tai piiloon kaappeihin. Modeemi kannattaa kuitenkin sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle, josta signaali yltää joka puolelle kotia. Modeemi on myös hyvä sijoittaa mahdollisimman korkealle, vähintään pöytätason yläpuolelle.

Aina sijoittelukaan ei auta, jos kyseessä on esimerkiksi monikerroksinen talo. Yksi ratkaisu ongelmaan on Mesh WiFi -järjestelmä. Mesh Wifi -järjestelmällä luot kolmen erillisen laitteen avulla langattoman verkon jopa 500 m2 alueelle.

Mikäli asut kattavan DNA 5G-verkon alueella, paras laite nettiyhteyden muodostamiseen on Ulkomokkula, eli 5G-antenni.

2. Vältä häiriötekijät

Yhteyden pätkiminen voi johtua siitä, että modeemi ottaa häiriötä muista kodin laitteista. Kannattaa siis huomioida, että tietyt materiaalit, kuten metalli ja betoni sekä jotkut laitteet, kuten langattomat kuulokkeet tai mikroaaltouuni voivat häiritä signaalin tehokkuutta.

3. Muista sammuttaa modeemi aika ajoin

Jumittaminen voi olla merkki modeemin muistin loppumisesta. Modeemin yhtäjaksoinen päällä pitäminen viikkojen tai kuukausien ajan voi aiheuttaa langattoman yhteyden hidastumista. Tässä tapauksessa ratkaisu löytyy modeemin uudelleen käynnistämisestä ottamalla laitteesta virtajohto irti noin 10 sekunnin ajaksi. Tämän jälkeen kytke johto takaisin ja käynnistä uudelleen. Modeemi tulee pitää sammuksissa tarpeeksi pitkään, jotta jännite ehtii poistua laitteesta.

4. Säädä verkon taajuutta ja kanavia

Tiheään asutuilla asuinalueilla sekä kerrostaloissa naapuruston langattomat verkot usein häiritsevät toisiaan – varsinkin, jos verkot käyttävät samoja kanavia tai taajuuksia. Muuttamalla oman verkon kanavia langattoman reitittimen tai tukiaseman asetuksista, voit lisätä huomattavasti WiFin käyttönopeutta.

Uusimmissa kodeissa 2,4 gigahertsin (GHz) taajuus on korvattu 5 gigahertsin taajuusalueella, joka mahdollistaa suuremmat tiedonsiirtonopeudet. Signaalin kantavuus talon rakenteiden läpi on kuitenkin vanhaa 2,4 gigahertsin verkkoa huonompi.

5. Vanha langaton reititin ei aina toimi

Kodin 4G-modeemi ja 5G-reititin tai tukiasema ei välttämättä tue uusia laitteita, kuten puhelimia ja tabletteja. Uusia laitteita varten kannattaa vanhojen, 802.11b -ja 802.11g -tekniikoiden tilalle hankkia 802.11ac -tekniikalla varustettu langaton reititin, joka takaa kotiverkon pääsyn täyteen nopeuteensa. Ero verkkojen välillä on moninkertainen ja pitkäkestoinen. Tällaisia kiinteän laajakaistan laitteita löytyy meiltä DNA:lta, voit katsastella valikoimaamme täältä. Mokkulat löydät täältä.

 

Testaa nettisi nopeus DNA:n nopeustestillä!

Todellista WiFi-hifistelyä varten kannattaa muuten tarkastaa vielä alla olevan videon vinkit, joissa pureudutaan vielä hieman tarkemmin langattoman verkon teknisiin ominaisuuksiin.

Avainsanat:

nopea verkko teknologia valokuitu Teknologiaa ja tekoälyä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

12/2024 Artikkelien toimitus

Pelko ja häpeä estävät lasta hakemasta apua nettihäirintään

11/2024 Artikkelien toimitus

Laita hyvä kiertämään – Vaihtokapula tukee joulun aikaan Apuu-chatia

11/2024 Julia Arko

”Uskallan olla oma itseni” – Jenni on viihtynyt jo 20 vuotta DNA:lla

11/2024 Jussi Tolvanen

DNA:n toimitusjohtaja: Toimistopakko kielii luottamuspulasta tai laiskasta johtamisesta