Helpot niksit – näin teet kotinetistäsi tietoturvallisemman

Vaikka lähtökohtaisesti ihmisten kotiverkot eivät olekaan ammattilaishakkereiden ensimmäisenä kohteena, ei se kuitenkaan poista kotiverkon tietoturvasta huolehtimisen tärkeyttä. Kotiverkossa on useita eri laitteita, joissa on tietoa sinusta: puhelimet, läppärit, turvakamerat, älytelevisiot, älykellot, robotti-imurit ja tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Huonosti suojattu kotiverkko antaa huijareille mahdollisuuden tunkeutua kaikkiin näihin laitteisiisi.

Vaikka kuka tahansa voikin joutua tietomurron kohteeksi, voi asiaan vaikuttaa paljon myös itse huolehtimalla riittävän hyvästä tietoturvallisuudesta. Helpottaaksemme elämääsi, kokosimme niksit, joiden avulla teet kotiverkostasi hetkessä tietoturvallisemman.

Valitse riittävän luotettava modeemi tai reititin

Lähtökohta verkkohyökkäyksiltä suojautumiseen on varmistaa, että kotiverkkoa jakava modeemi tai reititin on riittävän tietoturvallinen ja laadukas. Siinä missä verkkoteknologia ja tietoturvallisuus ovat kehittyneet niin ovat myös verkkouhatkin. Tämän vuoksi vanhentunut modeemi tai reititin on aina tietoturvariski, kun sen teknologia ei pysty enää turvaamaan tarpeeksi hyvin kotiverkkoa uusilta hyökkäystavoilta.

Jos kaapin päältä löytyy siis vuosikymmenen vanha perintölaite, voi tämän päivittäminen olla kohtuulista. Huomioithan kuitenkin, että uusienkin modeemien turvallisuuden välillä on eroja. Paras keino oikeanlaisen tuotteen valitsemiseen on kysyä apua joltakin asiantuntijalta, jolla on aina ajankohtaisin tieto asiasta.

Muuta modeemisi tai reitittimesi oletusasetuksia

Tiesitkö, että kotiverkkoa jakavan laitteen kyljessä tai pohjassa on tarralaatta, jossa on ilmoitettu verkon nimen ja salasanan lisäksi aina laitteen hallinointiin tarkoitettu verkkosivuosoite, josta verkkoa jakavan laitteen asetuksia pääsee muokkaamaan. Tätä verkkosivua kutsutaan asetussivuksi, josta verkon käyttäjä pääse hallinnoimaan ja muokkaamaan kotiverkkonsa oletusasetuksia. Mikäli laitteellasi ei ole mahdollista hallinnoida oletusasetuksia, on tämä usein vihje siitä, ettei laite ole riittävän tietoturvallinen.

Yllä havainnollistava esimerkki modeemin pohjassa ja kyljessä olevasta tarralaatasta, jossa on lueteltu modeemin perustiedot. Vasemmassa sarakkeessa on langattoman verkon tiedot, kun taas oikeassa sarakkeessa on laitteen asetusten muokkaamiseen tarkoitetun asetussivun tiedot.

Vaikka modeemi tai reititin onkin lähtökohtaisesti tietoturvallinen ilman oletusasetusten päivittämistä, on näiden muuttaminen erittäin suositeltavaa. Laitteen asetussivulle pääsee siis kirjoittamalla tarrassa mainitun verkkosivuosoitteen nettiselaimesi osoitekenttään. Asetussivu saattaa kysyä käyttäjätunnusta ja salasanaa, jotka on myös ilmoitettu laitteen tarralaatassa. Huomioithan kuitenkin, että ennen sivustolle pääsyä laitteesi pitää olla kytkettynä kotiverkkoon, jotta pääset nettiin.

Kun olet kytkenyt laitteesi verkkoon ja päässyt asetussivustolle, tulisi ensimmäisenä vaihtaa kotiverkkosi salasana, jotta liian ennalta-arvattava oletussalasana tulee vaihdettua. Salasanan lisäksi on tärkeää muuttaa myös verkon oletusnimi, joka on usein oletuksena nimetty laitemallin mukaisesti. Laitteiden tarkemmat tiedot löytyvät aina netistä, jonka vuoksi myös näihin viittaavat nimitiedot ovat helppoja vihjeitä hakkereille, jos he pyrkivät murtautumaan verkkoon. Vältäthän verkon nimeämisessä myös henkilökohtaisia tietojasi, kuten nimeäsi tai osoitettasi, jotka saattavat myös antaa mahdolliselle tunkeutujalle suoria vinkkejä.

Näiden lisäksi asetussivuilta on tärkeä tarkistaa myös, että laitteesta on kytketty päälle verkon palomuuri, joka torjuu laitteita verkon kautta tulevilta hyökkäyksiltä. Palomuuri on usein automaattisesti päällä, mutta tämä on hyvä tarkistaa samalla asetussivuilta.

Vinkki – tiesitkö tätä?

Tiesitkö, että omaan kotiverkkoon on mahdollista luoda myös erillinen vierasverkko, mikä on erittäin suositeltavaa. Tällä vältytään esimerkiksi sellaisilta vahingoilta, joissa kutsutunkin vieraan puhelimessa sattuisi olemaan haittaohjelma, joka saattaisi kotiverkkoosi kirjautumalla päästä käsiksi myös omiin laitteisiisi. Vierasverkon pääsee luomaan myös laitteen asetussivuilta.

Muista myös nämä

Kaikissa palveluissa on käytössä sama salasana, joka on luotu koirasi nimen mukaan ja ollut käytössä vuosikausia – kuulostaako tutulta? Älä tee näin. Salasanoista huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, ja teimmekin hiljattain aiheesta oman artikkelin, jossa käsittelemme, kuinka jokainen voi luoda hyvän ja vahvan salasanan. Pääset kurkkaamaan vinkit salasanan tekoon tästä.

Suojaa kotiverkon lisäksi myös laitteesi

Omien toimien lisäksi on suositeltavaa suojata kotiverkkosi laitteet myös erillisellä tietoturvapalvelulla. Virustorjuntaohjelmat pyrkivät jatkuvasti estämään haittaohjelmien pääsyä verkon laitteisiin sekä vahingon sattuessa pystyvät myös poistamaan tehokkaasti näitä laitteista. Virusturvaohjelmia on myös ilmaisia, mutta näissäkin on aina riski, että ne ovat naamioituneita haittaohjelmia. Luethan siis vähintäänkin palveluntarjoajan ja tuotteen arvosteluita eri lähteistä ennen kuin lataat mitään ohjelmia koneellesi, jotta voit varmistaa tämän olevan luotettava ja laadukas. Myös DNA tarjoaa laitteisiin tietoturvapalveluita, joista voit lukea lisää täältä.

Vältä julkisia WiFi-verkkoja

Laitteiden kanssa kannattaa olla tarkkana julkisia verkkoja käyttäessä, sillä haittaohjelmat saattavat päästä helposti käsiksi näihin. Julkinen ilmainen verkko on aina houkuttelevampi kohde hyökkääjälle, kun hakkeri saattaa tähän tunkeutumalla päästä käsiksi useamman eri henkilön laitteisiin. Jos julkinen verkko on saastunut huonon tietoturvallisuuden vuoksi, saattavat laitteesi tätä käyttäessään altistua hyökkäyksen kohteeksi, vaikka kotiverkkosi olisikin turvattu. Jos hakkeri pääsee julkisen verkon kautta käsiksi esimerkiksi älypuhelimeesi, voi virus levitä kaikkiin kotisi muihinkin laitteisiin seuraavalla kerralla, kun älypuhelin liittyy takaisin kotiverkkoosi.

Tietoturvallisemman kotiverkon tarkistuslista:

  1. Varmista, että kotiverkkoasi jakava laite on tarpeeksi laadukas ja tietoturvallinen. DNA:n modeemien ja reitittimien sekä Mesh WiFi -laitteiden tietoturva- ja palomuuriasetukset ovat aina ajan tasalla.
  2. Muuta langattoman kotiverkon oletusasetuksia laitteen asetussivulla
  3. Luo laitteisiin ja palveluihin hyvät ja vahvat salasanat
  4. Luo vierasverkko ja vältä turhaan julkisia WiFi-verkkoja
  5. Hyödynnä kotiverkkosi turvaamiseen laadukasta tietoturvapalvelua

Mitä muuta kaikkien kannattaisi tehdä, jotta kotiverkosta voi tehdä tietoturvallisemman? Kommentoi alle!

Lue lisää aiheesta:

Miten tunnistan, onko puhelimessani virus? Muista nämä!

Varo huijausviestejä – liikkeellä useita

Avoimessa verkossa voi vaania stalkkeri – näin vältän 4 tyypillisintä tietoturvavirhettä

Näin teet hyvän ja vahvan salasanan, jonka muistat helposti


Lisätietoa DNA:n tietoturvapalvelusta

 

 

Avainsanat:

Kohokohtien kuvaamista Tietoturvallisia yhteyksiä Nettiä ja nopeutta

Tuoreimmat artikkelit ja blogit

9/2023 Artikkelien toimitus

Kolme syytä ottaa maksullinen virustorjuntaohjelma  

Miksi maksaa virustorjuntaohjelmasta, kun niitä on maksuttomiakin?
9/2023 Ilkka Tuominen

Asiantuntija varoittaa: Huijaaminen on teollistunut

8/2023 Artikkelien toimitus

Identiteettivaras iskee yllättäen – ovatko tietosi turvassa? 

Identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet ja monipuolistuneet huimaa vauhtia, eikä vahinko katso kelloa tai ihmistä.
8/2023 Artikkelien toimitus

Mikä somessa koukuttaa? Lumovoima perustuu ihmisen sosiaalisiin tarpeisiin, joita palvelut tyydyttävät

Oletko pysähtynyt pohtimaan omaa somekäyttöäsi?